Снайперист обезглави лидер на ИДИЛ от 1200 м | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРА
Снайперист обезглави лидер на ИДИЛ от 1200 м
Полевият командир бил ликвидиран точно по време на обучение на млади доброволци в тренировъчен лагер

14 Февруари 2016 15:52
0

принтирай

|

текст

Елитен снайперист от британските командоси SAS е екзекутирал полеви командир на Ислямска държава точно в момент, в който той обяснява на група джихадисти в тренировъчен лагер как да обезглавяват заложници.

Снайперистът улучил ислямския командир в главата с куршум тип „дум-дум“, от което главата му буквално се пръснала и той паднал обезглавен през шокираните погледи на 20 обучавани доброволци джихадисти. Снайперистът използвал снайпер Dan .338 и патрон, който се пръсва след като попадне в целта.

По време на изстрела духал силен вятър и снайперистът трябвало да нагласи мерника си в диапазон от 30 см около целта, но поразил жертвата само с един изстрел. Снайперът бил снабден със заглушител, така ме никой не чул изстрела и снайперистът успял да се изтегли след изпълнение на мисията без никакви проблеми.

Макар Великобритания да участва в операциите срещу ИДИЛ в Северна Сирия само с въздушни бомбардировки, няколко екипа от командоси, обучени да нанасят светкавични индивидуални удари действат в северната част на Сирия и извършват подобни операции срещу отделни полеви командири  на ИДИЛ, набелязани по списък.

Снайперът бил подкрепен от група от още 4 души, която му осигурявала прикритие. Друга група от 12 командоси чакала на близко разстояние и също била готова да се намеси, ако мисията се провали.

Пред кореспондента на Express представител на командосите от SAS разказал, че мишената била лесна за поразяване, тъй като полевият командир носел бели дрехи, за разлика от джихадистите, които носят черни дрехи. Според разузнавателна информация, по-късно джихадистите, които били обучавани, се разбягали и не се върнали повече.

„Ако информацията се окаже вярна на 100 процента, това означава, че с един изстрел сме се избавили от 21 бойци на ИДИЛ“ – коментирал източникът от SАS.