Адел е обвинена в плагиатство на кюрдска песен | Temaonline.bg

1
Добави коментар
kamitomito
kamitomito

СЕНЗАЦИЯ
Адел е обвинена в плагиатство на кюрдска песен
Звездата откраднала мотива от “Million Years Ago от стара песен на Ахмет Кая Acilara Tutunmak

07 Декември 2015 23:15
0

принтирай

|

текст

Адел е безспорният колос в световната поп музика – по брой на награди и продажба на албуми, а с последния „25“ вече счупи всички рекорди в бранша.

Но се оказа, че има проблем с една от песните в него – “Million Years Ago” – заради която фенове на турския изпълнител от кюрдски произход Ахмет Кая сега я обвиняват, че съвсем не е на „милиони мили“ от неговия хит от 1985  “Acilara Tutunmak (Прикован към болката)”.

 

 

В социалните медии вече е пълно с обвинения, че 27-годишната британска звезда е ограбила починалия през ноември 2000 в изгнание във Франция изпълнител.

“Адел ни ограби“ – написа Езра Нур Айсоган и постна снимка на мъж, който спуска турското знаме от балкона си в знак на протест

 

Adele bizden şarkı çalmış pic.twitter.com/hIW0vmYMiI
— Esra Nur Aydoğan (@esranur_66) December 6, 2015

Ахмет Кая е известен кюрдски певец от Малатия, който има изпълнения както на кюрдски, така и на турски, но се определя категорично само като кюрд и поради това е бил принуден да напусне страната и да живее във Франция.

Новото обвинение към Адел идва след и американският рапър и музикален продуцент-мултимилионер Jay Z  предизвика гнева на на арабските фенове заради наглата кражба на елементи от изпълнение на флейта от песента на покойния египетски изпълнител Абдел Халим Хафез „Хосара“ (Какъв срам) от 1957 г. , написана от египетския композитор Балиг Хамди. Jay Z  ги използвал в своя хитов сингъл “Big Pimpin’”.

Jay Z бе оправдан миналия месец след дългогодишна съдебна битка.  Съдия Кристина Снайдър отсъди, че елементите от „Хосара“ са били използвани в “Big Pimpin’” без Jay Z да е знаел, че правата все още се държат от EMI Music Arabia. В крайна сметка неговите продуценти трябваше да платят за лиценза $100 000  на EMI Music Arabia.

Според турския музикален критик Наим Дилменер, казусът с Адел е доста по-различен. Според него между двете песни наистина има сходство, „но то не е особено голямо“.

“Те вярвам Адел да е слушала песните на Ахмет Кая и умишлено да го е копирала“ – коментира Дилменер и допълва, че мелодията на песента е доста елементарна и съвсем не е трудно да бъде „копирана“.

Вдовицата на Кая – Гюлтен Кая коментира за турския вестник Posta: “Адел е суперзвезда и не си представят нарочно да е плагиатствата . Но ако това е станало съзнателно, значи това е кражба“.

Засега мениджърите на Адел мълчат.

Албумът „25“ се продаде в 1 млн. бройки само за 10 дни и се превърна в най-бързо продаваното ново музикално заглавие, чупейки рекорда на “Be Here Now” на Oasis, който стигна 1 млн. за 17 дни през 1997.

Адел бе отличена с 6 награди „Грами“ за предишния албум „21“ от 2011, но с последния албум не успя да влезе в номинациите, защото се появи на пазара твърде късно.