Ски туризъм в Банско – най-добрият курорт за зимни спортове в България

1
Добави коментар
bdmundo
bdmundo

Банско – редовният домакин на кръгове от Световните първенства по ски алпийски дисциплини, е безспорният лидер сред българските ски курортите и любима зимна дестинация за малки и големи от страната и чужбина. В редица класации, Банско се нарежда сред ТОП курортите в Европа и заема челно място по цена спрямо условията който предлага. Според данни на независимата изследователската фирма Ipsos MORI, Банско наред със Сочи в Русия и  Кранска гора в Словения, са най-евините топ ски курорти в Европа.

Именно по ниската цена за зимна ски ваканция е една от основните причини, Банско да е предпочитана дестинация за много почитатели на зимните спортове от Европа. Ако се направи съпоставка със някой от елитните ски курорти в Швейцария или Австрия, то цената за ски почивка в Банско е 3-4 пъти по евтина.

Благодарение на природните дадености на Пирин планина в съчетания със съвременна модерна техника, ски зоната в Банско предлага отлични условия за ски туризъм както за професионалисти и  фрийрайдери, така и за начинаещи скиори.  На разположение на всеки гост са повече от 60 км добре подържани ски писти с най-различна степен на трудност. Всички писти се обслужват от лифтови съоръжения а за доброта снежна покривка са подсигурени над 200 машини за сняг, така и при липсата на сняг те са винаги в добро състояние.

Долна станция – кабинков лифт (Банско)

Ски зоната на Банско започва от долна станция на кабинковият лифт – тип гондола, разположена в горната част на града, непосредствено до луксозния хотел Кемпински Гранд Арена. Дължината на въжената линия е 6233 м. и може да обслужи около 2000 души за един час. Пътуването до горната станция в местността „Бъндеришка поляна” е около 30 мин, като преминава през междинна станция „Чалин валог”. Цена на двупосочен билет за възрастен е 28 лв., а за дете 20 лв.

Долна (начална) станция на кабинковият лифт в Банско Осем местна кабинка от лифт тип-гондола (Банско)

На междинна станция Чалин влагог има две писти – „Чалин валог 1” (синя писта) и „Чалин валог 2” (червена писта), които се обслужват от седалков лифт и влек.

От Бъндеришка поляна започва най-дългата писта – ски път Банско (синя писта), с дължина 10 200 м., която достига до долната станция в Банско. Тя е подходяща за средно напреднали скиори и много от тях качвайки се с лифта до горната станция, слизат спускайки се по нея. Другата възможност да се стигне до „Бъндеришка поляна” е с кола, като паркингът за цял ден е 12 лв.

Част от „Ски път Банско“, най-дългата писта в Банско с дължина 10 200 км. Краят на ски път Банско, при долна станция на лифта

Изкачвайки се към „Бъндеришка поляна” от кабината на лифта се разкрива невероятна панорамна гледка към Банско и цялата околност. И колкото по нависоко се изкачва той, толкова по величествена изглежда Пирин.

 

Горна станция – кабинкови лифт (Бъндеришка поляна)

Пристигайки на „Бъндеришка поляна” вече сте в един друг свят. Гледката е невероятно красива, небето е синьо, склоновете на Пирин покрити с бял сняг, цялата местност гъмжи от хора – скиори или просто любители на планината и свежият въздух.

Горна станция на кабинков лифт – Бъндеришка поляна

Срещу станцията на лифта величествено се извисява най-трудната ски писта в Банско, кръстена на легендата на зимните спортове – Томба. Това е единствената писта със черен цвят тук – с дължина  2 470 м., на която се провежда Гигантски слалом на Световната купа по ски. За да се спуснете по тази писта уменията ви трябва да са доста над средното ниво.

Ски писта Томба

Писта се обслужва от четириместен седалков лифт „Бъндерица 1”, който ви изкачва на 2232 м. надморка височина.

От там може да избирате между разклоненията на няколко червени писти – „Балканиада” и „Тодорка” или да се изкачите със седалков лифт „Бъндерица 2” на 2 600 м. в подножието на връх Тодорка. От тази точка започват пистите „Балканиада” (червена писта), „Плато 1” и „Плато 2” (сини писти).

 „Плато 1” и „Плато 2” правят връзка с други две сини писти „Шилигарник 1” и „Шилигарник 2” и така образуват около 16 км. писта подходяща за средно напреднали скиори. Те се обслужват от най-дългия четириместен седалков лифт „Моста” който е с дължина 2 607 м.

Друг седалков лифт който може да се избере от Бъндеришка поляна е „Коларски”. Той се изкачва до началото на синята писта „Коларски” – с дължина 3 600 м., както и червените писти „Юлен” и „Стара писта”.

Финалът на ски писта Коларски, завършващ на Бъндеришка поляна

За привържениците на сноуборда има отделна писта с влек.

Ски школата в Банско разполага с едни от най-добрите инструктори за тези които до сега не са се качвали на ските. На разположение са и две малки писти подходящи за деца и начинаещи, обслужвани с влек тип-паница.

Пистата за начинаещи и влек тип-Паница Писта с влек за деца, Бъндеришка поляна

След изморително спускане за премръзналите скиори е удоволствие да се подкрепят с топла напитка и нещо за хапване в някоя от чайните и ресторантите на Бъндеришка поляна. Партито тук е нонстоп, а за доброто настроение допринася разноцветен парти хамър с вериги, оборудван с мощни колони, озвучаващ целият район. За тези който не им стига денем, могат да се порадват на нощно каране.

Станете и вие част от невероятната атмосфера на Банско – най-добрият ски курорт в България.

© Copyright Balcon del Mundo

Всички текстове и снимки в тази статия са със запазени авторски права. Balcon del Mundo  потвърждава, че предоставя на всекиго правото да използва материалите за всякакви, включително комерсиални цели, и да го променя според потребностите си, при условие че спазва посочения лиценз. (CC BY 4.0)