Пациенти с множествена склероза проходиха след лечение със стволови клетки | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

СЕНЗАЦИОННО ЛЕЧЕНИЕ
Пациенти с множествена склероза проходиха след лечение със стволови клетки
Това е голямо постижение и вече разполагаме с лечение, което на практика превръща пациентите от инвалиди в нормални хора – коментира ръководителят на лекарския екип проф. Шарак

18 Януари 2016 16:11
0

принтирай

|

текст

 

Парализирани пациенти отново могат да ходят, след като преминаха курс на лечение със стволови клетки – съобщи в. Times.

Чудото се случило в резултат на експериментален курс на лечение, в който участвали 20 пациенти от Royal Hallamshire Hospital в Шефилд. Същият експеримент се провел паралелно и в болници в Швеция, САЩ и Бразилия.

Лечението включва химиотерапия, която разрушава повредената имунна система на страдащите от болестта. След това тя се възстановява с използване на стволови клетки, отгледани с помощта на кръвта на пациента. Лечението е известно като Autologous haematopoietic stem cell transplant (HSCT)

Ръководителят на британския екип проф. Бейзил Шарак (Basil Sharrack) коментира: „Това е голямо постижение и вече разполагаме с лечение, което на практика превръща пациентите от инвалиди в нормални хора. Откакто започнахме лечение с помощта на този метод преди три години бяхме свидетели наистина на чудеса. Не съм от хората, които лесно прибягват до използване на тази дума. Но бях свидетел наистина сензационни, пълни неврологични подобрения“ – казва в заключение професорът.

Професорите Бейзил Шарак (вляво) и Джон Сноудън – ръководители на експерименталното лечение.
–––––––––––

Друг член на екипа проф. Джон Сноудън (John Snowden) допълва: „Ние рестартирахме имунната система на пациентите и я върнахме към момента преди още пациентите да са получили множествената склероза“

Един от пациентите – Стив Стори  разказа: „Аз преживях метаморфозата от участие в маратонски бягания до нуждата от 24-часово интензивно лечение. Не можех да си държа дори лъжицата и трябваше друг да ме храни“.

Но само няколко  дни след трансплантацията той вече може да си мърда пръстите на краката, а четири месеца по-късно се изправя сам. Макар все още да се придвижва с инвалидна количка, той вече плува сам, кара колела и се надява съвсем скоро и да ходи.

Друг пациент – Холи Дрюри е само на 21, когато научава страшната диагноза – веднага, след като родила първата си рожба.

„Само няколко месеца по-късно състоянието ми започна да се влошава постоянно. Не можех да се облека сама, не можех да се къпя, нямах сили дори да нося дъщеря си“.

Налага се да се придвижва с инвалидна количка. Но след успешния курс на лечение със стволови клетки тя напуснала сама болницата – крачейки бодро през вратата.

„Това бе истинско чудо! Върнах си живота, върнах си независимостта, бъдещето отново ми изглежда оптимистично, отново съм майка и мога да бъда пълноценно с моята Исла“.

Две години след лечението не се забелязват никакви рецидиви, болестта е изчезнала напълно и скенерите не разкриват абсолютно нищо обезпокоително.

Доктор Ема Грей, директор на отдела за клинично лечение към „Дружеството на болните от множествена склероза“ на Великобритания: „Получените до този момент резултати от лечението с метода HSCT ни дават надежди, че можем да се надяване наистина на чудотворно лечение, което може да промени живота на много пациенти“.

Тя обаче предупреди, че все още не всички форми на множествената склероза подлежат на лечение с този метод. „Това е агресивен метод, който крие също така и рискове. Той може да се прилага само в специално акредитирани медицински центрове и като част от клиничен експеримент“.

Засега терапията със стволови клетки се явява много мощно лечение със значителни рискове, но и много позитивни резултати, но ще мине доста време, преди HSCT да се превърне в рутинен метод за лечение на тази коварна болест.