SEO за търсачки – основи СЕО оптимизиране – Оптимизация на уеб сайт за търсачките, информация , съвети.

1
Добави коментар

SEO оптимизиране на сайтове за търсачки – основи и похвати

Преди да пуснем сайта

Когато все още ръчкате по сайта, задължително се слага отметка на noindex в SEO плъгина, който ползвате. Не се знае в кой момент ще решите да промените нещо. Google мрази промените 🙂

1. Проверка на сайта преди да бъде пуснат за индексиране.

Лично аз, когато пускам нов сайт го забранявам от индексиране. Когато всичко е готово го оглеждам много прецизно и чак тогава махам noindex тагът. Нещата на които е пропоръчително да обърнете внимание са следните: Сайтът с www ли ще е или без? Изберете си един от двата варианта (това не оказва влияние на позиционирането на вашият сайт) и поставете следното във вашият .htaccess файл:

1) Redirect non www to www:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

2) Redirect www to non www

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^my-domain\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://my-domain.com/$1 [R=301,L]

Също така е добре да решите кои страници ще бъдат основни (целеви), кои преходни и да решите кои от тях няма да се индексират с цел избягването на канибализация (повече информация за това на кои страници се слага noindex). Цялостната onpage / onsite оптимизация е просто задължителна, но тя не е обект на тази публикация. Препоръчвам да прочетете статията “Преди да срежете лентата” в блога Razbirach.com, която разглежда различни точки, касаещи вътрешни фактори. Публикацията се отнася отново за нови сайтове.

2. Карта на сайта в XML формат.

Картата на сайта не е някаква новост или нещо сложно, но е препоръчително всеки сайт да съдържа такава във формат XML. Тя показва на Google всички URL-та, които искате да се индексират. Съществуват редица безплатни инструменти с които можете да създадете XML карта на сайта. За статични сайтове може да използвате:

http://www.xml-sitemaps.com/
http://www.web-site-map.com/

За WordPress сайтове препоръчвам плъгина Google XML Sitemaps. За Joomla! сайтове препоръчвам плъгина Xmap.

3. Акаунт в GWT, събмит на картата на сайта, настройки на сайта.

GWT е чудесен инструмент за нови сайтове. Но не се залъгвайте – добавяйки сайта си там, той няма да се ранкне по-добре! Единственият плюс на GWT и затова, че съм го избрал като важна стъпка е, че всеки може да добави картата на сайта си и Google да знае какво точно да индексира, да разбере структурата на сайта ви. Също така там можете да следите за различни грешки, които могат да бъдат понякога фатални за нови сайтове.

4. Настройка на социални профили.

Няма как да минем и без социлалните мрежи. Какъвто и тип сайт да направим е препоръчително да създадем поне 3 социални профила – в Twitter, Facebook и разбира се – Google+. Добре е и да имаме поне още няколко приятелски акаунта с които да споделяме това, което вече е споделено от основния акаунт. Аз лично използвам програмата BuzzBundle, но тези които не искат да дават пари има предостатъчно инструменти, които да улеснят споделянето на съдържанието от вашият сайт.
Пускаме сайта

Махате отметката от noindex checkbox-а в SEO плъгина, който ползвате 🙂

5. Добавяне на ново, интересно и полезно съдържание.

Изгответе добре вашата контент стратегия. Само публикуването на уникално съдържание само по себе си няма да ви помогне с нищо. Уникалното съдържание си остава просто един от вече задължителните фактори, които дори не бива да бъдат обсъждани. Това върху което трябва да помислите е как да създадете:

Съдържание, което е по-качествено от другите (богато на много стилистични елементи, заглавия, подзагвавия, картинки, видеа, подкастове).
Съдържание, което е по-полезно за хората от другите.
Съдържание, което подтиква към споделяния / линкване / запазване като отметка в браузъра.

6. Социални сигнали.

В т.4 споменах, че трябва да подготвите основните и приятелските социални профили. Тук е времето в което ще трябва да ги използвате. Същевременно може да помолите ваши приятели, колеги, роднини също да споделят новото съдържание, което публикувате в сайта си. За тези с по-предприемачески дух могат да помислят вариант и за платени споделяния от по-влиятелни личности в социалните мрежи. А това, че са платени ще го знаете само вие и човекът, който ще публикува вашият материал.
А линковете?

