Мистиката също си намери научно обяснение | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

НАУЧЕН ФАКТ
Мистиката също си намери научно обяснение
Американски учени успяха да изучат механизмите, които при определени обстоятелства ни атакуват с видения на бога или призраци на хора, които ги няма вече и други мистични състояния

11 Февруари 2016 01:50
0

принтирай

|

текст

Неврофизиологът Джордан Графман (Jordan Grafman) и неговите колеги от Rehabilitation Institute of Chicago успели да открият конкретните места и процеси в мозъка, които позволяват на хората да изпитат силата на мистиката – съобщава списание Neuropsychologia

Човек преживява мистически моменти, в които му се явява образа на Бога, или привидения на скъпо същество и други свръхестествени състояния, които доскоро нямаха никакво обяснение. Особено трудно бе да се изучават тези състояния в лабораторни условия.

При изучаване на мистичните явления учените се разделят на две групи в подхода и описанието им – от гледна точка на неврофизиологията.

Привържениците на първия подход смятат, че в мозъка на човека съществува една особена „точка на Бога, която при активиране отприщва мистиката и ни потапя в мистически състояния.

Втората група твърди, че необичайните явления и емоции се отприщват в резултат на включването или изключването на определени участъци от мозъка, които насърчават или блокират тези възприятия.

Самият Графман включва в експеримента своя личен опит:

„Преди 15 години почина майка ми“ – разказва той пред списание Live Science. „Разхождах се по улицата и бързах да хвана автобуса в 5 часа сутринта. Погледнах по дължината на улицата и видях майка ми, макар е тя почина преди една седмица. Разклатих глава, за да се уверя, че не спя и когато отново погледнах улицата, тя вече бе изчезнала“.

Графман е привърженик на втората школа. Изследвайки мистичните явления в нашия живот той наблюдавал група от 116 ветерани от войната във Виетнам, които преживяла подобни мистични ситуации с привидения и духове: едни виждали Бога, други се срещали с член на своето семейство, трети слушали гласове. Част от тях са преживели и травма на главния мозък след раняване.

Графман и колегите му сравнили данните от тази група с данните от втора група от 32 ветерани, които били относително здрави, не са преживявали раняване или друг физически недъг. Всички участници били подложени на компютърна томография.

В крайна сметка на базата на всички резултати се оказали, че най-много мидения и мистически ситуации изпитвали хора, които са преживели травма на горната или челната част на главния мозък. Допълнителните изследвания установили, че най-интензивните преживявания са свързани с травми на дорсолатералната префронтална кора (кортекс) – онази част от главния мозък, която играе ключова роля за блокиране и отприщване на нашите усещания. 

Учените смятат, че мистиката и мистичните преживявания са локализирани в лобната част на мозъка – най-развитата част в човешкия мозък. Тъкмо лобната част позволява на хората да осмислят и да осъзнават информацията, която получават от света наоколо. Но дорсолатералната префронтална кора блокира и спира всичко, което излиза от нормалните рамки на нашите възприятия.