Русия и ОПЕК договориха замразяване добива на петрол | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Руският министър на енергетиката Александър Новак се срещна със саудитския петролен министър Али ал Наими в Доха, за да обсъдят световното пренасищане от предлагането на петрол, което срина цените на чрното злато твърде много, потвърди катарски официален източник.

Министрите на петрола на Венецуела и Катар също присъства на разговорите, каза служителят.

Срещата се проведе в рамките на преговорите в столицата на Катар – Доха – посветена на мерките на строните производителки за стабилизиране цената на петрола. Страните са се договорили добивите да бъдат замразени на нивата на произведените количества от 11 януари. Решението бе взето, след като Саудитсак Арабия се съгласи да се присъедини.

Новината за решенията от Доха вдигна нагоре световните цени на петрола, като сорта „Брент” достигна над $34 за барел.

Цените на петрола паднаха с около 70 на сто от юни 2014 г., ударени от свръхпредлагане, слабо търсене и притеснения за глобалната икономическа перспектива. Цените бяха под натиск и заради връщането на Иран на световните пазари след вдигането на международните санкции, свързани с ядрената му програма.

13-те страни от организацията на страните износителки на петрол ОПЕК, в която членки са Саудитска Арабия, Венецуела, Катар и Иран, се въздържаха от намаляване на производството в опит да запазят пазарния си дял в лицето на конкуренцията от страна на американското производство на шистов газ.

Новак по-рано съобщи, че в рамките на ОПЕК се обсъжда възможността за намаляване на производството с 5%.

Около 06:00 GMT във вторник, сортът „Брент” с доставка през април се търгува за $34,69 за барел, което е нарастване с 3,89%.

Американският бенчмарк West Texas Intermediate с доставка през март се покачи с 4,42% до $30, 74 за барел.