BGfootball.com – Българският футбол на едно мястоBGfootball.com – Българският футбол на едно място

1
Добави коментар
motherwell
motherwell

Последните няколко големи форума по футбол Англия не се представя подобаващо. Винаги тръгват за големи форуми с големи амбиции, но се провалят с гръм и трясък. В повечето квалификации за тези форуми почти нямат проблеми, но стигне ли се до европейско или световно нещата стават съвсем други.

Или не излизат от групите, или ако ги прескочат отпадат по най-нелепия начин, с дузпи, в продълженията, заради червени картони, заради отменени голове. От  световното в Италия през далечната 1990 г. англичаните нямат престижно участие на световни и европейски първенства (изключение е през 1996 г., когато бяха домакини на европейско и достигнаха полуфинал, благодарение на подкрепа от трибуните и леко домакинско побутване). Винаги са сред фаворитите, като една наистина футболна държава, но винаги са с празни ръце. Защо се получава така? Защо никога не постигат успехите на Италия, Германия или Испания и т.н?

За това, според мен си има ред причини, като на първо място бих сложил английската висша лига, която със сигурност е висша, но не е толкова английска. Повечето отбори разчитат на играчи, които не са от Албиона, а с пристигането на Абрамович в Челси и шейховете в Манчестър Сити, потекоха големите пари за трансфери. Собствениците искат всичко да става сега и веднага, мениджърите нямат време да налагат млади местни момчета и да ги чакат да се развият.

Разчита се на легионери, повечето, от които се интересуват само от заплатата си, а не толкова от играта си или от философията на клуба. Купуват се готови  и изградени играчи, а юношите на клубовете не играят. Най-яркия пример за това е Арсенал, които в даден период преди 8-9 години играеше без англичанин в състава си. Освен това малкото англичани достойни за националния отбор са изцедени след поредния тежък сезон във висшата лига, в която няма дори зимна пауза, а не малка част от тях и са с контузии.  При тези обстоятелства националния селекционер на Англия няма много голям избор за играчи.

Втората причина произхожда от първата, договорите за милиарди от ТВ права, билети, спонсорски договори, реклами, интереса на милиони по света, популярността на отборите от висшата лига, не даваха на отборите място за експерименти, защото няколко грешки на някой младок могат да струват милиони. От едно място нагоре в таблицата в крайното класиране се печели много, само за пример шампионът на Франция взима малко повече пари от класирания на последно място в Англия.

На трето бих отчел свръхголемите очаквания към играчите преди началото на някой голям форум от страна на обществеността и особено медиите, които надценяват всеки път отбора, може би защото  Англия все пак е родината на футбола. Големите амбиции и очаквания „наливат“ олово в краката на играчите.  Те се страхуват, че при провал ще бъдат разкъсани в медиите и се случва именно това. А когато това се случи, всеки търси виновника и обикновено го отнася националния селекционер.

На четвърто място поставям самите играчи на английския национален отбор. Откровено има играчи, които отстъпват  като качества на колегите си от Бразилия, Аржентина, Италия, Германия, Франция, Холандия и др. Медиите излишно раздухват информация, когато се появи някой младок с потенциал, веднага го превръщат в звезда, но едно 18-20 годишно момче, не успява да издържи на славата и на изкушенията от нея, на очакванията и на отговорността, и рано или късно балона се спуква. Примерите са много, а изключенията малко.

Поколението на Стивън Джерард, Франк  Лампард, Рио Фърдинанд, Майкъл Оуен, Дейвид Бекъм и др. беше обременено от тези свръхочаквания и се сгромолясваше на всеки форум. Сега има нова генерация от млади таланти, които си пробиват път в клубовете си по-лесно от преди, основно заради това, че висшите ръководители  се усетиха и приеха някои правила в правилната посока. Тези младежи не носят бремето на провалите на предишните поколения и  в комбинация с хора като Рууни, Джо Харт, Гари Кейхил и др. имат шанс да задминат батковците си. Времето ще покаже.

А ако не успеят, могат да си накупуват чужди звезди и за националния отбор, както го сториха за висшата лига, дори вече не е нужно играчът да има някакви английски корени. Само трябва да ги научат да бият дузпи…