Уеб сайт СЕО оптимизиране – Оптимизация на уеб сайт за търсачките, информация , съвети.

1
Добави коментар

Уеб сайт – видове уеб сайтове и сео оптимизация

Един от основните фактори за популяризиране на един интернет сайт и привличане на повече посетители е т.нар. SEO оптимизация. SEO оптимизация, Search Engine Optimization, представлява набор от похвати, чиято цел е добро класиране на сайт в страницата с резултати при търсене по ключови думи в интернет търсачка.

Потребителите в интернет най-често попадат на даден сайт като следват хипервръзки, предложени от интернет търсачки като Google, Yahoo! или MSN Search (понастоящем Bing). Колкото по-добра е SEO оптимизацията за един сайт, толкова по-добро ще е неговото класиране в списъците на търсачките и съответно повече ще бъдат неговите посетители.

Много хора разчитат за популяризирането на сайта си на професионална SEO оптимизация, която между другото е доста доходоносен бизнес. Можете обаче да постигнете добро класиране на сайта си и безплатно, следвайки публично известните основни фактори за SEO оптимизране, описани в тази статия. Допълнително са описани някои некоректни похвати от SEO оптимизирането (т. нар. black hat SEO), които е по-добре да избягвате.

Интернет търсачките използват голям брой фактори за определяне значимостта на една интернет страница. Твърди се, че Google например използват над 200 критерии при оценката на сайтове. Много от тези критерии са фирмена тайна, но основните от тях са известни. Като за начало, ето списък с въпроси, които ще Ви ориентират какви са основните фактори в SEO оптимизирането, а подробности по всеки от тези основни критерии за добро класиране на сайта Ви следват по-долу.

Имате ли заглавие за страницата (title) и съдържа ли то една или повече от ключовите думи за страницата?
Написали ли сте кратко и ясно какво е съдържанието на страницата в meta думата description?
Подбрали ли сте правилните ключови думи и фрази (meta дума keywords) и колко често се срещат те на страницата?
Ако сте добавили снимки, имат ли те alt описание и съдържа ли то ключови думи?
Съдържат ли първите няколко реда на страницата Ви ключовите думи?
Има ли хипервръзки към страницата от други страници на сайта?
Има ли хипервръзки към страницата от други сайтове?
Колко популярни са сайтовете, които са сложили хипервръзки към страницата?
Имате ли карта на сайта, предназначена за роботи (sitemap.xml)?
Използвате ли някоя от некоректните техники за SEO оптимизация (black hat SEO)?
Има ли на страницата хипервръзки към т.нар. ферми за хипервръзки (link farms)?
Има ли на страницата скрит текст или многократно повторение на едни и същи думи?
Използвате ли автоматично пренасочване към друга страница само за роботи?

Сега ще разгледаме подробно всеки един от споменатите основни фактори на SEO оптимизацията.

Подходящо написани title и description

Търсачките обръщат особено внимание на meta думите title и description в опита си да определят за какво се отнася дадената страница. За да им помогнете, за всяка страница напишете смислени, съответстващи на темата на страницата заглавие (title) и съдържание (description) в head частта на HTML кода. Обърнете внимание, че ако използвате WYSIWYG HTML редактор от рода на Kompozer и оставите празно полето за title, заглавието (title) ще се попълни автоматично с първия ред на страницата Ви, а това не винаги е най-добрия вариант. Желателно е както в title, така и в description да включите основните ключови думи (keywords) за страницата.

ТАГОВЕ: сео, оптимизиране, оптимизация, трафик, индексиране, позициониране, търсачки, гугъл, яху, бинг, seo, optimizirane, optimizacia, trafik, indexirane, populyarizirane, tarsachki, google, yahoo, bing.