Sibir.bg – Психология – Sibir.bg

1
Добави коментар
andreykvk
andreykvk

 

3 изследвания върху психологията на социалните мрежи

Интернет и социалните мрежи са правят възможно, хората да останат свързани по начин, който вероятно никога не са могли дори да си представят.

Тази реалност означава, че в много университети в света изследвания върху психологията на социалните мрежи са все по-настоящи и получаването на повече и по-подходящи резултати става все по-  често. Днес ще разгледаме три от най-новите изследвания:

Проучване 1. Facebook се използва, за да се намери романтика?

В катедрата по психология към Станфордския университет са създали един прост експеримент, който се опитва да идентифицира връзката между нещата, които хората слагат на техния Facebook профил за себе си и истинските си намерения.

Конкретно те ​​иска да знаят,  как  използвате Facebook, дали като инструмент за намиране на романтична връзка. Екипът използвал 150 Facebook профила, представляващи случаен смес от частни лица.

Както прогнозира, проучването установи статистически значима модел сред определена информация за профила във връзка със семейното положение. По-конкретно, те установили, че хората, които показват тяхната религия в профила използва за да изглеждат като единични хора.

Изследователите признават, простотата на кабинета си, но също така отбелязват, че по негово мнение, това е първото по рода си проучване, и заключават, че е вероятно,  хората да използват социалните мрежи като Facebook, за да представят една картина на себе си с желанието да намерят потенциални приятели.

Заключнеието е, че ако човек не търси секс, няма нужда да споделя точки на морална или твърде лична и интимна гледка. Хората правят това, само ако са информирани за човека срещу тях и се интересуват от него. В известен смисъл, Facebook става филтър за премахване на несъвместими партньори.

Проучване 2. нарцисизмът и социалните мрежи

Разбира се,  Интернетът не е създал нарцисизмът, но мнозина биха казали, че социалните мрежи тя ще ви помогне. Също така, изглежда сигурно заключение, че нарцистичните хора са по-склонни да използват социалните мрежи. Последните изследвания изглежда потвърждават това заключение.

Buffardi и Campbell, от Катедрата по психология в Университета на Джорджия са събрали собствените си доклади за нарцистичните тенденции на потребителите на социалните мрежи. Профилите на тези лица по- късно са кодирани в съответствие с тяхното съдържание.

Оказа се, че нивото на активност на хората в социалните мрежи е тясно свързано с нивото на нарцисизъм. Накратко, хората, които обичат и имат добро мнение за себе си, са склонни да споделят повече за собствения си живот.

Нарцисизма обикновено не е добра черта . Защо тогава социалните мрежи са толкова широко приети като равносилно на нарцистичните тенденции? Възможно ли е, че интернет е ограничен до улесняван начин да получите тези тенденции към повърхността и по друг начин хората не могат да получат това кото искат? Според това изследване, това изглежда е случаят.

Проучване 3. Срамежливостта и социалните мрежи

Някои хора са много по-плахи от други, но до известна степен, всички ние сме малко по- срамежлив. Да бъдеш срамежлив е защитна мярка, която позволява на човек да се защити, като присмех.

В Интернет и социалните мрежи допускат лицата, определена интимност, докато се поддържа почти безкрайно ниво на физическо разделяне. Това, какъв ефект може да има върху срамежливите хора?

Департаментът по психология към университета в Windsor е проучил възможните корелации на срамежливостта с различни аспекти на социалните мрежи.

Encoding е ниво срамежливост на лицата въз основа на собствените си самостоятелни доклади, и след анализ на тяхното ползване на Facebook, авторите на проучването са установили, че хората, които са по-плахи изразходват много повече време за Facebook.

Намерено е неочаквано,  че въпреки факта, че срамежливите момчета прекарват повече време във Facebook, имат значително по-малко приятели, свързани с техните профили.

Какво заключение можем да извлечем от тези проучвания?

Въпреки че социалната мрежа е смешна, може да се каже, че в края на третото си поколение, психологическото изследване по темата все още е много в начална степен. Въпреки това, последните проучвания показват, логика какво би могла да изпревари.

Социалните мрежи се хранят с определени психологически тенденции, които вече съществуват по-рано: Желанието да бъдат обичани и да бъдат важни за света. Разбира се няма нищо необичайно в това. Въпреки това, лекотата, с която информацията може да бъде пусната в интернет и със степента с която информацията се разпространява, трайността на тази информация е причина за безпокойство.

Хората, които имат проблеми с намирането на приятели или романтични партньори от „нормалните средства“ могат да стигнат до интернет и отприщи форма на  нарцисизъм, в опит да улови вниманието на света.

За съжаление, изглежда разумно да се мисли, че срамежливите хора, които не могат да поддържат взаимоотношения с „нормални средства“ няма филтър на срамежливост, който да им пречи да споделят с другите, за това, което те искат, както и, че резултатите могат да имат обратния ефект върху този, когото те търсят.

Във всеки случай, изглежда, че изследванията върху психологията на социалната мрежа и това което показват е все още много интересна находка.