Онлайн репутация за успешен бизнес

30
Добави коментар
temi
temi

Изкуството да поддържате добра онлайн репутация е част от пътя към успешната кариера. Онлайн репутацията е едно от първите неща, за които хората ще се интересуват, преди да решат да използват услугите на вас и фирмата ви.

Интернет е основният източник на информация в днешно време, така че внимавайте каква информация за вас си вашата фирма изтича там и дали тя няма да развали репутацията ви. Интернет е идеален начин за изграждане на добър имидж, ако изиграете правилно картите си, но ако не боравите правилно с онлайн пространството, то може да съсипете и репутацията си на добър шеф, служител, на фирмата, която притежавате, или, в която работите.

Интернет е лесен начин да се рекламирате, но въпреки твърдението, че и добрата, и лошата реклама са си градивна реклама, се стремете да не допускате в глобалната мрежа да бъдат показани „кирливите ви ризи“.

Също много важно – стремете се вие или фирмата ви да бъдете лесно откриваеми в търсачките и да заемате едни от първите резултати там. Важно е да заявите своето присъствие в Интернет и то да бъде осезаемо.

Във ваш плюс е, ако името ви или това на фирмата ви са лесно запомнящи се. Стремете се към изграждането на добър имидж, а името ви веднага да води към асоциация с „най-добрата фирма за 2007 г.“, „адвокатът на медиците в Либия“ и прочие. Понякога е достатъчно да станете известни с едно единствено нещо и то да бъде навсякъде в Интернет, за да се радвате на добра онлайн репутация. Ако пък вече имате изградена отрицателна онлайн репутация, се постарайте възможно най-бързо да я „изчистите“, тъй като в Интернет всичко се разпространява скорострелно.Факт е, че повечето хора се влияят изключително много от коментарите в Интернет, преди да купят нещо или да използват услугите на дадена фирма. Ето защо е важно периодично да проверяват и по възможност да изтривате отрицателните коментари за вас в глобалната мрежа.

Използвайте социалните мрежи, за да осъществите по-лесен контакт с вашите настоящи и бъдещи клиенти и по-бързо да удовлетворявате техните потребности. Важно е да изградете сигурност и доверие и клиентите. И е важно тяхната сумарна оценка за вас да бъде положителна, за да имате добър имидж и добра репутация.

03.10.2011/Ели Йорданова