Тръмп губи от Тед Круз, Хилъри и Сандърс на кантар | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИЗБОРИ 2016
Тръмп губи от Тед Круз, Хилъри и Сандърс на кантар
При 97 процента преброени гласове избирателите вече сътвориха първите изненади на президентската надпревара

02 Февруари 2016 09:53
0

принтирай

|

текст

Темпераментният консервативен сенатор Тед Круз победи необузданият миилардер Доналд Тръмп в Айова – първият щат от първичните избори, които трябва да определят кандидатите на партиите за предизентската надпревава за Белия дом.

Круз спечели подкрепата на 28 процента от избирателите, Тръмп е втори с 24 и марко Рубие остана трети с 23 процента.

След победата в зала „Феъргрунд“ Тед Круз обяви, че „Америка се нуждае от ново лидерство“. Той каза пред множеството от ликуващи свои подръжници, облечени въ футболни фланелки с надписи „Круз“, че това е „победа на обикновените американци“. 

 

This is a „victory for grassroots“ – Republican winner Ted Cruz #IowaCaucus https://t.co/5tj38wBhdw https://t.co/IS3l76X6J4
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) February 2, 2016

 

„Бог да благослови  Айова. Великият народ на Айова каза думата си. Следващият президент на САЩ няма да бъде избран от медиите, няма да бъде избран от вашингтонския истеблишмънт, няма да бъде избран от лобистите. Той ще бъде избран от невероятната сила на суверената нация, от нас – обикновените хора, от всички американци. Смелите американци заявиха на висок глас „Да, ние можем“. 

Тед Круз обеща, че ако бъде определен за кандидат на републиканците, ще победи който и кандидат на демократите да се изправи срещу него. Защото няма разлика между Хилъри и Сандърс – и двамата са социалисти.

„Знаете ли Маргарет Тачър какво казваше, че е най-големият проблем на социалистите? Проблемът със социализма е в това, че той харчи парите на хората и оставя хората без парите им“.  

Тед Круз, който е вярващ християнин, цитира Библията пред привържениците си:

„Искам да ви припомня какво пише в Светото писание: Плачещите трябва да изтърпят през нощта, защото идва сутринта на радостта. Айова показа на Америка и на света, че скоро ще настъпи радостта“.

Донълд Тръмп поздрави Тед Круз и каза в типичния си стил: „За мен беше чест, за мен беше чест. Всички ми казваха, „Не ходи в Айова“, няма да се класираш в сред първите десет. Но аз им казах – Няма начин, трябва да отида. И ето ме сега съм втори.

 

 

The final Republican vote count at Valley Evangelical Church #IowaCaucus pic.twitter.com/B5JrlwPVTT
— nick allen (@nickallen789) February 2, 2016

 

При демократите Хилър Клинтън и нейният опонент с крайно леви възгледи Бърни Сандър са с равни позиции – Хилъри води минимално с 59.1 срещу 40.9 процента при 97 процента преброени гласове. Третият кандидат при демократите Мартин О’Мали получи по-малко от 1 процент и отпадна от по-нататъшната битка

 

Хилъди Клинтън като че ли си е взела урок досегашната предизборна битка със своя конкурент Бърни Сандър и в Айова наблегна повече на „прогресивната тема“

 

‘I am a progressive who gets things done’
Watch Hillary Clinton address her supporters after #IowaCaucushttps://t.co/2Ou4qF5J8o
— NBC News (@NBCNews) February 2, 2016

 

„Аз съм прогресивен кандидат, който може да свърши работата в името на хората. За мен е чест, че стоя в редицата от американски реформатори“ – каза тя пред своите привърженици, докато чакаша резултатите от преборяването на гласовете.

 

Hillary Clinton takes the stage. pic.twitter.com/mPwQ8Ydn8S
— BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) February 2, 2016

 

Предварителните прогнози сочеха като победители бившият държавен секретар Хилъри Клинтън и милиардерът Доналд Тръмп.Резултатите от проучване, обявени от в. Des Moines Register и агенция Bloomberg, при демократите Клинтън има подкрепата на 45 на сто от избирателите в Айова, а нейният съперник – сенаторът от Върмънт Бърни Сандърс – 42 процента.При републиканците, според резултатите от анкетата, Тръмп може да разчита на подкрепата на 28 на сто от избирателите в Айова. Сенатор Тед Круз има 23 на сто от гласовете, сенатор Марко Рубио – 15%, неврохирургът Бен Карсън – 10 процента. При останалите участници в надпреварата подкрепата се изразява в едноцифрени числа. За бившия губернатор на Флорида Джеб Буш например са готови да гласуват само 2 процента от демократите в Айова. 
 

Защо Айова е толкова важна?Битката за това кои ще бъдат представителите на републиканците и демократите на предстоящите президентски избори започна вчера, пише британският в. „Индипендънт“. На 1 февруари партийните комитети в щата Айова бяха свикани и поставиха началото на избора на кандидати за Белия дом. Защо обаче вотът именно в този щат е от такова голямо значение за надпреварата като цяло?►Това е първият щат, където се провежда вотаОсновната причина за важността на Айова е именно защото тя е първият щат, в който се провежда гласуването. Независимо от това, че е малък, нетипичен за останалата част от САЩ и осигурява близо 1% от националните делегати, щатът е първият индикатор за това каква е подкрепата за даден кандидат.

Медийният интерес, генериран от ранното провеждане на гласуването, показва, че кандидатите биха могли са си осигурят значително отразяване с по-малки усилия. Ранното провеждане също така означава, че те имат повече време да синхронизират своите послания и програми в отговор на резултатите, което дава на щата несъразмерно влияние.

►Айова е знак за това, което предстои

Близо половината от победителите на партийните срещи в Айова в последствие са избрани за президентска номинация на своята партия, което означава, че щатът не е особено надежден в предсказването на това кой ще получи номинация.Въпреки това надпреварата в щата е индикатор за тези, които със сигурност няма да успеят. От 1972 г. насам няма кандидат на републиканците или демократите, който да е завършил на по-ниско от четвърто място в Айова и да е спечели кандидатурата на своята партия. Няма да е изненадващо, ако някои от многото републиканци, надпреварващи се за президентска кандидатура тази година, отпаднат малко след вота в Айова.