Раул Кастро на първо свое посещение във Франция | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Франсоа Оланд и Раул Кастро

От неделя кубинският президент Раул Кастро е на френска земя. Той кацна в Париж на 31 януари отначало на частно гостуване, а от 1 февруари посещението му става държавно. То е в отговор на миналогодишната визита на френския президент Франсоа Оланд в Куба.

Това е първото такова посещение във Франция и в Европа на самия Раул Кастро, както и първото изобщо на кубински държавен глава в Париж от 21 г. насам – откакто през 1995 г. Фидел Кастро гостува на Франсоа Митеран.

Официалната церемония по посрещането на Раула Кастро от Франсоа Оланд ще е съгласно френския протокол край Триумфалната арка във френската столица.

След затоплянето в кубинско-американските отношения, започнало в края на 2014 г., Франция бърза да е първата европейска страна, която също ще активизира отношенията си с Острова на свободата. Тя отчита и голямото кубинско влияние над останалите страни в Латинска Америка. „Ембаргото и изолацията на Хавана не  дадоха резултат. Двустранният обмен отваря големи възможности,“ се казва в декларация на Елисейския дворец

По време на посещението на Оланд в Куба през май м.г. двамата с Кастро се разбраха да бъде предоговорен кубинският дълг към Парижкия клуб. Това бе уредено в средата на декември.

Дългът на Хавана към клуба, който включва 16 богати страни кредиторки, възлиза на 11 млрд. долара. Около 4 млрд. от тях са дължимите на Франция. По споменатото споразумение сега на кубинците се опрощават 7,9 милиарда. Трябва да се има предвид, че Куба е спряла да изплаща вноските си още от 1986 г. Натрупалите се суми са главно от лихви. Сега Хавана поема ангажимента да си изплати само главницата от 2,4 млрд. през следващите 18 години. Дължимите от тях на Франция 332 милиона ще бъдат изплатени чрез съвместни програми за развитие, които ще се реализират на карибския остров.

Подобни споразумения Куба е сключила или ще сключи и с останалите членки на Парижкия клуб. Това ще й позволи пълноценно възстановяване на връзките с всички тези държави, въпреки че повечето от тях никога не са ги и прекъсвали.

Основните френски фирми с вече утвърдени позиции в Куба са Accor, Bouygues, Total, Alstom, Air France, Alcatel-Lucent, като последната е прокарала оптичен кабел по дъното на Карибско море между Венецуела и Куба.

Сегашното посещение на Кастро в Париж се очаква “да разшири двустранните връзки във всички сфери – политика, икономика, търговия, финанси, инвестиции, култура и сътрудничество,“ обяснява кубинският заместник-външен министър Рохелио Сиера.