Докато чакат правителство, испански депутати нощуват по хостели | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Депутати и сенатори от организацията En Marea („В прилива“) в един от ресторантите край парламента в Мадрид

Без квартири, без  кабинети, с временни подслони из хостели и приятелски домове. Така я карат голяма част от новоизбраните 600 испански депутати и сенатори, докато чакат сформирането на ново правителство на Испания, пише в. „Ел Паис“. Според вестника народните избранници не смеят да си наемат квартири и офиси, защото, ако не се сформира стабилно правителство и се стигне до нови извънредни избори, те може и да отпаднат от евентуалния следващ парламент или Сенат.

60% от представителите в двете камари на сегашния законодателен орган са дебютанти. Така че им се налага да свикват и със съвсем нова среда.

„Ел Паис“ разказва, че 12-те депутати от каталунската организация En Comú Podem („Заедно можем“), която е в съюз с „Подемос“, са се настанили заедно в хостел близо до парламента за по 40 евро на нощ. В момента обмислят дали за по-евтино да не си наемат един общ апартамент. „Разбира се, това няма да е решение за 4 години. Така ще е само докато разберем дали ще има правителство и какво ще е коалиционното споразумение,“ обяснява пред вестника Марсело Експосито от същата организация.

32-годишната депутатка от „Подемос“ София Кастаньон, която е от град Хихон в провинция Астуриас, планира и по-нататък всяка събота и неделя да се прибира при мъжа си и 3-годишното си дете, които остават там. За момента тя е подслонена при приятели астурийци, установили се в Мадрид. Ето как тя описва впечатленията си от парламента: „Влизаш в тази огромна сграда и се чувстваш много малка. Но това е и разкошна сграда, с тези красиви полилеи и картини. Така че започваш да се чувстваш и важна“.

За 26-годишната Нагуа Алба, също депутатка от „Подемос“, е голямо удоволствие „да разговаряш с хората от другите партии“ и да можеш „да разширяваш хоризонта си към политическата действителност“.

Игнасио Прендес, депутат от „Сюдаданос“, се чувства самотен в своя апартамент под наем, където му се налага да ги приготвя вечерята сам. А когато решил да поработи до късно в партийната стая в парламента и решил да си тръгне чак към 23 ч., се оказало, че в коридорите вече е угасена светлината и външната врата е заключена. Трябвало да търси охраната и да се моли да му отворят.

Изненадал го и друг случай. Споделил на генералния секретар на Конгреса, че се чуди защо портретът  на стената в партийната стая е без надпис. На следващия ден получил папка с цялата документация за въпросното лице – депутат от 19-ти век

Депутатите обаче не разполагат с индивидуални кабинети и това не се харесва на Мигел Гутиерес, също от „Сюдаданос“, който по-рано е работил в частния бизнес: „Налага се да излизаш навън и да търсиш къде да приемаш хората, когато имаш среща“.

Съпартийката му Марта Ривера, която е родом от Мадрид и има свое жилище, вече нееднократно е приготвяла вечери в дома си  за други депутати от „Сюдаданос“, а някои дори са нощували на дивана в хола й.

Сенаторката от организацията En Marea (“В прилива“), друга съюзничка на „Подемос“ – Ванеса Ангустиа, засега е в доста затруднено положение, докато още е в очакване на първата си сенаторска заплата от 1950 евро плюс полагащите й се за храна 800 евро. Завършила история на изкуството, преди изборите тя е била с непостоянна работа и е имала дълги периоди на безработица. Така че средствата й са крайно ограничени – „както на повечето работници днес“, допълва веднага. В момента тя спи при приятели в Боадия дел Монте, на 14 км от Мадрид, и пътува до столицата всеки ден по един час с електричка . В Мадрид обядва с останалите от своята организация в евтин ресторант недалеч от парламента, където обсъждат всички организационни дела между хапките.

Емилио дел Рио от Народната партия, който е родом от Ла Риоха, засега е наел апартамент близо до Конгреса, но за по-нататък смята да покани още някой свой колега да живее там, за да си споделят наема.

25-годишната социалистка Мария Суч, която е най-младата депутатка в този парламент, си е намерила хостел на разположения на 5 минути от парламента площад „Санта Ана“. Налага й се за всяко хранене да се оглежда за закусвалня или ресторант, защото в хостела не може да се готви. За колегата й и съпартиец  Гонсало Паласин, който се е подслонил в същия хостел, по-големият проблем е липсата на работен кабинет, където да се среща с избирателите си.