Есента – неизчерпаем източник на здраве

17
Добави коментар
efrea
efrea

Есента настъпи, но това не означава, че е дошъл и моментът, в който можем да си позволим да се лишим от стройната фигура, която сме постигнали през лятото и да се отпуснем в начина си на хранене. Истинска заблуда е твърдението, че преминат ли топлите месеци, не можем да продължим да се храним здравословно, както много от нас са предприели през изминалите седмици. Моментът е перфектен и за тези, които не са  обърнали внимание на здравословното хранене досега. Есента може да създава впечатление за мъртъв сезон, но това съвсем не е така. По-студените месеци също си имат своите предимства и изобщо не ни ограничават в избора на здравословна храна, а дори напротив, предлагат ни богат избор от плодове и зеленчуци богати на полезни вещества.

     В следващите няколко реда ще ви предложим именно сезонна здравословна храна, с която няма да изгубите вече постигнатите резултати от лятото. Оказва се, че разнообразието е изключително голямо.

     Нека започнем с плодовете…

    Ябълките са едни от най-здравословните плодове. Те са богати на хранителни вещества, които са полезни за кръвната захар, освен това намаляват риска от различни хронични заболявания. Според учените пектинът и витамин С, които се съдържат в ябълките пък понижават нивото на холестерола.

     Освен всичко останало ябълките са и перфектното оръжие срещу грип и настинки.

     Този плод е вкусен и здравословен както суров, така и печен. Какъвто и вариант да изберете обърнете внимание и на кожата, в нея се съдържат много от полезните вещества.

      Крушата – проучванията показват, че люспата на крушата съдържа от три до четири пъти повече фотонутриенти от който и да е друг плод. Тези фотонутриенти включват антиоксиданти, противовъзпалителни флавоноиди и антиракови фитонутриенти. Крушите са добър източник на фибри, мед и витамин С. Със сладкия си и сочен вкус този плод е изключително вкусен дори и печен.

 

     Тиквата е задължителен продукт във всяка кухня през есента. Тя съдържа керотин и витамин D, които засилват растежа на клетката. Фосфорът, медните и железни соли се използват срещу малокръвие и атеросклероза. Освен всичко останало тиквата отлично регулира храносмилането.

     Предимство на този плод е това, че дава възможност да се съхранява с месеци. Съчетана с ароматни подправки като канела и джинджифил тиквата се превръща в наистина неустоим избор.

 

      Продължаваме със зеленчуците…

    Зелето е познато като зеленчукът, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение съдържа и безброй полезни вещества. То помага за понижаване нивото на холестерола, а също така е и богато на фибри и желязо, които подобряват храносмилателната система. Високото съдържание на витамин С укрепва имунната система, спомага и за изгарянето на мазнини. Витамин В пък намалява стреса. А Витамин А е полезен за кожата и очите.

Този зеленчук е изключително полезен ако сте решили да се подложите на диета. Съдържанието на тартронова киселина се смята, че предотвратява превръщането на въглехидратите в мазнини и стимулира премахването на липидите от мастните депа.

 

     Брюкселско зеле – със съдържанието си от 20 от основните витамини една порция от този зеленчук се превръща в истински снабдител на здраве. Освен витамини B и C, брюкселското зеле е богато и на витамин А, благодарение на който различаваме цветовете. За хора с влошено зрение се препоръчва именно консумацията на брюкселско зеле.

       Брюкселското зеле е богато на диетични фибри, цинк, калций, калий, фосфор, магнезий.

       Този зеленчук с леко горчив вкус може да се приготви по много начини. Освен като туршия, може да се използва при приготвянето на салати с други зеленчуци и пресни билки.

 

      Интересен зеленчук е пащърнакът. Богат на калий и добър източник на фибри. 30% от необходимата дневна доза витмини С и К се съдържат само в 100 г от този зеленчук. 

      С близък до ореховия вкус, пащърнакът се използва за ароматизиране на ориз или картофи, а също така в пюрета и супи.

 

      Брюква или т.нар жълта ряпа е резултат от кръстоската на бяла ряпа и зеле. Не съдържа холестерол. Богата на витамин С тя се превръща в добро оръжие срещу грип и настинки. Освен това облекчава сухата кашлица и ускорява оздравяването.

       Може да добавите брюква в гювечи, пюре от ряпа, а може да си направите и сладка супа.

      Моркови, ряпа, цвекло са само част от звездите сред кореноплодните зеленчуците през есента и зимата. Богати на фолиева киселина, витамин С, магнезий.

 

      Гъбите освен, че са много вкусни, са и много полезни. Оказват добро влияние върху кръвната захар, имунната система, както и върху контрола на теглото. Не случайно през 2013 г. една от най-популярните диети беше именно M-план, при която се набляга на ястия с гъби – за предпочитане сурови. Според учените ако консумирате 120 грама гъби вместо 120 грама месо седмично, за една година ще си спестите 18 000 калории и 3000 грама мазнини.

       Разбира се храната не е единственият компонент при здравословното хранене. От основно значение е целият процес…

      -Старайте се да не се храните в тъмните часове на денонощието и да не се излягате веднага след това на дивана. Опитайте да се движите повече след ядене, за да изгорите приетите калории.

   -Важно е да обръщате внимание на количество храна, което консумирате. Със захлаждането на времето се застояваме вкъщи и обикновено започваме да си похапваме повече. Предпочитаме по-удобните широки дрехи и без да се усетим ставаме все по-малко активни. И така не усещаме как сме качили някое и друго килце и се нуждаем от промяна размера на дрехите си

     -Третото основно правило е да не се забравя приема на течности. През лятото винаги се сещаме за това, но когато застудее сякаш  забравяме. Пиенето на вода поддържа хидратацията на кожата и като цяло балансът на течности в организма. 

     С тези няколко съвета и предложения за здравословна храна се убедихте, че не е никак трудно да поддържате здравето в себе си дори и през студените сезони. Движете се, пийте течности, хапвайте плодове и зеленчуци – всичко това ще помогне на Вашият организъм да се почувства по-здрав и силен. Есента може да бъде промяната, която се опитвате да постигнете. 

      Не забравяйте, че всеки сезон си има своите предимства, а Ефреа е най-голямото от тях. С богатото разнообразие от дрехи – не само на модели, но и на размери, онлайн магазинът на Ефреа може да ви бъде полезен във всеки един момент и промяна, която предприемате да направите с вашата фигура.

 

Източници

http://www.dailymail.co.uk/

http://www.health.com

http://greatist.com/

http://www.womenshealthmag.com/