Защо 50 000 гледаха цял ден една локва | Temaonline.bg

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЕКСПЕРИМЕНТ
Защо 50 000 гледаха цял ден една локва
Уникалният социален експеримент събра любопитни от всички континенти и демонстрира силата на live-стрийминга

08 Януари 2016 22:52
0

принтирай

|

текст

Когато чуете за предаване на живо вероятно ви хрумват асоциации за Шампионска лига, Х-Фактор или Voyo – LIVE.

И едва ли можете да си представите 50 000 души от Вашингтон, Москва и Газиантеп да се включват в стрийминг канала Periscope, за да гледат….една локва. И как нещастните жители на квартал Джезмънд, в английския град Нюкясъл се опитват да я преодолеят, докато тя  нагло е застанала на алеята им.

Само да няколко часа манията се пренесла и в социалните мрежи през Periscope – най-новата социална мрежа за споделяне на стрийминг видео в Интернет с помощта на камерата на смартфоните. 

Вижте в това видео откъде се включили любопитни зевзеци

 

The #DrummondPuddleWatch Periscope has captured the world’s attention; over 50K Tweets. https://t.co/PyENbIq2Hb pic.twitter.com/si7ah7z8Pu
— Twitter Data (@TwitterData) January 6, 2016

 

Локвата се намирала на края на шосе A167 motorway, което означава, че пешеходците нямат никаква друга алтернатива, ако искат да преминат пред това място.Live-стримингът бил осигурен от маркетинговата агенция, наречена Drummond Central. Пред Tech Radar шефът на отдела за социални медии Ричард Райпон споделил, че служителите му дълго време се забавлявали, като гледали как хората се справят с неочакваното препятствие, преди на някой да му дойде идеята да го сподели в Periscope. 

“Един от нашите копирайтери Стив Уилкис излезе с идеята да пуснем локвата LIVE в Periscope – просто ей така за наше забавление.

„И – Слава Богу на Интернет – останалото е история!“

 

 

И така без да искат постигнали уникален ефект – социален експеримент с много важни резултати. След като разбрали, че локвата се е превърнала в социален феномен, някои нещастни пешеходци започнали да се връщат отново при локвата и се опитвали да направят впечатление – някои въоръжени с надуваеми възглавници, други със сърфборд, трети..

 

 

WE LOVE YOU #PinkLiloMan Best bit of the #DrummondPuddleWatch by far! pic.twitter.com/KzzlHJxlfy
— Bodg, Matt & Scarlet (@BodgMattScarlet) January 6, 2016

 

Трети пък с коментари в социалните мрежи: „Представяте ли си сър Дейвид Атънбъро, великият природоизпитател да коментира това на живо! 

Или: „Правителството съкрати помощите за преодоляване на локви и ето какво се случи?

Имаше и зевзеци, които монтираха кадри от „Титаник“ върху локвата, други пък питаха, дали не е възможно да бъдат кръстени в „светената вода на локвата“. Други пък сравниха кадрите с новия писък на телевизионната мода – т.н. „slow TV” – кадри, заснети в движение по време на пътуване във воден канал в продължение на час или два и след това излъчени като „филм – импресия“.

Може би най-оригинален бе финалният коментар в Periscope: „Наистина е утешително да видиш колко много хора по света си нямат друга работа и  не могат да направят нищо по-добро в живота си от това да гледат една локва“.

 

 

 

И Еврика!

Оказа се, че експериментът е успял! Днес служители на общината в Нюкясъл изпратиха специален екип, който да обезводни локвата и да направи отново мястото проходимо за пешеходците!