Microsoft няма да поддържа Windows 7 и Windows 8

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

2016-01-20 09:41:00

2016-01-20 09:41:00

Microsoft обявява радикални промени в третирането на потребителите на Windows 7 и Windows 8 (включително 8.1). Компанията реши, че спира поддръжката за двете инсталации, ако те са на компютри, които оперират  с най-новите чипове Bristol Ridge (AMD), Kaby Lake (Intel) или Qalcom 8996. Това са трите чипа, които ще доминират в десктоп компютрите, лаптопи, хибриди и таблети през 2016г.

От Microsoft отиват и по-далеч. От компанията отказват да поддържат Windows 7 и 8 на процесорите Skylake от настоящата генерация с Intel, като има списък на устройства, които ще продължат да бъдат поддържани. Dell Latitude 12, XPS 13, HP EliteBook Foliо и G3, Lenovo ThinkPad T460s и X1 Carbon, това са шестте устройства, чиято поддръжка Microsoft няма да отреже, макар че поддръжката на тези устройства ще продължи само 18 месеца и ще приключи през юли 2017г.

Bristol Ridge на AMD ще се появи през първата половина на годината, а Kaby Lake на Intel също трябва да навлезе преди идването на 2017-а: и двете ще поддържат само Windows 10.
Това ще постави предприятията, които искат да останат с Windows 7 или 8.1 в трудна позиция. Ако желаят или се нуждаят от нов хардуер, те ще трябва или да си набавят стари системи с процесори Broadwell или по-отдавнашни, или да използват новата генерация процесори с операционна система без официална поддръжка, или да преминат изцяло на Windows 10.
По този начин Microsoft къса 31 годишната си история с Windows и отказва да спази обещаните жизнени цикли на операционните системи. И все пак Windows 7 и 8 няма да останат без поддръжка, те ще продължат да получават ъпдейти съответно до 2020 и 2023г. Ъпдейтите обаче, ще бъдат разработвани за официално поддържания от тези платформи хардуер. Ако подкараме същите операционни системи на по-нов хардуер, конфигурацията ви няма да е официално поддържана. А всякакви нови ъпдейти гарантирано няма да работят с хардуера ви.
Microsoft обясняват постъпката си, като казват, че всичко е заради трудностите в това Windows 7 да върви гладко на по-нов хардуер. Очевидният контрааргумент е, че Windows 7 си върви гладко и на остарели системи и не би трябвало да се нуждае от оптимизация, за да бъде подкаран на доста по-мощните.

Трябва обаче да се признае, че на практика нещата не са толкова прости и новият хардуер наистина променя ситуацията. Skylake например има определени възможности за самоуправление, които позволяват на чипа да реагира по-бързо на променящи се изисквания, отколкото може да реагира самата операционна система.
Много е вероятно съчетаването на тези нови хардуерни възможности със стар софтуер да е твърде бавен и трудоемък процес.

В същото време Microsoft не дава обяснения за решението си да третира Windows 8 по същия начин като Windows 7, при положение, че той е само на три години и три месеца и голяма част от ядрото му е същото като на Windows 10.

Изненадващо е това, че Microsoft насочва първите промени директно към бизнеса. В блога си, компанията обяснява, че прозрачността към предприятията относно това, къде могат да намерят най-голяма надеждност и най-добра поддръжка на Windows е техен приоритет. Отново се споменават Windows 10 за нови системи и Windows 7 за по-стари, но не става ясно къде се вписва Windows 8.1. Липсва и обяснение защо поддръжката и гъвкавостта, която милиони получиха с Windows 7 и 8, сега значително ще се влоши.
До сега бизнесите можеха да закупят по-добър хардуер и да инсталират желаните Windows пакети на него, а самият Windows да сменят тогата, когато сметнат за добре и това да не се влияе от хардуера. С този си ход обаче, Microsoft променят ситуацията и то без никакво предупреждение.

Вълната от недоволство у потребителите вече се надига, но технологичния анализатор Патрик Муурхед гледа на ситуацията от друг ъгъл – от ъгъла на хардуерните компании. Не е никак популярно и добре прието да отрежеш поддръжка на стар софтуер, когато пускаш нов хардуер – и компаниите избягват да го правят, макар че поддържането на стари системи им излиза скъпо. Когато самите Microsoft се отказват от поддръжката на стария си софтуер и насочват към новия, това прехвърля отговорността от всяка хардуерна компания към тях и намалява разходите за нов хардуер.

В същото време обаче, такава принуда за ъпдейт е изключително необичайна от страна на Windows, традиционно други платформи като OS X на Apple са се характеризирали със слаба или никаква поддръжка на стари операционни системи върху нов хардуер.

1 милиард компютъра с Windows 10, това е целта към която Microsoft се стреми и нищо чудно да успее. Разбира се, ще има потребители, които ще се откажат от Windows и ще преминат на Linux, като сменят основните си програми. Ще има и потребители, които ще се обърнат към Apple, като отново ще заменят вече познатите си основни програми. Разбира се аудиторията на Microsoft остава най-силна и за верните потребители, става все по-ясно, че бъдещият им Windows е Windows 10.