ЕКСКУРЗИЯ ДО ОСТРОВ СИЦИЛИЯ

1
265
Добави коментар
evrotoptour
evrotoptour

ПРОГРАМА:

Ден 1
Отпътуване от Пловдив, Пазарджик, София, Сандански през ГКПП Кулата за Игуменица. Пристигане в гр.Игуменица. Ще имате възможност да се разходите по крайбрежния булевард, да вечеряте в местните ресторанти. Отпътуване на ферибота за Бари в полунощ. Настаняване на седалки. Отпътуване.
Ден 2
Пристигане на пристанището на гр.Бари. Ще посетим базиликата „Св. Николай“, където са мощите на почитания от всички християни светец. Отпътуване през земите на Пулия.
    Отправяме се към Алберобело – тайнственият свят на трулите. Малкото селище е сякаш декор за фентъзи филм. Странно и живописно! Конусовидните варосани бели каменни постройки, малките бели каменни  улички са притегателна точка за всеки пътешественик.
    След кратко време за обед се отправяме към още едно невероятно кътче от Южна Италия – Матера. Къщи, изсечени в скалите, обитавани от хилядолетия. Понякога се чудиш как в тези пещерни оформления са живели хора до 50 години на миналия век. Саси ди Матера – звучи като заклинание, като обещание! И когато се разходиш наоколо разбираш колко правилно селището е избрано за Европейска столица на културата 2019 година. Настаняване и нощувка в хотел в района на Козенца.
Ден 3
След закуска ще се отправим към остров Сицилия. Ще чуем легенди и разкази за далечни славни времена на колонизиране, битки с картагенци, римляни, французи и испанци. Италианската музика и синевата на Тиренско море ще ни отведат неусетно през Месинския пролив.
    Пристигане в столицата на областта Сицилия – Палермо. От времената на основаването на града от финикийците  до наши дни този град е огледало на културата, бита и живота на хората, обитаващи острова. Посещение на Двореца на норманите и Палатинската Капела. Пешеходна разходка по Виа Виктор Емануил II до Катедралата Света Розалия, площада Куатро Канти, площад Претория и Кметството, Манастира на йезуитите, площада Джузепе Верди и Театро Масимо.  Настаняване в хотел в  района на Палермо. Вечеря. Нощувка.
Ден 4
След закуска се отправяме към Монреале. Крал Вилхелм II започва строителството на грандиозен храм за да ознаменува ново сформираната архиепископия. Той е олицетворение на смесването на няколко култури – византийската,  арабската и нормандската. При посещението си вътре човек искрено се възхищава на майсторите на спиращата дъха златна мозайка с площ повече от 6000 квадратни метра.   Базиликата е част от списъка на Юнеско за световно и културно наследство от 2005 г. Свободно време в градчето да опитаме сок от портокали или плод на кактус. Отпътуване за вътрешността на острова.

