Почина Натали Кол | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Почина голямата джаз звезда Натали Кол – дъщеря на известния американски джаз пианист Нат „Кинг“ Кол.

Кол е починала в четвъртък вечерта (31 декември) в Лос Анджелис на 65-годишна възраст. Причината за смъртта й все още не е обявена.

Натали Кол отдавна се бореше с наркотична зависимост. Тя е носител на девет награди „Грами” а , албумът й „Unforgettable … With Love” от 1991 г. завоюва шест награди „Грами” и стана седем пъти платинен.

От този албум ще останат незабравими хитове като  „This Will Be,“ „Our Love“ и кавъра на „Pink Cadillac.“

В този албум също са включени някои от най-известните песни на баща й, който стана един от първите чернокожи музиканти, проправили си път към музикалната индустрия.

Въпреки че е дъщеря на легендарния Нат „Кинг“ Кол, Натали изобщо не е мислела за музикална кариера и всъщност започва да пее абсолютно случайно. Като студентка в Университета на масазученс нейна приятелел, който пеел в една местна група, внезапно се разболял точно преди концерт. Той я помолил да го замести и за кратко да изостави медицината, на която искала да се посвети. 

Натали Кол с баща си (вляво) и на върха в кариерата през 1991 г.
––––––––––

Тя се съгласила, а след това името и произхода й сработили: веднага получила оферти за нови ангажименти. Но и болезнени удари от шоу бизнеса – като рекламата за един неин концерт в  нощен клуб, който гласял: „Тази вечер за вас ще пее дъщерята на Нат Кинг Кол.

През май 2009 г. тя претърпя тежка операция за присаждане на бъбреци в медицинския център Сидарс-Синай в Лос Анжелис, след като й двата й отказали да работят. Една година преди това тя била диагностицирана с хепатит С – последствие от злоупотребата с наркотици през 70-те и 80-те години.

Предполага се, че причина за смъртта й е бъбречна недостатъчност, тъй като въпреки операцията, тя така и не успя да се възстанови напълно.