Великобритания воюва в Йемен. Защо никой не знае? | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Великобритания въоръжава и помага на фундаменталистка диктатура, която бомбардира и убива цивилни граждани. Това е неоспорим факт. Саудитската тирания – мразещи гейовете, потисници на жени, които стартираха годината с масово обезглавяване – водят от 10 месеца война в Йемен.

Ако 26-те милиона йеменци бяха обсадени и бомбардирани от един официален враг на Запада, ние можехме да очакваме мотивирани призиви „да направим нещо“ и да се намесим военно. Ами хубаво, ние сме се намесили – не просто осигуряваме оръжие, но и предоставяме на водената от саудитците коалиция от арабски диктатори британски военни съветници. Както Ангъс Робъртсън от Шотландската национална партия заяви в лицето на премиера, Великобритания „фактически е във война“ – но засега малко британци знаят това.

Откакто водените от саудитците сили се намесиха в конфликта между президента Хади и бунтовниците Хути миналия март, около 6000 йеменци бяха убити, като вероятно половината от тях са били цивилни граждани. При страна под морска блокада, това, което ООН определи като „хуманитарна катастрофа“, се развихри преди шест месеца. Осем от всеки 10 йеменци сега са зависими от хуманитарна помощ, и повечето от тях нямат „адекватен достъп до чиста вода или канализация“ според ООН.

Бомбените рейдове изровиха здравната система на страната: на прицел са били взети 130 медицински съоръжения, включително тези, управлявани от Лекари без граници (ЛБГ) – „пълно незачитане на правилата за водене на война“, както казаха от ЛБГ. Задава се опасност от глад: ООН смята, че повече от 14 милиона души са без осигурена прехрана, повече от половината от тях са в сериозно положение, и в същото време почти един от всеки 10 са били изгонени от домовете си.

Йемен е сътворено от човешки ръце, бедствието и отпечатъците на Запада са навсякъде по него. Само си помислете какво е видяла комисия на ООН, чийто доклад стана достояние на този вестник: че въздушните удари са взимали на прицел „цивилни граждани и цивилни обекти в нарушение на хуманитарния закон“, включително всичко от бежански лагери до училища, от сватби до автобуси. Те вярват, че повече от 100 въздушни мисии са свързани с „нарушения на международното хуманитарно право“. Да, всички страни са били обвинени във военни престъпления. Но, според върховния комисар на ООН за човешките права, саудитските сили са отговорни за „непропорционално голямо количество“ от нападения срещу цивилни граждани. Нищо чудно, тогава, че войната бива описвана като собствен Виетнам на Саудитска Арабия.

Вместо да осъдят тази мръсна война, Съединените щати стоят напълно зад своя съюзник, един от най-отвратителните режими в света. „Дадохме ясно да се разбере, че ние сме с нашите приятели от Саудитска Арабия“, каза държавният секретар Джон Кери, бивш член на Ветерани от Виетнам срещу войната. Но ние със сигурност трябва да търсим сметка от нашето правителство за това, което прави от наше име.

Откакто Дейвид Камерън стана премиер, Великобритания е продала на саудитската диктатура оръжия на стойност близо 6 млрд. паунда (около 7,9 млрд. евро). От решаващо значение е, че откакто саудитците са започнали своята кампания на бомбардировки, Великобритания е подписала повече от 100 лиценза за доставка на оръжие. Осигуряването на военни съветници подчертава, че това не е пасивно примирение с това, което вършат саудитците: нашето правителство е пряко замесено. „Ние подкрепяме саудитските сили по силата на дългогодишни, предварително подписани споразумения“, евфемистично описа своята роля министерство на отбраната.

Както отбелязва „Амнести Интернешънъл”, правителството на Камерън е „заредило този … конфликт чрез безразсъдни продажби на оръжие, които нарушават собствените им закони“. Според правни съвети, дадени им от адвокати от правната верига Matrix Chambers, Великобритания е в нарушение на редица задължения, включително и собствените си критерии за износ на оръжие и общата позиция на ЕС относно износа на оръжие. Действително, през 2014 г., правителствена декларация гласи, че Великобритания „няма да издава лиценз, ако има ясен риск, че артикулите могат да бъдат използвани за извършването на тежко нарушение на международното хуманитарно право“.

Кампания срещу търговията с оръжие (КСТО) започна съдебни действия срещу правителството за нарушаване на международното право. Учудващо, както подчертаха лейбъристите, парламентарният орган за износ на оръжие не се е събирал след изборите – това означава през почти цялото време, през което се е водила подкрепяната от Великобритания война на Саудитска Арабия.

Британският съюз със сирийските диктатори, които смразяващо отказаха да изключат придобиването на ядрено оръжие от Пакистан, не привлича вниманието, което заслужава. Не става дума просто за човешки права, напълно ужасяващо при саудитците са записани арестуването, завързването и убиването на дисиденти, забраната на протести, политически партии и профсъюзи, лишаване на жените от основните права (между другото, нашето правителство изтъргува гласове, за да се гарантира избора на саудитците в Съвета на ООН по правата на човека). Става дума и за заплахата за националната ни сигурност от Саудитска Арабия – страната е в епицентъра на международен екстремизъм. Нейната атака срещу Йемен не само убива, осакатява и причинява масови страдания. Тя също така изгражда горчивина. С нашето правителство изцяло зад своите саудитски съюзници, възмущението от Великобритания със сигурност расте, възмущение, което може много лесно да бъде манипулирано от екстремисти.

Ако британците бяха напълно наясно с това, което се случва, участието на Великобритания със сигурност щеше да бъде непостоянно. Но има твърде малко гласове, които говорят открито. Един рядък пример е Андрю Мичъл, бивш министър на консервативната кабинет, който каза, че преди няколко месеца: „Ние трябва да вземем съвсем на сериозно възможността, че произведени от Британия оръжия са били използвани, за да бъдат убивани цивилни граждани в Йемен“. От тогава сме научили най-малко за един фатален удар с помощта на британски ракети по фабрика за керамика.

Йемен има нужда от спокойно, договорено решение. Неговият народ се нуждае от хуманитарна помощ, не от още бомби. Но Великобритания помага за засилване на тази война, помагайки на жесток режим, за когото знае, че бомбардира цивилни. Това е престъпно, буквално. И правителството трябва да бъде държано отговорно за това. /БГНЕС
–––––––––––––––––––––––
* Коментарът е на Оуен Джоунс и е публикуван във в. „Гардиън“.

Оригинал: Britain is at war with Yemen. So why does nobody know about it?