Пластмасата в океаните ще е повече от рибата до 2050 г. | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Масата на пластмасовите боклуци в океаните ще е по-голяма от тази на рибите до 2050 г., ако рециклирането не се увеличи драстично. За това предупреждава ново изследване, представено преди откриването на Международния икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос.

Смущаващите 95% от пластмасовите опаковки, на стойност между 80 и 120 милиарда евро, всяка година се изхвърлят след еднократна употреба, сочи изследването на Фондацията на Елън Макартър.

То се позовава на множество източници и предлага въвеждане на нова система за ограничаване на попадането на пластмаса в природата, по специално в океаните, както и откриването на алтернативи на суровия петрол и природния газ като основни материали в синтетичното производство.
Най-малко 8 милиона тона пластмаса влизат в океана всяка година, което се равнява на изпразването на един пълен боклукчийски камион всяка минута, допълва се в изследването, което включва анализ на Центъра за бизнес и околна среда „Маккинзи”.

„Ако не се вземат мерки, количеството ще се увеличава двойно на всяка минута до 2030 г. и четворно на минута до 2050 г.”, като опаковките са с най-голям дял в замърсяването, се посочва в изследването.

Сметките показват, че световният океан в момента съдържа 150 милиона тона пластмаса.

При поддържането на тези темпове той ще съдържа по един тон пластмаса на три тона риба до 2025 г. и повече пластмаса от риба до 2050 г., предупреждава документът.

„Този доклад демонстрира нуждата от започване на революция в екосистемата на индустриалното използване на пластмаса и е първа стъпка в трансформирането на начина, по който пластмасата преминава през икономиката”, заяви Доминик Угре, представител на организаторите на Световния икономически форум в Давос.

Ясно е, че никой от замесените в проблема не може да действа сам. Публичният и частният сектор, както и гражданското общество трябва заедно да се мобилизират и да използват възможността за нов икономически кръговрат на пластмасата, допълни Угре.

В доклада се предлага създаване на независим международен орган, който да ръководи необходимата инициатива.

„Нарастващите количества на еднократно използвана пластмаса генерират разходи и намаляват стойността на индустрията”, заяви Мартин Стъчти от центъра „Маккинзи”.

Рециклираният материал може да се превърне в ценно благо в „кръговратната икономика”, която разчита на повторното използване. Изследването потвърждава, че прилагането на такива принципи може да е начало на голяма вълна от иновации, която да е от полза за цялата верига на снабдяване, допълни той.