Как гора в Уганда стана известна | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Този вирус, предаван от комар и подозиран, че предизвиква тежки вродени малформации, се разпространява експлозивно в Северна и Южна Америка, където според Световната здравна организация (СЗО) тази година се очакват между 3 и 4 милиона случая

На хиляди километри оттам в Уганда обстановката не е така тревожна. Няколко души, които живеят близо до гората и са чули да се говори, започват да се безпокоят, заяви за АФП бившият горски пазач Джералд Музика. Самият той открил Зика едва преди две седмици, макар седем години да е кръстосвал пътеките на джунглата, където вирусът е бил идентифициран през 1947 г. А 24-годишната Рут Мирембе научила за болестта от Фейсбук, но не се е разтревожила.

Повечето от местните случаи на заразяване са били с леки симптоми като кожни обриви, треска и понякога зачервяване на очите. Така че световните санитарни власти едва са ги отбелязали до избухването на епидемията през 2007 г. на остров Яп в Микронезия.
Епидемията, започнала в Бразилия миналата година, доведе до раждането на хиляди бебета с микроцефалия – нелечимо и понякога смъртоносно увреждане.

Днес гората, намираща се близо до международното летище на Ентебе и на 25 км от столицата Кампала, е място за научни изследвания на Института по вирусология на Уганда, разположен на около 15 км оттам.

Избеляла от слънцето и времето табела забранява влизането в зоната. В тази зона от 12 хектара наричана още „Ziika“(пищна, разкошна на местния говор луганда), са идентифицирани шестдесет вида комари. Най-известният посетител на Зика бе американският президент Джими Картър, пристигнал да наблюдава птиците.

В статията от 1952 г. на Кралското дружество по тропическа медицина и хигиена на Великобритания за откриването на вируса е описан горист район, наречен Зика, където учените са изследвали жълтата треска при малките маймуни макак резус.

Кръвни проби са били взети от тези маймуни, за да се идентифицира жълтата треска и фактически така е бил открит Зика.

Почти 70 г. след това откритие няма ваксина, нито специфично лечение или тест за бърза диагностика срещу онова, което американските власти описват като „нов вирус“. В Южна Америка вирусът малко се е променил… и тези мутации са го направили по-агресивен към хората, а това създава сериозни проблеми, казва изследователят от угандийския институт Джулиус Лутвана

Угандийското министерство на здравеопазването смята заболяването за безобидно. Едва при един или двама от десет заразени се наблюдава лека треска, отбелязва Лутвана. Според него фактът, че сме изложени на много други вируси от същата група ни дава известен имунитет.