Учени: Глобалното затопляне ще промени природата сериозно

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Обликът на САЩ ще се промени сериозно в следващите 100 години

В следващите 100 години глобалното изменение на климата може да доведе до сериозни природни катаклизми на територията на САЩ, предопреждават еколози, цитирани от ТАСС.

През 2100 г. учените очакват нивото на Световния океан да се покачи с между 0,2 и 2,4 метра. Това на практика означава, че жителите на крайбрежието ще трябва да се преселят навътре в страната, ако не искат водата да ги залее, смята екологът Кристофър Зганиър от организацията The Nature Conservancy.

Климатичните промени може да доведат и до силна жега в САЩ, като в някои щати ще има недостиг на вода, предупреждават специалисти. 

„Ще загубим значителна част от снежната покривка, например на Аляска. Там снегът може и да не изчезне напълно, но например в Калифорния снеговете в планините ще станат с 50-80% по-малко от преди“, добавя Робърт Лампърт от Станфордския университет.

Изменението на климата ще окаже своя ефект и върху флората и фауната, смятат учените. Според тях ще измрат животните, заемащи сравнително малки ниши в своите екосистеми. Сред тях са саламандри, жаби и дребни бозайници. Към 2080 г. с около площта на средата, годна за обитание на пъстървата, може да намалее с до 50%.

Виж още: Подземните води на планетата намаляват опасно бързо

Ще се появят видове животни, които в новите условия ще започнат да се чувстват много по-добре от преди. Поради глобалното затопляне и повишаването на киселинността на Световния океан ще настъпи измиране на кораловите рифове.

В националната програма по оценка на влиянието на глобалното затопляне на САЩ участват над 300 експерти. Миналата година учени от Германия, САЩ, Австрия, Италия и Австралия под ръководството на Хийуон Макджан (Haewon McJeon) публикували изследване по този въпрос.

Те проверили теорията, че емисиите на въглероден диоксид в атмосферата може съществено да намалеят, ако се заменят въглищата с природен газ. Изследователите единодушно заявили, че този план няма да сработи.

Източник: ТАСС