Цветя и мистика -гадаене с цветя и венчелистчета

1
Добави коментар
Tribal88

Цветя, мистиката и гадаене – какво е общото между тях.
Неизменна част от човешката природа е желанието ни да научим бъдещето си и разкрием тайните на съдбата, а предсказването на по Коледа или Нова година се е превърнало в традиция за много млади момичета.

Хората от древни времена се занимавали с всички видове гадания – видно е от многото исторически знаци в Египет, Халдея, Гърция, Древен Рим и други страни. Гадаенето не е необичайно и сред славяните – с това са ангажирани магове, лечители, магьосници и шамани. Предричало се е по различни предмети, заобикалящи човека, като и цветята не са останали по-назад. Нещо повече, ако растенията са в състояние да прогнозират времето – защо да не могат да предсказват и съдбата на човека?

Хората използвали растенията за различни цели. Те ги поставяли под възглавницата или увивали около главите си, за да получат пророчески сънища; посявали семената им и след поникването гадаели дали желанията им ще се сбъднат. От древни времена пророците по целия свят изпадали в необичайни състояния при опитите си за контакт с непознати сили, като за това им помагали халюциногенни растения именно с наркотични свойства.

Едно от първите и най-известни предсказания е може би гадаенето с венчелистчетата на лайката, когато откъсвайки ги си задаваме въпроса “обича” или “не обича”? Това гадаене произлиза от древни времена, но тогава вместо лайка използвали маргаритка. С глухарчето предсказвали по друг начин, като издухвали плода му и ако пухчетата паднат веднага на земята пожеланото нямало да се сбъдне и обратното, ако полетели, отговорът е положителен. За гадаене използвали и лилии, рози, слънчогледи, невен и папрати. Невъзможно е да се изброят всички цветя – “предсказатели” и билки, които се ползвали за тази цел. Не по-малко интересни за гадаене били дърветата и храстите. Предсказвали с листата на явора, брезата и трепетликата. Дори практикували гадания чрез шума на брезата, нейния сок, кората и смолата на бора.

Вярвали и в знаменията на растенията – например ако намирането на лилаво цвете с пет венчелистчета е знак за голямо щастие Ако видите цъфнали алое или смирна – щастлив знак. Срещайки коприва означава, че изпитанията ви ще продължат. Макът е също лош знак …

Гадаенето е възможно не само по самите растения, но и по плодовете им, както и по варивата, приготвени от тези плодове. По този начин се гадае на грахови зърна , боб, леща, орехи, приготвената напитка от чай или кафе и много други, описани в книгите.

Въпреки това, независимо от предсказанията, не е нужно да се доверяваме сляпо на тях. Основното е – доверете се на сърцето си и не вярвайте сляпо на поличби и предсказания. Ние сме творци на живота си и трябва да знаем, че основното предназначение на цветята е да доставят изненада и радост на роднини, близки и познати , на които ги подаряваме.

Like this:

Like Loading…

Related

Tags: доставка на цветя, доставка на цветя бургас, доставка на цветя в София