Кралското семейство на Катар в спор за скулптура на Пикасо | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Нюйоркския дилър Лари Гагосиан е подал жалба в съда срещу агента на катарското кралско семейство за продажбата на скулптурен бюст на любовницата на Пикасо – Мари-Терез от 1931 г., който в момента е изложен в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (МоМА)
.
В документите, подадени във Федералния съд на Манхатън, Лари Гагосиан съобщава, че е купил скулптурата добросъвестно за около 106 милиона долара от дъщеря на Пикасо, Мая Видмайер-Пикасо през май 2015 г. След това е продал творбата на нюйоркски колекционер, който планира да си я вземе след изложбата в МоМА, посветена на скулптурата на Пикасо, която затваря врати на 7 февруари.

Лари Гагосиан
––––––––––– Но компанията за арт инвестиции, базираната в Ню Йорк „Pelham Holdings“, ръководена от Гай Бенет, който представлява катарското кралско семейството казва, че тя вече се е споразумяла да купи творбата от Мая Видмайер-Пикасо през ноември 2014 г. за около 42 милиона долара.Според съдебните документи, Видмайер-Пикасо преразглежда решението си и връща първоначалното плащане от катарците в размер на $ 6 милиона, след консултация с дъщеря си, която й напомня за по-високи оферти, направени от Гагосиан.
 
„Pelham Holdings“ завежда дело в Швейцария, за да наложи продажбата и изпраща петиция до френски съд за да конфискуват творбата. През ноември, компанията подава иск до съда в Ню Йорк, за да накара Гагосиан и Видмайер-Пикасо да разкрият подробности за продажбата.Гагосиан съобщава, че до м. октомври 2015 той не е бил запознат с по-ранния иск.