Американски танкер потегли с първата доставка на петрол за Европа | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

СЛЕД 40 ГОДИНИ ЗАБРАНА
Американски танкер потегли с първата доставка на петрол за Европа
През първата седмица на януари САЩ възнамеряват да доставят около 600 000 барела, произведени в южната част на щата Тексас

01 Януари 2016 18:03
0

принтирай

|

текст

САЩ извършиха своята първа доставка на нефт след отмяната на ембаргото за износ на „черно злато”, действащо в страната от 40 години, съобщава „Wallstreet Journal”.

На 31 декември петролен танкер на американската компания  „ConocoPhillips” напусна пристанище Корпус Сити в Тексас и се отправи към Италия. Доставката е предназначена за швейцарско-холандската компания „Витол” – един от най-големите петролни търговци в света.

На 18 декември президентът Барак Обама подписа проекто бюджета на САЩ, който отменя забраната за износ на американски петрол, въведена преди 40 години през 1975 г. в разгара на петролната криза от 1973 г., когато цената на петрола скочи само за една година от $3 на $12 за барел.  Оттогава американски компании изнасят в чужбина само рафинирани продукти, включително бензин.

Както вече беше съобщено от вестник „Уолстрийт джърнъл”, през първата седмица на януари САЩ възнамеряват да доставят около 600 000 барела, произведени в южната част на щата Тексас.

Привържениците на вдигането на ембаргото твърдят, че стъпката ще има положително въздействие за американската икономика. От своя страна, противниците на възобновяването на доставките смятат, че това е от полза само за големите енергийни компании и в ущърб на интересите на потребителите.