Почина китаристът и основател на Eagles Глен Фрей | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

IN MEMORIAM
Почина китаристът и основател на Eagles Глен Фрей
Легендарният рокер се е споминал в дома си в Ню Йорк от усложнения след прекарана пневмония

19 Януари 2016 01:13
0

принтирай

|

текст

Глен Фрай, един от създателите на рок легендите от Eagles почина в дома си в Ню Йорк на 67-годишна възраст, съобщи сайтът на групата

В съобщените не се уточнява точно от какво е починал, но се казва, че Фрай е страдал от „няколко болести“ – ревматичен артрит, остър язвен колит и пневмония. През ноември м.г. той се подложи на операция на червата, поради което групата бе принудена да отложи участието си в Center Honors зарази заболяване на Глен Фрай.

Лекарите заявиха, че Глен ще се нуждае от дълъг период на възстановяване. Той от много години има проблеми със стомаха и червата – „наследство“ от бурния период на групата с много наркотици и алкохол през 70-те години, когато музикантите са на върха на славата. 

„Семейството на Фрай би искало да изкаже благодарност на всички, които помогнаха на Глен в борбата с болестите и се надяваха и се молеха заедно с него за оздравяването му“ – се казва в некролога на близките му. „Думите не могат да опишат нито нашата мъка, нито нашата любов и респект към Глен за всичко, което той ни даде на нас, на семейството, на музикалната общност и на феновете по света“.

 

Глен Фрай и Джо Уолш на един от последните концерти на групата Eagles
–––––––––––––-

Съобщението за кончината му е придружено от думите на песента „It’s Your World Now,“ написана от Фрай и Джак Темпчин след албума „Long Road Out of Eden.“

Глен Фрай е един от авторите, свири солото на китарата и на пианото в световния хит на групата “Hotel California” и “Desperado” – заедно със своя приятел и легенда на Eagles Дон Хенли. „Фрай беше човекът, който започна всичко“ – сподели Дон Хенли в специално изявление за смъртта на своя приятел.

 

 

„Той беше искрата, той беше човекът с идеята“ – казва Хенли. „Глен имаше енциклопедични познания за популярната музика и етика в работата, които остават неподражаем пример за всички нас. Той беше забавен, твърдоглав, променлив, щедър, изключително талантлив и устремен човек. Той обичаше съпругата и децата си повече от всичко на света“.

Глен Фрай е роден на 6 ноември 1948  в Детройт. Той среща дон Хенли преди 45 години и решава „да споделят своята мечта да оставят следа в музикалната индустрия“.

Израства в Мичигън, а през 1971 създават заедно с Дон Хенли, Ренди Майснър и Бърни Лийдън групата Eagles, след като преди това са били съпровождащ състав за турнето на Линда Ронстад.

Между 1971 и 1975 г- The Eagles издават четири албума, които автоматично се изстрелват на No. 1  в класациите – „One of These Nights,“ „Their Greatest Hits 1971-1975,“ „Hotel California“ и „The Long Run.“ Албумът с най-големите хитове на групата се разпродава в 26 милиона копия и е сред най-продаваните албуми изобщо в историята на рока. През 1998 г. групата е приета в „Залата на славата“ на рок музиката. 

Групата се разпада през 1980, след което Глен Фрай има няколко хита като солов изпълнител, включително The Heat Is On, който се появи в саундтрака на „Ченгето от Бевърли Хилс“ и  You Belong To The City,  от телевизионния сериал „Маями Вайс“. taken from the television series Miami Vice. Той се пробва и като актьор като гост-звезда в същия този сериал Miami Vice.

Връща се отново в групата през 1994, когато музикантите решават да се съберат отново. След това издават и последния си албум Hell Freezes Over. Името идва от популярната фраза, която Фрай използва всеки път, когато журналиситте го питат „Кога ще се събере отново групата“.

„Когато Адът замръзне“ – отговаря Глен.

 

The Eagles на историческото си турне ‘History of the Eagles’
–––––––––––

„Всички сме в шок. През юли триумфално завършихме нашето двегодишно турне ‘History of the Eagles“, а сега вече него го няма“ – сподели Дон Хенли.

„Не съм сигурен дали вярвам с съдбата, но знам, че когато пътищата ни с Глен се пресякоха през 1970, това промени моя живот завинаги, а се надявам, че сме оказали влияние и върху живота на милиони други хора на планетата. Странно е как ще продължим напред живота си без този велик човек. Но съм благодарен за всеки ден от живота си, споделен с Глен.

„Почивай в мир, братко!  

Глен Фрай бе женен за Синди Фрай и двамата имат три деца.