Манастир св Пантелеймон в Патлейна се нуждае от нашата помощ | Манастир Свети Пантелеймон, Патлейна

1
Добави коментар
hrdihrsu
hrdihrsu

Скъпи братя и сестри,

Обръщам се към Вас с молба да участвате и Вие ако имате желание и възможност във възраждането на едно от основните средища на Велико-Преславската школа, манастир св.вмчк Пантелеймон.

Манастирът бил основан в края на 9 в. след покръстването на българите от княз Борис I Михаил (852 – 889). След преместване на столицата в Преслав започнало голямо стоителство, тогава бил построен и манастира, в него са творили и работили ученици на Кирил и Методий -Наум, Климент и Ангеларии, Константин Преславски, Черноризец Храбър, Иван Презвитер,Черноризец Докс, Тодор Доксов и друди книжовници. Била образуванаПреславската книжовна школа, тук се преписвали и превеждали книги, обучавали се бъдещи свещеници. Повечето книжовници работели в манастирските криптории. Най- вероятно самият владетел се е оттеглил тук след Преславския събор (893 г.), когато на трона застанал синът му Симеон (893 – 927).

Няколкото ателиета и многобройните пещи, открити в манастира, очертават Патлейна като център на производство на художествена керамика през 9-10 в. Монасите пройзвеждали керамични икони, декоративни рисувани плочи, трапезна керамика. Мащабите на това производство са впечатляващи, а славата на изящните предмети надхвърляла пределите на България. Тук е открита уникална керамична икона на Св. Теодор Стратилат – шедьовър на средновековната живопис.

Днес уникалната природа около манастира е обявена за природен резерват, като основната цел е била да бъде запазено единсветното в страната ни находище на рядко срещания вид див рошков.

В момента сме предприели инициатива да върнем някогашният духовен разцвет на това място. То да стане отново един духовен център за обучение на деца и възрастни. За целта ще кандидатстваме с проект по програма от ЕС, но за да стигнем до там ни е нужна Вашата помощ.

Неободими са ни средства за възстановяване на  ВиК инсталацията и почистване  и ограждане на резервоара за питейна вода ( който се намира извън границите на Манастира). Това са изискванията, които трябва да покрием, за да можем да сменим статута на сградата, който в момента е „почивна станция“ в манастир.

 

Благодарим Ви за отделеното време и дай Боже и с Ваша помощ, Този Храм скоро да разтвори широко врати.

Искрено Ваш Игумен на Манастира

Йеромонах Константин, GSM: 0896/ 548 888

 

Набирателна сметка:

„Първа Инвестиционна Банка“ АД

IBAN  BG86FINV91501216248695

Игумен Йеромонах Константин /Красимир Иванов Вергов/