Замръзналото мъжко кралство на Дисни | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Лингвистките Кармен Фот и Карън Айзенхауер са анализирали диалога във филмите на „Дисни“ от 1989 г. и са установили, че героите от мъжки пол имат три пъти повече реплики от женските персонажи – съобщава в. Daily Express.

Принцесите на „Дисни“ имат по-малко реплики от мъжките персонажи във филмите на компанията – твърдят двете лингвистки след няколкогодишно проучване.

Тенденцията започва с анимацията „Малката русалка“ (1989), в която мъжете говорят през 68 процента от времето. В класики на „Дисни“ като „Красавицата и Звяра“, „Покахонтас“ и „Мулан“ изобилието от мъжки реплики е още по-голямо. В „Красавицата и Звяра“ мъжките персонажи говорят през 71 процента от времето, а в „Покахонтас“ и „Мулан“ – съответно през 76 и 77 процента от него.

 

След „Снежанка“ от 1937 г. във всички филми на Дисни преобладаваща роля имат  мъжките характери
––––––––––––––

След 10-годишна пауза, последвала появата на „Мулан“ през 1998 г., в продукциите на компания „Дисни“ се наблюдава известно изравняване на диалога, като в някои от тях героините дори имат повече реплики от мъжете. В анимацията „Рапунцел и разбойникът“ (2010) процентното съотношение между женските и мъжките реплики е 52 към 48.

В анимационната лента „Храбро сърце“ (2012), проследяваща взаимоотношенията между дъщеря и майка, героините говорят през 74 процента процента от времето.

Мъжките герои говорят най-много във филма „Мулан“ – 77% от репликите са мъжки
––––––––––––-

Семейният филм „Замръзналото кралство“ (2013), въпреки че е с главни героини жени, отново дава предимство на мъжките реплики – в 59 процента от епизодите.

Кармен Фот отбелязва: „Имаме една изолирана принцеса, която се опитва да накара някой да се омъжи за нея, но няма жени, които да правят други неща“.

“Няма жени, които да поведат гражданите срещу Звяра, няма жени, които да пеят в кръчмата пиянски химни, завързани една за друга, нито пък жени, които да измислят нещо. Всеки, който прави нещо в този филм, освен да търси съпруг, е мъж. С както този тип филми е подходящ за момиченцата? – пита Кармен Фот.

Проучването разкрива още, че в почти всеки филм на „Дисни“ за принцеси, като се започне от „Снежанка“ през 1937 г., преобладават мъжките персонажи. Почти всеки поддържащ герой – например Духа от „Аладин“ или Мишу от „Мулан“, също е от мъжки пол.

Карън Айзенхауър казва: „Според мен, това не се прави умишлено и това е просто едно безхаберие – просто защото сме свикнали да приемаме, че мъжкото начало е норма. Така че когато искате продавач, този продавач непременно е мъж, искате стража и тя естествено е от мъже. Мисля си, че това просто е вродено в нашата култура и така си върви светът“.