AdBlue – факти и митове | Мобилен сервиз камиони и резервни части за камиони и автобуси

1
Добави коментар
zlatko.dimitrov
zlatko.dimitrov

Най-новото европейско законодателство за емисиите означава, че вече всяко търговско превозно средства по пътищата се оборудва със система за селективна каталитична редукция (SCR) и използва AdBlue® дизелова емисиионна течност или DEF, както е известна в Северна Америка.

Въпреки това, системата SCR / AdBlue® е все още сравнително нова и елементите от нея са широко неразбрани. Така че, за да се изясни, има две различни нововъведения: селективна каталитична редукция (SCR) и рециркулация на изгорелите газове (EGR). И двете изискват обработка на отработени газове. В момента EGR не може да отговори на изискванията на законодателството на Euro VI, докато SCR може.

Какво е AdBlue®?

AdBlue® е бистра течност, която се състои от 32,5% урея (която съдържа въглерод, азот, кислород и водород) и 67,5% деминерализирана вода. В процеса SCR този разтвор реагира и неутрализира азотните окиси (NOx).

Дали се добавя към дизел?

Не, това е напълно отделна система и не влиза в контакт с дизела.

Има ли отделен резервоар?

Да и той обикновено е със синя капачка на резервоара или стикери.

Как се допълва?

С обикновен дюза; превозните средства използват толкова малко AdBlue®, че презареждане трябва да се прави периодично.

Опасна ли е?

Тя е съставена от вода и органично съединение и е напълно безопасно. Тя е чиста, безвредна и екологично чиста. Наистина е най-малко опасна от всички всички течности, използвани в камион.

Как мога да я намеря?

Отиди www.vda.de или www.AdBlue®4you.com за складовете.

Какво се случва, ако случайно сложа дизел в резервоара за AdBlue® ?

В някои превозни средства, гърлото на резервоара за AdBlue® е проектирано с кръгъл магнит за да предотврати поставянето на дизеловата дюза в него. Други имат стикери. В редките случаи, когато някой случайно напълни резервоара за AdBlue® с дизел, цялата система SCR трябва да се смени, което е скъпо.

Какво става, ако тя замръзва?

Тя не замръзва напълно до достигне на -11 ° C. Започва да замръзва при -10 ° С.

Замразяването не засяга нейната ефективност. Също така, AdBlue® резервоарите обикновенно са в непосредствена близост до ауспусите, които запазват температурата на съдържанието над нулата, когато двигателят работи. Когато резервоарът за AdBlue® се намира на друго място, се нагрява при използване на охлаждащата течност, която циркулира през резервоара.

Ще мповредя ли двигателя ако резервоарът с AdBlue® се замърси?

Чистотата на AdBlue® трябва да бъде защитена при производството и обработката й. Ако е замърсен при съхранението или манипулациите с нея, тогава системата SCR ще престане да работи правилно и това може да доведе до неправилна работа на превозното средство, което ще го направи да работи извън екологичните стандарти, за които е направено. В зависимост от степента на примеса, разграждането води до запушване на катализатора, което може да се случи постепенно или бързо. Също така замърсен AdBlue® вреди на SCR системата.

Фунии или контейнери, които са били използвани преди това за смазочни материали или горива, не трябва да се използват за AdBlue при наливане или съхранение, тъй като това ще замърси AdBlue®. Да не се съхранява AdBlue на пряка слънчева светлина.

Изчерпването на AdBlue® изключва ли двигателя?

Не това не е така. На първо място е налице светлина на таблото за AdBlue®, която ще ви предупреди. Ако се изчерпи, автомобилът ще отидат на 60% от оригиналния въртящ момент, като ви дава възможност да карате до първия доставчик. Поддържане на няколко литра резерва от AdBlue® с вас ще позволи необходимия пробег до допълването.