Да си дойдем на думата. В крайна сметка само със съдържание един сайт не може да се позиционира. Колкото и качествено и полезно да е (добре де, понякога има и изключения). То е нужно дотолкова, за да се изгради една солидна основа на сайта – която ако я нямаме, не можем да постигнем нищо. Имайте предвид обаче, че нищо не спира конкурентите ви да пишат и те качествено съдържание. Когато един или повече ваши конкурентни сайтове започнат да пишат и те супер качествено и супер полезно съдържание, дефакто вие сте с равен потенциал. Тогава линковете решават всичко!
Къде може да пускаме линкове?

Много е важно, особено за нови сайтове – първите линкове, които идват към сайта ни да са от читав ресурс. Google знае кои са спамърските сайтове в мрежата и със сигурност ще гледа с други очи на вашият сайт, ако започнете да трупате кофти линкове. Знам, че изгаряте от желание бързо да позиционирате новият си сайт и да започнете да печелите от него. Трябва да проявите търпение, обаче! Приемете, че SEO-то е фитнес. Не можете да изглеждате като Скалата още след първата тренировка!

7. Публикации в безплатни, но читави блогове.

Недейте да гледате PageRank, колко входящи и колко изходящи връзки има даден сайт. Гледайте единствено качеството! Задайте си въпросът – този сайт за потребителите ли е създаден или е създаден с цел публикуването на произволни статии (досущ като артикъл директория) единствено с цел SEO? Ако сайтът в който сте решили да публикувате изглежда добре, има интересни публикации, има своите читатели и някаква социална активност – то тогава вие сте ОК и няма от какво да се притеснявате. А ако се питате как да намерите такъв сайт, то използвайте форумът searchengines.bg за да достигнете до правилните хора. Все ще се намери някой отзивчив уебмастър, който няма да откаже да публикува вашата статия. Може да се разберете след време и вие да му върнете услугата в някой от вашите сайтове.

8. Платени публикации в по-авторитетни сайтове.

Има не малко уебмастъри с наистина хубави сайтове, които на драго сърце биха публикували ваша статия (стига да е добре написана и да се вписва в тематиката на сайтовете им) срещу определена сума пари. Препоръчително е когато публикувате подобна статия, предварително да се разберете със собственика на сайта в статията да не фигурират изразите “платена статия”, “спонсорирана статия” и т.н. Ако все пак статията бъде публикувана и в нея има някои от горните обозначения, то линковете в нея трябва задължително да са nofollow.

9. Гост авторство.

Гост авторството е едно от любимите ми средства, когато искам да си промотирам по някакъв начин сайта. Разликата между гост авторството и публикациите в безплатните блогове е, че при гост авторството, собственикът на блога изрично упоменава, че тази статия е написана от еди кой си и слага линкове към него/негови сайтове/социални профили. При варианта от т.7 статията се пише от името на собственика на блога.

10. Организиране на блог игра.

Фантастичен начин да натрупате натурални връзки и то без да си мръднете пръста. Това обаче си има своята цена. За организирането на блог игра ще ви трябва със сигурност някаква награда (било то парична или предметна), която да раздадете на победителя или на няколко такива. Условията и наградите зависят изцяло от вашият бюджет. Колкото по-голям бюджет отпуснете за блог играта, толкова по-голям потенциал за натрупване на повече линкове ще имате. Ако ще организирате блог игра ще е необходимо да я промотирате, така че тя да може да достигне до повече хора. Facebook рекламата например би помогнала вашата игра да достигне до повече хора.
4 БОНУС SEO правила!4 БОНУС SEO правила!

11. Създаване на собствен ресурс от релевантни сайтове.

