Ефикасна домашна тренировка с дъмбели и щанга | FitnesUredi-BG

1
Добави коментар
MEGABOL
MEGABOL

Възможно ли е да изваете и поддържате атлетично тяло с тренировки у дома? Много хора не обичат да посещават фитнес залите, пък и от забързания днешен живот не остава никакво свободно време да се извършват спортни дейности извън дома. Има и друга категория хора, които искат да съхранят изградената мускулатура във фитнес залата с тренировки у дома. Ако спадате към категорията „имам възможност да тренирам предимно или само у дома”, тази статия ще хвърли светлина какво можете да направите по въпроса с домашното трениране.

Домашната тренировка е горещо препоръчително да съдържа най-важните базови движения, изпълними с тежестта на тялото – лицеви опори и коремни преси. Каквото и да правите в домашни условия, без тези всеизвестни упражнения няма да добиете плътни и отличими очертания на мускулите. Лицевите опори ще разширят гръдния ви кош, ще генерират солидна мускулатура в гърдите и отчасти в гръбната мускулатура и трицепсите. Коремните преси ще направят тялото ви по-еластично и ще поддържате коремната си стена стегната, а ако нямате и мазнини, релефна и изразителна с няколко реда плочки. Ще направите няколко серии коремни преси, няколко серии лицеви опори, но ще се усетите, че това не е достатъчно, за да натоварите пълноценно тялото си и да го подтикнете към мускулен растеж. Тогава какво да правите, след като базовите домашни упражнения не са никак достатъчни. Отговорът е, че се нуждаете от дъмбели и щанга с тежести, с които да заместите упражненията от фитнес залата. Всеки може да си позволи покупка на дъмбели и щанга, така че това не са някакви елитарни покупки, струващи безумна сума пари. Имате ли на разположение свободни тежести, вече можете да натоварвате всеки мускул на тялото ефективно.

Какво мога да правя с дъмбелите и щангата? Имате голям избор от упражнения, които са най-често използваните и във фитнес залите. Можете да тренирате бицепса си стандартно или скотово, трицепса с „френско”, рамото с повдигания в различни направления, трапец в изправено положение, гребане със щанга за гръб, клекове с щанга зад врата за крака, повдигане на прасци с щанга и много други. Упражненията, които можете да правите с щанга и дъмбели са десетки и можете да откриете техните конфигурации и правилното им изпълнение свободно в интернет.

Как да ми е систематизирана тренировката? Трябва сами да изберете подхода си – дали да тренирате отделни мускулни групи в различни дни, или да правите тренировка за цялото тяло. Ако тренирате по две мускулни групи в един ден, правете по-няколко серии за една мускулна група и няколко за другата в рамките на няколко упражнения за всяка. Почивките ви между тренировките могат да варират от един до няколко дни в зависимост от вашата възстановителна способност. Ако натоварвате в един ден цялото си тяло, изберете любимото си упражнение за всяка една мускулна група и изпълнете всичките, така че всеки мускул в тялото ви да бъде изцеден, за да го предизвикате да се уплътни. Ако имате сили, можете да направите още един тур, този път с други упражнения, удрящи под друг ъгъл мускулите по цялото тяло. При тази тренировка почивките между тренировките може да са по-дълги, тъй като са по-изтощителни и натоварващи физиката.

Какво печеля от тренировка у дома с дъмбели и щанга? Ако сте тренирали преди и сега искате да съхраните формата си, с подхода описан по-горе ще получите това, което искате. Ако искате да си тренирате у дома за тонус и естетически мускули по цялото тяло, дъмбелите и щангата ще ви свършат чудесна работа. Имайте предвид, че ще спестите и в дългосрочен план много пари от посещения на фитнес зали, които често не са никак евтини.

Не е никак трудно да имате красиво и здраво тяло, „изковано” в домашни условия, единственото нужно за това е да се сдобиете с дъмбели и щанга и да започнете тренировки у своя дом. Дъмбелите и щангата от нас, волята за тренировка от вас!

Авторска статия на http://fitnesuredi-bg.com/. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.