Asus ZenPad C 7.0 Powered by Intel

1
Добави коментар
west4sider
west4sider

Компактен и с доста приятен дизайн, това са двете неща, които най-добре описват новия таблет на Asus – ZenPad C 7.0 (P01Y Z170CG). Бюджетното устройство използва новата платформа на Intel Atom за таблети и предлага възможност за работа с 2 SIM карти.

Корпусът на устройството е пластмасов като отличителен белег е гърбът, който е направен така че да наподобява кожа, това означава, че не се плъзга докато го държите и е удобен за работа. Компактните му размери го правят удобен за държане с една ръка. Погледнат в портретен режим, над екрана се намира жакът за слушалки/микрофон, а в долната част отдясно е Micro USB портът. Двете Micro SIM карти, а и памет карта могат да бъдат поставени в специален отварящ се отсек на гърба. Бутоните за управление на звука и за включване/изключване са горе от дясно.

Характеристики

Дисплей: 7″ IPS LED (1024 x 600) покритие предпазващо от отпечатъци CPU: Intel Atom x3-C3230 четири ядрен Памет: 1GB RAM, 16GB за съхранение, Micro SD слот Мрежа: GSM/3G, WLAN802.11 b/g/n, Bluetooth V4.0, GPS, GLONASS Камери: 0.3 MP предна/2 MP основна Звук: преден говорител с DTS HD Premium Sound и поддръжка на aptX интерфейс Свързване: Micro USB, 2-in-1 Audio Jack, 2 x Micro SIM Сензори: G-Sensor Батерия: 13Wh Li-Pol, до 8ч Операционна система: Android 5.0 (Lollipop) Размери: 189 x 108 x 8.4 мм, 265 г Цветови опции: Black, White, Red, Aurora Metallic

Powered by Intel

Intel предлагат продукти за таблети и смартфони вече от доста време, а имат и история в сътрудничеството си с Asus. Използваният процесор е от x3 серията и беше представен в началото на годината в Барселона с кодовото име „SoFIA”. Серията процесори е с 64-bit архитектура и предоставя baseband модем. Специално използваният в този таблет процесор е средният от три по производителност и е с честота до 1.1GHz. Intel позиционира цялата серия процесори за нисък клас устройства, а такова е и разглежданото от мен при цена от малко над 200 лв.

Благодарение и на новите технологии на Intel таблетът е доста тънък с дебелина от 8.4 мм.

Настоящият модел е с връзка към 3G мрежа, но по-мощният процесор поддържа и 4G LTE + NFC.

Производителността е задоволителна имайки предвид ниския клас на устройството и възможността за използване на две SIM карти, което има малко въпросително приложение в ежедневието като цяло, но това си е решение на производителя. При първоначална настройка ще се наложи да имате малко повече търпение, а в последствие нещата се нормализират. Все пак не можем и да очакваме кой знае колко. В голямата си част няма проблеми с ежедневната работа, но все пак има бавене от време на време и накъсване при скролиране на Уеб страници.

Оптимизираната технология позволява значително добра издръжливост на батерията. Това до голяма степен е така с до няколко дена в режим на готовност и 5-6 часа при по-интензивна употреба.

И към самия таблет

Вече се запознахме с дизайна, характеристиките и производителността. Основното което отличава модела от останалите предложения е наличието на два слота за SIM карти. Доста необичайно решение, което позволява използването на два оператора едновременно, било то за данни или разговори. Таблетът предлага вградена функционалност за разговори през мобилната мрежа, а качеството е добро. И двата слота поддържат 3G мрежа и в dual stand by режим.

7“ дисплей е с IPS технология предлагаща широки зрителни ъгли, а специално покритие намалява оставаните следи по екрана при работа. Още по-интересно е добавянето на филтър на синята светлина. Според редица проучвания синята светлина от дисплеите е доста вредна за очите и води до по-бърза умора. Asus въвеждат Bluelight Filter за намаляване на синята светлина с 30%. Високоговорителят, разположен отпред над екрана, предлага добър за размерите на устройството звук. Това е и първият в света таблет създаден съвместно с DTS HD Premium Sound.

Софтуерно е използван ZenUI потребителският интерфейс на Asus, който доста променя изгледа на операционната система. Лично за мен това е излишно, но аз предпочитам по-чистите версии на Android. Интересна е обаче възможността за директно стартиране на приложения чрез изписването на дадена буква с пръст. С W се стартира браузерът, C е за камерата и др. Чрез двойно почукване можете да отключите и заключите устройството.

И така …

Прилично бюджетно устройство, което може да бъде от полза когато сте на път в частност поради възможността за използване на две SIM карти, а и компактните си размери. Разбира се производителността не е особено висока, но устройството е позиционирано в ниския ценови сегмент и това е очаквано. Допълнително получавате 100GB в Google Drive за две години.