  Пристигаме в гр.Енна – стратегически град и столица на едноименната провинция. Разходка в историческия център от Катедралата до Двореца на Ломбардите.
    Пристигаме в градчето Пиаца Армерина, за да посетим съхранените останки на римската Вила Казале от IV век пр.н.е. Нейните реставрирани мозайки „Момичета по бански“, „Лов“, „Целувката“ и др. са в списъка на Юнеско за световно и културно наследство. Отпътуване за Южните райони на Сицилия. Нощувка в района на Агридженто.
Ден 5
След закуска се отправяме към малко познато, но много интересно кътче на провинция Агридженто – скалния феномен Скала Дей Турки. Белоснежни варовикови образования, чийто форми са резултат на въздействието на морските вълни, които хилядолетия са извайвали в скалата, превръщайки я в прекрасно природно творение. Кратка фото пауза.
    Отправяме се към Долината на Храмовете. Съхранени през вековете, величествено изправени и неповторими! Основан от древните елини градът бързо достига своя разцвет и се сражава за свободата си с Картаген. След разрухата идва римското управление и  достига отново старата слава. Завоеватели и епохи се редят една след друга. Посещението на археологическият обект ще ни даде възможност да видим Храма на Херкулес, Храма на Зевс, Храма на Конкордия и Храма на Юнона. Отново потегляме по пътя към вътрешността на острова.
      Нашата екскурзия продължава към славния град Сиракуза. Белият град на Сицилия. Обиколката ни ще започне с Археологическият парк на древния град. Ще се спрем пред Гръцкия театър и останките на Римския театър. Ще се изкачим на високия хълм, за да  видим морето и да си представим как градът се е защитавал от нападения. Ще отидем в каменоломната, където се намира Пещерата на въжарите със страхотна акустика и възможности за подслушване. Заради формата на нейният вход я нарекли Ухото на Дионис. Отправяме се към хотела в Сиракуза. Настаняване. Вечеря. А градът е  романтично красив вечерно време. Нощувка.
Ден 6
След закуска се отправяме към Светилището на Плачещата Дева Мария, построено на мястото, където през 1953г. статуя на Дева Мария проплакала с човешки сълзи. След посещение на църквата се отправяме към историческия център  на Сиракуза – остров Ортиджа. Разходката ни включва останките на Храма на Аполон, Катедралата, красивия извор Аретуза, площад Архимед. Отправяме се към пазара, където всеки може да опита местни специалитети – сирена, вино, сушени и пушени меса. Свободно време за обед.
    Отпътуваме към Катания – бароковия град на Сицилия, черно-белия град на Сицилия. По желание може да направим разходка из града с туристическото влакче. Така ще имате възможност да видите останките на римския театър, колоната на Света Агата, площада Белини, Театър Белини, родната къща на Белини, Францисканския манастир, паметника на Умберто I, централния площад с фонтана на слона и Катедралата с гроба на великия композитор Винченцо Белини. Разходка по главната улица Виа Етна, образувана от течащата към морето лава. Именно тя е оформена от барокови дворци, построени с камъни от застинала лава. Отпътуване за района на Таормина. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка
Ден 7
Свободен ден с  възможност да останете и да отдъхнете на каменистия плаж. Вечеря. Нощувка
    Предлагаме Ви възможност за еднодневна екскурзия до вулкана Етна и селището Таормина.
Таормина е малко аристократично градче в подножието на планината Тауро. Заради стратегическото си положение на източния бряг на острова в най-древни времена е обособено като място за търговия и отбрана, място на разкош и забавление. Свидетелство за това е и един от най-големите гръцки театри, който можете да разгледате. И до днес той е сцена на местни и международни фестивали и мероприятия. А гледките към морето не могат да се опишат.
    Вулкана Етна е единственият действащ вулкан в Европа. С автобус се изкачваме до Кратери Силвестри – група от 3-4 кратера, върху и около които може да се разходите. Да закупите сувенири и предмети изработени от лава в магазинчетата наоколо. За най-смелите предлагаме да се качат с екскурзовода на лифта до втори базов лагер и след това с тракове и планински водач да продължат още около 5км до възможно най-високата точка на вулкана, разрешена за достъп от туристи. За изкачванията във втората част на екскурзията са необходими топли дрехи, затворени обувки, шал, шапка и ръкавици.
Ден 8
След закуска се сбогуваме със Сицилия и се отправяме към пристанище Бари. По възможност ще посетим базиликата „Св. Николай“, където са мощите на почитания от всички християни светец. Вечерта се качваме на ферибот. Нощен преход.
Ден 9
Рано сутринта пристигаме в Игуменица и се отправяме към България. Пристигане вечерта.

Цена на човек в двойна стая, валидна за ранни записвания до 31.12.2016: 1010лв.
Цена на човек в двойна стая, след 01.01.2017: 1080лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с автобус 3*;
6 нощувки със закуски и 5 вечери в хотели 3*/4*;
2 нощувки на ферибот Игуменица – Бари – Игуменица, ATS седалки;
Медицинска застраховка с покритие 5000 Евро;
Туристическа програма по маршрута;
Екскурзоводско обслужване на български език;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Медицинска застраховка с покритие 5000 Евро за лица над 65г.;
ферибот Месина: 16 евро в посока;
Екскурзия Етна и Таормина: 35 евро /при минимум 25 туристи/;
Билет за лифт + трак на вукана Етна: 60 евро;
Доплащане за единична стая: 350 лв.
градска такса около 12 евро

Доплащане за каюта в двете посоки за ферибота Игуменица- Бари – Игуменица:
човек в четворна вътрешна каюта – 36 евро
човек в четворна външна каюта – 44 евро
човек в тройна вътрешна каюта – 60 евро
човек в тройна външна каюта – 68 евро
човек в двойна вътрешна каюта – 80 евро
човек в двойна външна каюта – 88 евро

ВАЖНО: При нощувки в Италия туристите заплащат задължително градска такса (city tax) от порядака на 4-5 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди и от порядъка на 6-7 евро на човек на ден при настаняване в хотели 4 звезди. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетната цена
МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 35 човека
СРОК ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
валидна лична карта или международен паспорт, минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит – 300 лв., доплащане – 30 дни преди отпътуване
ЗАБЕЛЕЖКА: Туроператорът си запазва правото за промяна на последователността на посещенията и промяна на цената на екскурзията до 5 дни преди датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото.