Водораслите – едни от най-богатите храни на планетата

3
Добави коментар
veleva
veleva

Начало
» Статии » Храни
» Водораслите – едни от най-богатите храни на планетата

Водораслите – едни от най-богатите храни на планетата

Tweet

От няколко години се наблюдава повишен потребителски интерес към водораслите, поради техните богати хранителни стойности и многобройните им благоприятни ефекти върху здравето.

Водораслите са ценни източници на разнообразни биоактивни съединения като цианобактериите, които съдържат много хлорофил. Клетъчните стени на водораслите са богати на сулфатни полизахариди, които действат на организма антивирусно, антиоксидантно, противораково, имунностимулиращо. Ето защо, водораслите имат голям потенциал за по-нататъшно развитие като продукти в лечебната, фармацевтичната и козметичната области. Освен това водораслите са една от храните, чрез които може да се отслабва здравословно, без риск за здравето Ви.
 
Синьо-зелените водорасли са едни от най-богатите на хранителни вещества храни на планетата. Спирулина, хлорела и АФА са най-консумираните форми на синьо-зелени водорасли. Поради своя специфичен цвят и високо съдържание на витамини, минерали и протеини, те имат статуса на суперхрани, които ни помагат да се преборим с ежедневния стрес и неутрализират вредното въздействие на околната среда и храната върху организма.  

Спирулина е призната от Световната здравна организация за здравословна храна и е една от „най-старите“ супер храни, които са отглеждани и консумирани в много култури, вкл. и тази на Ацтеките. Тя е пълноценен източник на важни хранителни вещества.

Спирулина е изключително богата на растителни протеини (около 60%), които доставят всички незаменими аминокиселини на човешкия организъм. Съдържа голямо количество витамини – А, К, B1, B2, B3, B6, B9, B12, минерали – калций, хром, мед, желязо, микролементи, хлорофил, ензими. Спирулина има високо предлагане на каротеноиди като бета-каротин и жълти ксантофили, които имат антиоксидантни свойства. Богата е на мастни и нуклеинови киселини, липиди и е най-добрият хранителен източник на гама линоленова киселина.

Основните качества на Спирулина:

коригира храносмилателни и отделителни проблеми;

набавя на организма важни хранителни вещества, особено за хора с натоварено ежедневие и нередовни хранителни навици;

осигурява издържливост на спортистите.

Най-добрата спирулина, която значително надвишава по качество култивираната в сладководни езера, е хавайската спирулина. Отглежда се на 2000 фута дълбочина, в среда заобиколена от 94 минерала. Хавайската спирулина има ниски нива на тежки метали и при нея липсват пестициди, хербициди и радиоактивни вещества.

Хлорела е зелено едноклетъчно сладководно микро водорасло, същестуващо повече от 2 милиарда години. Хлорела също е призната като една от важните суперхрани с богато съдържание на хранителни вещества.

Както и спирулина, хлорела съдържа високи нива на протеин (около 50%), 18 вида аминокиселини, включително всички незаменими аминокиселини, разнообразие от витамини – А, C, B1, B2, B5, B6, B12, E и К, минерали – желязо, инозитол, фолиева киселина, високи нива на хлорофил и есенциални мастни киселини. Хлорела има и ензима пепсин, който помага за разграждането на белтъците в храната. Уникално за хлорела е наличието на ХРФ (хлорела растежен фактор), който стимулира възстановяването на тъканите и възпроизводството на клетките.

Редовният прием на хлорела повишава имунната система и подпомага борбата с инфекциите. При по-дълъг период на приемане, хлорела спомага за образуването на добри бактерии в стомашно-чревния тракт, както и за лечебния процес на улцирозен колит, дивертиколити и крон. Използва се и за лечението на запек, фигромалгия, хипертония и висок холестерол. Защитава тялото от вредното влияние на химио и лъчетерапията.

АФА е диво синьо-зелено микроводорасло (ранни форми на живот на Земята), което населява екологично чистото Кламатско езеро в Орегон, САЩ. Чистите води, в които се отглеждат водораслите са главна предпоставка за съдържанието в АФА на разнообразие от хранителни вещества. Това прави АФА мощна храна за поддържане на клетките и един от продуктите на върха на пирамидата на супер храните.

АФА съдържа:

60% първокласни протеини;

всички витамини от B групата, включително витамин В12;

18 вида аминокиселини, от които 8 незаменими;

висок процент хлорофил, който е мощен, пречистващ и възстановяващ биостимулатор;

омега 3 мастни киселини (доказано в проучване на Харвардския университет);

голямо количество ензими, които подпомагат храносмилането;

фикоцианин, антиоксидант със силно противовъзпалително действие.

АФА е известна като храната от която се чувстваме добре. Тя е отличен източник на фенилетиламин (ФЕА), съединение което балансира настроението като намалява психическото напрежение и едновременно увеличава концентрацията и умствената дейност. ФЕА се освобождава от мозъка, когато човек изпитва чувство на любов, радост, удоволствие, както и след интензивни упражнения. ФЕА е често в дефицит в мозъците на депресирани хора.
Всички изброени съставки подпомагат процесите в организма и благоприятстват различни здравословни състояния.

АФА помага за:

подобрява мозъчна дейност;

подпомага бързо изчезване на анемията;

потиска развитието на раковите клетки и унищожава голям брой микроби;

повишава имунитета;

повлиява благоприятно множествена склероза, различни депресии и невропсихични заболявания, затлъстяване и други.

Водораслите са една от най-богатите суперхрани на нашата планета. Използвайте техните свойства, които благоприятства лечението на следните заболявания:

сърдечни заболявания;

дисбактероза;

колити;

анемия;

депресии;

запек.

Може да поръчате водорасли – спирулина, хавайска спирулина, хлорела и АФА от продуктовата страница на Vita Rama!

Tweet