Банковата криза е сериозен проблем

6
Добави коментар
borsi
borsi

Откак писах в средата на юни 2015 за проблеми пред UniCredit, акциите на банката са паднали със 70.5%, а тия на Banca Monte dei Paschi di Siena за 9 месеца с 86.34%.

Забраната за къси продажби на акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena не помага ни най-малко на банката. Акциите на друга италианска банка на която бяха спрени късите продажби – Banco Popolare за последната година са паднали с 81.91%. Според Лоренцо Бини Смаги, бивш член на УС на ЕЦБ, лошите кредити само на италианските банки възлизат на € 360 млрд.

Другите аутсайдери между банките са Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, Deutsche Bank и Barclays, които за загубили около и над половината от капитализацията си. Капитализацията на 20-те големи банки в света спадна от началото на годината с 25%, но най-големите притеснения са за Deutsche Bank заради пирамидата от деривати, която достигна € 70 трлн., сума много по-голяма от икономиката на целия ЕС която е € 14.635 трлн. и то заедно с Великобритания.

Дълговете на Deutsche Bank още през 2013 г. бяха € 55.6 трлн. Част от инструментите са условно конвертируеми облигации което пак би занулило мнозина, но други не са дори това. Цялата експозиция на Deutsche Bank надхвърля 10% от всички деривати които се въртят в планетарен мащаб. Както казват някои ‘’Ако се стигне до фалит, крахът на Lehman Brothers ще се окаже просто избухнала пиратка в сравнение с това което би станало ако Deutsche Bank банкрутира’’. Deutsche Bank обяви, че иска да продаде дълговете на корабните компании, за да намали участието си в морския транспортен сектор, но това засега е капка в морето. В последната една година акциите на банката се обезцениха с 63.25%. Други закъсали банки са Bremer Landesbank, Deutsche Postbank, Commerzbank – чиито акции са паднали с 52.42% и други.  От френските банки може да споменем BNP Paribas акциите на която паднаха за последната година с 27.63 и Societe Generale чиито акции паднаха с 37.77%.

Но точно немските банки са най-големите кредитори на добивни и транспортни компании за превоз на суровини, а този сектор с контейнерните доставки и транспортиране на суровини с кораби преживява най-тежката депресия поради свръхпредлагане на някои видове плавателни съдове, високите цени на корабите и силно намаляло търсене. През февруари Baltic Dry Index отбеляза най-ниската точка в историята си с пукането на най-големият балон на началото на 21 век – корабоплаването. Американските банки засега минават метър, макар също да пострадаха от спада, но един фалит на банки в ЕС би помъкнал и тях към дъното.