Hayes & Y – кои са тези момчета?

4
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

След като свириха на Spirit of Burgas, пуснаха новия си клип Dancefloor и представиха своето второ EP в „Ялта“, в петъчната вечер на 18 декември Hayes & Y излизат отново на сцената в столичния клуб, заедно с Jin Monic и Свилен от „Остава“, а догодина се завръщат в Англия, където, оказва се, са се установили тази есен с надежди и перспективи за музикален пробив.

Концертът довечера стана повод да зададем 10 въпроса на групата, която спокойно може да бъде обявена за откритието на музикалната сцена у нас тази година.

– Бихте ли се представили за тези, които все още не са чували за Hayes & Y? Кой стои зад това нетипично име и от колко време свирите заедно?

– Ние сме трима съученици от Първа английска гимназия в София: Благо, Иво и Радо. Започнахме да свирим в 10-и клас и си направихме група. Няколко години по-късно към нас се присъедини Жоро и така сформирахме Hayes & Y. Това се случи преди три години и оттогава се изявяваме в този състав.

– Вие сте сравнително млада група, но вече имате постижения, за които може да ви завиди всеки, занимаващ се с музика у нас. На какво отдавате успеха си?

– На много здрава работа. Преди година и половина взехме колективно решение да влагаме всичко от себе си в групата и това донесе резултати със себе си. Ние вярваме, че няма невъзнаграден труд. Е, може би има и капка талант в цялото нещо…

– Повечето хора, които ви чуват за пръв път, трудно вярват, че сте българска група. Какво според вас ви отличава като звучене?

– В България много малко групи свирят нашия стил на музика и не е трудно да се отличим. Важното за нас е да успеем да се отличим и в чужбина, а това е много трудна и амбициозна цел.

– Как се прави алтернативна музика у нас? И може ли човек да се издържа от правене на музика тук в България?

– Не, изобщо не може. Тъжната истина е, че дори да не си на загуба е много трудно постижимо нещо. На всеки му се налага да работи нещо друго, дори на най-големите групи.

– Наскоро бяхте на турне във Великобритания. Как беше там? И като цяло искаше ли ви се да останете там и там да правите музика?

– През май бяхме на турне във Великобритания и ни хареса достатъчно, за да решим, че искаме да се преместим там. Средата на октомври заминахме и досега живяхме в Лондон. От 2016 г. отново се връщаме и групата ще твори и концертира основно там.

– Очевидно текстовете са важна част от музиката ви. Кои са темите, за които смятате, че си заслужава да се пее?

– Всичко, което ни вълнува, си заслужава. Нашите песни са почти изцяло за любов, засега не смеем да се хвърляме в по-сериозни, политически или общочовешки, теми, но това може да се случи на по-късен етап.

– Имате ли си някой особено ярък спомен от концерт, който да ви е особено любим?

– Със сигурност това е тазгодишният Spirit Of Burgas, където подгрявахме Kasabian на главната сцена. Незабравимо изживяване, което остави страхотна следа в нас.

– Ако трябва да препоръчате на феновете си някои БГ групи, кои биха били те?

– Jin Monic, Bears and Hunters, Jeremy?

– Кои са хобитата ви извън музиката?

– Всеки от нас има различни интереси. Иво се занимава с катерене, Благо и Радо са футболни запалянковци, а Жоро пише политически текстове.

– Кои групи смятате, че са оказали най-голямо развитие за вас като група и като музиканти?

– Всяка група, която сме гледали на живо, и всяка група, която сме чули и сме харесали, е оставила своята следа. Все пак ключови са Pearl Jam и Nirvana в тийнейджърските ни години и Arctic Monkeys и Kings Of Leon в по-зрелите.