Българската преса има огромен проблем | Temaonline.bg

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Концентрацията на вестници в ръцете на една медийна група е огромен проблем за България – казва посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за последния брой на сп. „Икономист“, който излезе днес на пазара.

„Пресата има ролята да бъде критична към всяка власт, независимо дали е политическа или икономическа. За нещастие тази преса е зависима от икономическата мощ на един човек, който не само е много богат бизнесмен, но също така депутат в парламента“, твърди посланикът, без да назовава поименно народния представител от ДПС Делян Пеевски, който единствен отговаря на описанието.

Дипломатът признава, че най-големият проблем пред чуждия бизнес у нас, продължава да бъде усещането за несигурност в потенциалните инвеститори, заради нереформираната съдебна система. Така той аргументира безпрецедентното писмо, изпратено от 10 търговски камари до българските власти, в навечерието на поредния мониторингов доклад на ЕК.

„Всички страни членки са задължени да коментират годишния доклад на комисията. През март Европейският съвет ще получи коментари от посланиците на страните членки по специфичните проблеми. Целта не е да се критикува или да се обвинява специфична партия, хора или личност, в края на краищата механизмът да си свърши работата и да бъде премахнат“, заявява Ксавие дьо Кабан, по повод обвиненията към чуждите дипломати, че се месят във вътрешните работи на България.

Посланикът също така се спира и на последните изказвания на Румяна Ченалова, която бе повод той да изкаже публично тезата си за „гнилите ябълки“ в родната съдебна система преди повече от година (Дьо Кабан директно обвини в корупция Ченалова, която бе съдия в СГС по делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор „Белведере“ бел. ред). „Сега е трудно да се каже какво от изявленията, които госпожа Ченалова направи пред медиите, е важно или представлява интерес. Така че е невъзможно да се разбере какво се опитва да каже и кои хора е поставила на мушка, когато казва, че в системата има корупция. От съдебната система зависи дали ще реши да разследва това, за което тя намеква“, допълва Ксавие дьо Кабан пред „Икономист“.