Дейвид Боуи оставя наследство от $870 млн. | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Британската музикална легенда Дейвид Боуи оставя на семейството си наследство от $600 млн. ($871 млн.), като състоянието му през последните няколко дни след смъртта му се увеличава – пише Daily Mail.

Основната част от империята му ще наследи последната му жена – 60-годишната Иман Абдулмаджит, 44-годишния му син Данкаку Зоуи (от рълмия му брак са Енджи) и 15-годишната дъщеря Александриа „Лекси“.  Иман има своя собствена фирма за козметика, която прави годишен оборот от $20 млн. 

По време на своя живот Боуи е живял в Лондон – в Кенсингтън и Челси, Лос Анжелис, Швейцария, Сидни, остров Мистик и Ню Йорк.

Преди седем години той продаде къщата си в Болтънс в Западен Лондон за £7.2 млн. и купува сегашното си жилище в Ню Йорк за £5 млн. , което се намира само на десет минути пеша от офисите на неговата мениджърска компания, в тузарския квартал Нолита. 
 

Той е бил собственик и на имението Britannia Bay House – известно още като Mandalay – на тузарския карибски остров Мистик. Той го продаде през 1995  £3.5 млн. на издателя Феликс Денис.

Две години по-късно продаде и имението си от 19 в. в Лозана, което имаше 14 стаи и за което взе  £2.5 млн. през 1999. Същата година продаде и имота си в Лос Анжелис за £5 мбн.
 

След новината за смъртта му продажбите на 27-те му албума и над 100 сингъла скочиха драстично в iTunes и Spotify. Последният му албум Blackstar, който се появи на пазара едва миналата седмица, се очаква да се превърне в десетия му албум №1 в класациите, а класиките The Rise And Fall of Ziggy Stardust и Hunky Dory отново привличат огромен интерес.

В момента музиката на Дейвид Боуи е в Топ 5 на една дузина класации, а в iTunes 12 от албумите му са в Топ 20 на най-слушаната музика.

Интересът към музиката му в Spotify се е увеличил 30 пъти и без съмнение Боуи ще се присъедини към групата на Майкъл Джексън, Елвис Пресли и Джон Ленън, които продължават да печелят от музикалните платформи години след смъртта си.

 

  НАЙ-СЛУШАНАТА ПЕСЕН ОТ ПОСЛЕДНИЯ АЛБУМ BLACKSTAR 

Боуи дължи богатството си на активната си концертна дейност между 1974 и 2004, но той също така е автор на над 700 песни и е продал 170 млн. албума. И след фалита си през 1974 г., когато е принуден да предприеме турнето Diamond Dogs Боуи никога не е изпитвал нужна от пари.

Турнето му Serious Moonlight  през 1983 продава 2.6 млн. билета, като само на концерта в Калифорния присъстват 300 000 зрители.

Четири години по-късно турнето Glass Spider носи приходи от £120 млн. Последното му  Reality Tour от 2004 събра £41 млн. През 1997 звездата се качи на борсата, като започна да продава акции от своя бранд Bowie Bonds. Така той успя да събере £35 млн. за своите бъдещи проекти. След това той продаде облигациите си на американската застрахователна компания Prudential Insurance Inc. и те носеха доходност от 7.9 per процента годишно, докато американските държавни ценни книжа имаха доходност от само 6.4 процента.

Така Боуи  взе парите предварително, като заложи приходите си за следващите 10 години. Сделката съвпадна с  преиздаването от EMI  на 25-те му албума, направени между 1969 и 1990, като за него остават 25 процента от всички продажби в САЩ.  Той използва парите, за да изкупи правата върху своето творчество от бившия си мениджър Тони ДеФрийс, който притежаваше половината от неговия атрактивен каталог.