Начини да се отървеш от мазната кожа – завинаги

1
Добави коментар
plamiii
plamiii

Ако непрекъснато трябва да използваш блотерни кърпички, за да попиеш излишната мазнина, пъпките ти се роят като пчели около кошер, време е да вземеш мерки.

Вероятно се чудиш къде бъркаш. Освен че мазната кожа е заложена генетично, тя може да е резултат от външни фактори (замърсена околна среда, употреба на алкохол и цигари), както и от хормонални промени в организма ти. Всичко това усложнява състоянието на кожата ти. Ето 6 неща, които да направиш, за да изглежда лицето ти отново красиво.

1. Открий перфектното почистващо средство

Когато стане въпрос за почистването на лицето ти, мисли за него, като за измиване на мазна тенджера – олиото се почиства с олио. Имайки предвид този съвет, горещо ти препоръчваме да потърсиш почистващо средство на базата на масла. Всъщност, каквото и да избереш запомни основното правило: стой далеч от формули, в които има алкохол и прекалено агресивни, изсушаващи съставки (не искаш кожата ти да произвежда прекалено много себум, който задържа бактерии на повърхността й и води до появата на пъпки, но същевременно не бива напълно да я лишаваш от естествените й мазнини).

2. Правилно почиствай лицето, гърба и деколтето

След като си избрала правилното почистващо средство, нужно е да знаеш и как да го използваш. В повечето случаи жените, страдащи от мазна кожа просто не знаят как да я почистват както трябва. Използвай избраното от теб измиващо средство два пъти дневно, за да нормализираш нивата на себума. Посягай към тоника само веднъж или два пъти седмично вместо всеки ден (прекаленото използване на тоник може да направи кожата ти чувствителна). След почистването, нанеси матиращ крем с контролиращи омазняването съставки. Запомни: ключът в грижата за мазната кожа се крие в баланса.

3. Хидратирай, хидратирай, хидратирай

Дехидратираната кожа произвежда повече себум. Един от най-успешните средства за овлажняване на мазната, но дехидратирана кожа е маската за лице с глина (един път седмично е достатъчно). Що се отнася до ежедневния хидратант – нека той съдържа хидратираща съставка като хиалуронова киселина, вместо „заключващите“ бактерии в кожата серамиди.

4. Внимавай с домашните лечебни средства

Домашните маски и скрабове понякога са добра идея, но изпозлването им може да доведе до усложнения. Да вземем за пример прословутия лек за мазна и лъщяща кожа – скраб от захар и лимонов сок. Това е добро ексфолиращо средство, което освен всичко останало избистря тена, но ако прекалиш с количеството лимонов сок или пък го прилагаш твърде често, води до обратния ефект – поява на хиперпигментни петна. Добре е да избягваш и прочистването на лицето с помощта на парна баня – високата температура лишава кожата от необходимите за нея мазнини. Затова е хубаво да избягваш също дългите, горещи душове и влизането в сауна и джакузи.

5. Консултирай се с дерматолог от рано

Хубаво е, че има толкова много сайтове със съвети и препоръки, но често е възможно да се объркаш от множеството идеи и продукти. Да не говорим, че те може да не са удачни за теб и само да влошат положението. Единственият правилен начин, особено ако виждаш, че каквото и да правиш, мазната кожа не подобрява състоянието си, е да посетиш дерматолог. Особено ако страдаш от акне, защото това е проблем, който става все по-тежък за лечение с годините. 6 Внимавай с избора на грим

Макар да ти се иска да прикриеш кожата си с безкрайни пластове грим, не се поддавай на изкушението. Избягвай запушващи порите тежки текстури. Спри се на фон дьо тен под форма на мус, вместо течна. Ако не трябва да прикриваш кой знае какво, използвай единствено пудра или лек BB крем. И не збаравяй златната мантра „Винаги почиствай лицето си преди лягане“.

6. Внимавай с избора на грим

Макар да ти се иска да прикриеш кожата си с безкрайни пластове грим, не се поддавай на изкушението. Избягвай запушващи порите тежки текстури. Спри се на фон дьо тен под форма на мус, вместо течна. Ако не трябва да прикриваш кой знае какво, използвай единствено пудра или лек BB крем. И не збаравяй златната мантра „Винаги почиствай лицето си преди лягане“.

Източник: cosmopolitan.bg