Учени откриха девета планета в Слънчевата система

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Американски учени са обявили, че са открили девета планета в Слънчевата система, чиято маса е 10 пъти по-голяма от тази на Земята. Сензационното откритие е дело на Майкъл Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт, пише Блиц.

 

Астрономите са заявили официално, че са намерили девета планета в Слънчевата система. Според тях размерът е примерно равен на този на Нептун, а масата е 10 пъти по-голяма от тази на Земята, съобщава bloknot.ru.

 

Планетата се върти около Слънцето на разстояние, което е около 20 пъти колкото е разстоянието от Нептун до слънцето. Именно заради тази отдалеченост тя не е била забелязана досега. Новата планета прави пълен оборот около Слънцето за около 10-20 хиляди години.

 

„Първоначално се отнасяхме скептично към това, че тази планета може да съществува. Но на база изчисленията, които ние направихме, измервайки орбитата й, у, ставахме все по-уверени в това, че тя съществува”, съобщава Константин Батигин.

Американските учени твърдят, че планетата е намерена по пътя на математическия анализ на смущенията, които предизвикват множество ледени тела от така наречения Пояс на Кайпер – огромна област от пространство в орбитата на Плутон, в която се въртят милиарди тела.

 

Астрономите смятат, че планетата е била изхвърлена в далечния космос, в периферията на Слънчевата система, „под въздействието на гравитационните сили Юпитер или Сатурн”.

 

Съвременната оптическа техника не позволява находката да се види с телескоп от Земята. Но през следващите пет години, както предполагат учените, планетата може да бъде видяна от Земята.