Има ли опасност за България от вируса Зика :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google.com

Шефът на Национални институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев поясни пред камерите на Нова телевизия кои са трите основни опасности за България, свързани с вируса Зика, който поразява бременни и новородени в Латинска Америка от известно време. „Ето и първата от опасностите- българка, която е бремена или живее или отиде на екскурзия в Латинска Америка и е ухапана от такъв комар.Това е опасно за детето. Но, след като САЩ дадоха инструкции ние веднага качихме тези неща на сайта ни. И един образован човек, като тръгва за Южна Америка, да отвори сайта ни и да прочете всичко, което трябва да направи за този вирус“, каза в студиото на Нова телевизия Кантарджиев.След това описа останалите два вида опасности:

„Втората опасност-човек, който отива там по работа или на екскурзия, които е заразен и си дойде в България.И отиде в някоя област, където има от тези тигрови комари, които пренасят този вирус. Като го ухапе този комар той може да заради цяла България. Заради това всички, които се връщат от Латинска Америка и имат температурни състояния или обриви по кожата, здравните власти в тези области с комарите да направят така,че тези хора да нямат досег с другите.

През зимата комари няма. Но от май месец почва пръскането срещу комари.Ние допуснахме този тигров комар за влезе у нас през 2011 година с бамбука, която хората си гледат по домовете за красота“, казва професорът.

За него обаче има и трета опасност-че заради ниските заплати скоро няма да има кадри, които да обучаваме за противодействие и на Зика, и на Ебола, и на антракс. Професор Кантарджиев обяви,че 9 епидемиолози са избягали и 3-ма лекари микробиолози заради ниските заплати. „Главен асистент взима 600 лева, докато в първата частна лаборатория ще му предложат 2000. Ако министерството не вземе мерки, след пет години нито антракс, нито зика ще знаят хората ,че ги има. След като качвахме два пъти запратите сега чистачките взимат колкото лаборантите. 459 лева взимат хора с магистърска степен, които работят в лабораторията по СПИН“, каза още Кантарджиев.