Това е доста трудоемка част от оптимизацията на един сайт. Собственият ресурс от релевантни сайтове бих искал да наричам помощни сайтове, вместо както сме свикнали досега – сателити. Един сателит сам по себе си представлява в най-честите случаи блог на WordPress, обикновенно се използва default темата, обикновено в него има от 1 до 3 публикации, но не повече. И обикновенно или връзката към основния сайт е в сайдбара или във всяка една от публикациите, като се използва основно exact match anchor text за линк – основната ключова дума за която се оптимизира основния сайт. В такива сайтове липсват основни страници, като например – за нас, контакти, карта на сайта, прайвъси и т.н. Излишно е да си губите времето в създаването на подобни “сайтове”, защото те нямат никаква добавена стойност. Вместо това, успоредно с развитието на основния си сайт, можете да започнете да развивате един или повече помощни сайтове, които да не отстъпват по качество на основния ви такъв.
Къде не може да пускаме линкове?

Не всичко, което блести е злато! Не всичко, което лети се яде! Не всеки линк, който можем да вземем трябва да го вземем!!!

12. Директории за статии.

Все още използвани от доста оптимизатори, директориите за статии вече губят своята популярност. Преди време наистина само с директории за статии всеки можеше да позиционира сайт в средно конкурентна ниша. Преди време обаче нямаше Пингвин ъпдейт. А сега вече имаме и такова животно. Аз предлагам всички да започнем да се съобразяваме с него, ако не искаме в даден момент даден сайт (или цял бизнес) да изчезне от очите на хората. Същност в артикъл маркетинга няма нищо лошо, дори Ранд го отбелязва като положителен фактор в едно от видеата си. Лошото е когато артикъл маркетинга се превърне в “артикъл маркетинг”.

13. Директории за линкове.

Все още ли пазите списъци с разни съмнителни сайтове, които на драго сърце приемат всички и всекидневно се добавят стотици нови линкове? Ако пазите такива – изхвърлете ги! Вече няма да ви трябват. И въпреки, че повечето директории имат модерация, в тях се добавят прекалено много връзки.

14. Български и чужди “социални мрежи”.

Google нямат нищо напротив социалните мрежи. Това са места в които всеки може да споделя полезни линкове с хората, които го следват. Това обаче не значи, че на всеки линк трябва да му се предава тежест, както се случва често у нас. Нормалните социални мрежи като Twitter например, имат nofollow атрибут на всеки един линк. Това ще рече, че ако сте открили някой страхотен сайт можете да го споделите с вашите приятели, но това да не афектира върху позиционирането на сайта, който споделяте. И така е правилно.

В България все още са на мода така наречените социалки. Това са 50-60 (а може и да са повече) сайта, които срещу бърза регистрация в тях ти дават възможност да сложиш какъвто искаш линк. И тези линкове почти не се модерират. Дори не се чака одобрение. А съдържанието в тях е … отвратително! Трафикът, който правят тези сайтове е изцяло само от уебмастъри, които са дошли само за да си добавят линка. Силно се съмнявам този тип сайтове да се използват от реални хора, камо ли да са им полезни. И да – до преди време добавянето в тези социалки даваше не малък ефект. Дори се създаде софтуер, с който за 10 минути можеш да добавиш линк във всичките сайтове. От тогава много хора разбраха за този софтуер и започнаха да ги спамят усилено. Започнаха да се предлагат и такива услуги. И все още се спами здраво по тези сайтове. Дневно се добавят може би хиляди линкове!

От последните ми опити проведени с подобни “социални мрежи” мога да заключа, че със сигурност влияят отрицателно. Правил съм опити със спиннати заглавия/описания, като в този случай даден сайт директно изчезва от SERP.

Друг проведен от мен опит в който в минавам въпросните сайтове за по-дълъг период от време – 15-20 дена и във всеки сайт пиша абсолютно уникални заглавия и описания, ефекта който получавам е, че дадения сайт започва да се класира по-зле от положението в който е бил първоначално.

Изводът поне за мен е ясен – просто не ги използвайте.

Още тук: 10 Златни Правила в SEO за нови сайтове 2013 от SEOптимизация

ТАГОВЕ: сео, оптимизиране, оптимизация, трафик, индексиране, позициониране, търсачки, гугъл, яху, бинг, seo, optimizirane, optimizacia, trafik, indexirane, populyarizirane, tarsachki, google, yahoo, bing.