Малта

4
Добави коментар
rositsaraicheva
rositsaraicheva

КАРТА

Малта е разположена на малтийския архипелаг, съставен от три населени острова (Малта, Гоцо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел).

Малта

Архипелагът се намира на около 90 км южно от италианският остров Сицилия и на повече от 250 км от крайбрежието на Северна Африка. Най-голям е остров Малта (245,7 кв. км) – дълъг 27 км, широк 14,5 км, а дължината на бреговата линия е 137 км. Брегът е предимно скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени закътани пристанища, стръмни клифове и пясъчни плажове. Цветът на кехлибарен мед, с който блестят напечените от слънцето скали, дал името на острова – Мелита (Меденият остров).

 

Malta

Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове с грижливо оформени тераси, по склоновете на които се отглеждат зърнени храни, зеленчуци, грозде, смокини, цветя, цитруси и фуражни култури. Малта няма реки и езера, но въпреки това 50% от площта се обработва. Сладко вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на морската вода.

Остров Гоцо, свързан с остров Малта чрез ежедневен фериботен транспорт, е почти четири пъти по-малък, но с много по-плодородни почви, върху които се отглеждат висококачествени лозя, различни плодове и зеленчуци.

Въпреки ограничените природни ресурси съвременна Малта се развива с високи темпове. Основните промишлени отрасли са електроника, ремонт на кораби, хранително-вкусова промишленост. Най-важни за икономиката са корабоплаването, търговията и туризмът. Малта посещават над 1 милион туристи годишно, привлечени от живописната природа, горещия климат и многобройните исторически паметници, сред които са и едни от най-забележителните мегалитни паметници в Европа (Хипогеума и др.).

Исторически паметници

Стратегическото кръстопътно местоположение на Малта в центъра на Средиземноморието определя дългата й история като арена на нашествия и окупации. Тя е била колония на финикийци, картагенци, римляни, византийци, араби, нормани, сицилианци, французи. От 1530 г. до 1834 г. Малта е резиденция на Йоанитския (Малтийския) орден. Последната колониална владетелка е Великобритания. Малта получава независимост през 1964 г.

 

Малта

На 1 май 2004 г., заедно с още девет страни, Малта е приета за член на Европейския съюз.

Източници: Енциклопедия География на света, www.lalschools.com, http://viviconstile.it/