Манолова: 1,50 лева е разумна цена за еднодневна винетка

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

1,50 лева би била една разумна цена за еднодневна винетка. Това коментира пред bTV омбудсманът на България Мая Манолов.Tя обясни, че е направила справка и е установила, че разпечатването на една еднодневна винетка би струвало 40 стотинки, като още 10 стотинки биха били нужни за разпространението й.

„1,50 лева би била една разумна цена за еднодневна винетка, която хората, които не ползват всеки ден Републиканската пътна мрежа, ще могат да си позволят”, посочи Манолова.По думите й, така биха се увеличили и приходите от събираемостта в касата на Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Сега тези, които пътуват инцидентно изобщо не биха си купили винетки. Несправедливо е да дадат 15 лева, ако 5 пъти в годината ще ползват Републиканската пътна мрежа, за да отидат да си купят лекарства, за рецепта или някаква административна услуга”, отбеляза омбудсмана.

„Освен това министър Калфин наскоро отчете, че след като е въвел еднодневен трудов договор, събираемостта на осигуровки се е увеличила за 6 месеца с 1,6 милиона”, добави Манолова и призова министър Лиляна Павлова да обмисли това предложение. „Стъпвайки в длъжност поех ангажимент да защитавам българските граждани.Въвеждането на увеличението на винетките не е справедливо и аргументите на министър Павлова и на инж. Лазаров са определено несъстоятелни”, коментира Манолова.

Тя допълни още, че се чувства на мястото си, от както заема поста на омбудсман.„Чувствам се като човек с мисия, който има възможността да я осъществява и всеки ден, когато успея да реша един проблем на един човек или на група хора се чувствам полезна, нещо, което ми се губеше и в най-блестящите парламентарни дебати, защото често след прекрасна изява от парламентарната трибуна не следваше нищо реално и полезно за хората”, заяви Манолова.