Някои основни DPF проблеми | Мобилен сервиз камиони и резервни части за камиони и автобуси

1
Добави коментар
zlatko.dimitrov
zlatko.dimitrov

Намаляване на мощността е един от очевидниte проблеми с DPF (филтъра за твърди частици).

Първото и най-очевидно, при проблем с DPF, е значително намаляване на мощността, което е причинено от влошеното преминаване на потока отработени газове.

Защо това е така?

Основната функция на DPF система е да принуждава двигателните газове да преминават през сложни филтри, изработени от керамични влакна, силициев карбид, метални влакна или Cordierite (вид керамика), които да улавят саждите (праховите частици). Както при всеки филтър, DPF системата трябва да се изпразва или почиства редовно за „оптимална“ иработа. Натрупаните сажди се изгарят при висока температура, оставяйки малък остатък от пепел, в процес наречен регенерация на DPF (филтъра за твърди частици). По време на този процес, дизела ви се използва, за да изгорят сажди в DPF и това има много нежелани ефекти. 1) разрежда се маслото в двигателя, 2) влошена икономия  3) много високи температура на изгорелите газове, 4) необходимостта да се управлява превозното средство по начин, който позволява да се осъществи процеса.

Увеличаването на използваното гориво е още една последижа от DPF

Разхода на гориво се оказва голям проблем при DPF. Това е така, защото процеса на регенерация се извършва по два начина: активно и пасивно. Пасивната регенерация използва високата изходяща температура на дизела и изгаря натрупаните сажди, което е рядко срещано явление в много дизелови автомобили т.е. ауспуха да загрява до такива високи температури, освен ако не шофирате по магистрала. Следващата алтернатива обикновено е активната регенерация, която включва доза гориво приложена на изпускателната система, за да изгори саждите. Този DPF проблеми водят до увеличаване разхода на гориво.

Ако водачът пренебрегва предупредителните светлини на арматурното табло и позволява на саждите да достигнат 65%, един ще трябва да загара колата в сервиза. Рано или късно филтъра ще достигне до края на живота си. В този момент ще трябва да се замени с нов DPF, което няма да е евтино. Във всеки случай, дори и с успешни процесите на регенерация и „правилни“ процедури по шофиране, най-дълго DPF е проектиран да издържи до около 120 000км.

При по-новите DPF системи, друг DPF проблем е, че мнозина от собствениците на дизелови автомобили се сблъскват с цената на добавките за горива, които понижават температурата на запалване на саждите уловени от DPF филтъра. Въпреки, че се използват малки количества от добавките (имайки предвид, че 1 литър добавка може да се третират до 2800 литра гориво), резервоарът за добавката трябва да се презарежда често през времето на живот на дизеловия автомобил и това неминуемо ще струва на собственика средно от 10% до 15% допълнително към разходите за превозното средство, без да се включва труда. Aко разгледате тези DPF проблеми, не е трудно да се види защо ще се присъедините към собствениците на дизелови автомобили, които искат да премахнат DPF системата.