Лео ди Каприо най-после с „Оскар“, филмът е „Спотлайт“ | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

 

 

Най-добър филм – Спотлайт

 

Сензацията на вечерта – филмът „Спотлайт“ бе определен от академиците за филм на годината. Преди това той спечели „Оскар“ за най-добър оригинален  сценарии.

Историята се върти около група журналисти от „Boston Globe“, които разследват сексуалното насилие на католически свещеници. Всъщност сценарият не е осолено оригинален и той до голяма степен е вдъхновен от журналистическата класика, също удостоена с „Оскар“ през 1976 г.   – „Цялото президенстко войнство“.

„Това е филм, който надига глас в защита на жертвите на сексуалното насилие и надеждите ни са да се превърнем в мощен хор, който да стигне до ушите на Ватикана“ – заявиха продуцентите при получаването на наградата. „Папа Франциск, време е да защитим нашите деца и да възстановим вярата“.

 

 

Реалният фаворит на вечерта – „Завръщането“ с 12 номинации – стана голямото разочарование, като спечели само в три от номинираните категории. 

Най-титулованият филм стана също изненадващо „Будият Макс: Пътят на яростта с 6 „Оскара“. .

 

 

Най-добра мъжка роля – Леонардо ди Каприо

 

 

CHEERS TO LEO!!!! #oscars pic.twitter.com/WDh9LR4sO0
— ELLE Magazine (US) (@ELLEmagazine) February 29, 2016

 

 

 

 

 

Най-добра женска роля – Бри Ларсън 

 

 

 

Най-добър режисьор – Алехандро Иняритуза филма „Завръщането“

 

 

 

Най-добра оригинална песен – “Writing’s on the Wall

от филма Спектър

 

 

Най-добра оригинална музика – Енио Мориконе

за музиката от филма „Омразната Осмица“

 

87-годишният композитор е най-възрастният носител на наградата „Оскар“ за цялата история на церемониите

 

 

Най-добър чуждоезичен филм – Синът на Саул

на режисьора Ласло Немеш, Унгария

 

 

Най-добър документален филм – Ейми

на режисьора Асиф Кападия 
 

Най-добър късометражен документален филм – Момиче в реката: Цената на прошката

на пакистанската режисьорка Шармен Обаид.Чиной

Това е вторият „Оскар“ на Шармийн Чиной. В своя филм тя разказва историята на 18-годишно пакистанско момиче, което оцелява след опит за убийство на честта.

Предищвана й награда бе връчена през 2012 за филма „Да спасиш лицето си“, в който разказва за жени, оцелели след нападение със сярна киселина, плисната в лицето.

 

Най-добра поддържаща мъжка роля – Марк Райлънс

„Мостът на шпионите“

 

 

Най-добър анимационен филм – Отвътре навън
 

Най-добър анимационен късометражен филм – Мечешка история 

 

 

Най-добри визуални ефекти – Ex-Machina

 

 

 

Най-добър звуков монтаж – Лудият Макс: Пътят на яростта

 

 

Най-добър филмов монтаж – Лудият Макс: Пътят на яростта
 

Най-добро операторско майсторство – Еманюел Лубецки

„Завръщането“

 

Най-добър грим и прическа – Лудият Макс: Пътят на яростта

 

 

Най-добра сценография – Лудият Макс: Пътят на яростта

 

 
Най-добър дизайн костюми – Лудият Макс: Пътят на яростта

 

 

Най-добра женска поддържаща роля – Алисия Викандер

Момиче от Дания

Миналогодишният носител на „Оскар“ за поддържаща мъжка роля Джей Кей Симънс представи наградата за поддържаща женска роля – шведката Алисиа Викандер за ролята й Герда Вегенер, художничка от Копенхаген, чиито мъж е Лили Елбе, първият човек с опеарция за смяна на пола.

Викандер печели напълно заслужено, така както наградата прилягаше и на колежката й Мара Руни. Но като че ли по-логично би било да беше номинирана за най-добра женска роля, защото изпълнението й във филма по нищо не отстъпва на това на Еди Редмейн.

„Искам да споделя тази награда с нашия приказен екип и актьорски състав. Еди, благодаря ти, че беше най-добрият партньор. Без теб нямаше да го постигна, ти подобри играта ми. И към моите родители: благодаря ви, че ми дадохте вярат, че всичко може да се случи, макар че никога не бих повярвала че това ми се случва“.

 

 

 

 

Най-добър адаптиран сценарии  – Големият залог

Оскар за Чарлз Рандолф и Адам Маккаей

Победителите бяха представени от Раян Гослинг и Ръсъл Кроу.

 

Филмът представя мошениците, които се възползваха от финансовата криза през 2008. Сценарият е базиран върху книгата на Майкъл Люис „Големият залог“ ( The Big Short)

 

Най-добър оригинален сценарии  – Спотлайт

Оскар за сценариста Джош Сингър и режисьора Том Маккарти

Чарлиз Терон и Емили Блънт представиха наградата за най-добър оригинален сценарии.
Филмът „Светлината на прожесторите“ представя разследване на в. The Boston Globe за сексуално насилие над дете от католически свещеник. С участието на Майкъл Кийтън и Марк Рафало.
 

При приемането на наградата Том Маккарти каза: „Направихме този филм заради всичките журналисти, които разкриват тези престъпления и заради жертвите – за да не се повторят такива издевателства никога повече“.

 

В Лос Анжелес всичко е готово за началото на 88-та церемония по раздаване на наградите на филмовата академия „Оскар“.

Комплексът Hollywood and Highland Center, където ще се продеде церемонията, ще привлече тази нощ вниманието на 2 млрд. зрители от целия свят.

В Dolby Theatre (който преди се наричаше Kodak), ще бъдат обявени носителите на статуетките за своите филмови подвизи през изминалата година.

Броят на „Оскарите“ е точно 50.

Броят на местата в залата е точно 3300.

Церемонията започва точно в 17.30 ч. местно време (03.30 ч. бълг.време).  Гостите започват да идват на червения килим след 16.00 ч. 

Водещ ще бъде популярният чернокож комик  Крис Рок. Той се завръща на сцената в Dolby Theatre след 11 години.

 

 

Задачата на 51-годишния актьор тази година е доста деликатна, тъй като от една страна той трябва да забавлява публиката и зрителите пред телевизионните екрани.

В същото време няма как да подмине скандала с бойкота на анфоамериканските звезди заради факта, че в списъка с номинациите нямаше нито един мернокож творец „

 

40 знаменитости ще отварят пликовете

 

Заветните пликове ще бъдат представяни от 40 VIP-личности, сред които личат имената на Морган Фриймън, Ууупи Голдбърг, режисьорът на поледната серия на „Междузвездни войни“ Джей Джей Абрамс, актерите Ръсел Кроу, Бенисио дел Торо, Стив Карел, Раян Гослинг и много други.

Специални госит са Чарлиз Терон, Джулиана Мур, Пашрита Аркет, Кейт Бланшет, Тина Фей, Риз Уидърспун.

Музикалното настроение ще се поддържа от Лейди Гага, канадецът The Weeknd и британецът Сам Смит.

 

Съдбата на „Оскарите“ 

 

Най-престижната кинонаграда „Оскар“ се връчва вече 87 години и досега са раздадени 3 093 от престижните статуетки, но както съобщи Американската киноакадемия, съдбата на около половината от тях е неизвестна.

По данни на Академията, много от статуетките попадат на пазара и се оказват в частни колекции. Някои завършват пътя си в музеи в различни страни по света, част от тях остават у лауреатите или техните семейства.От 1851 г. когато се оказва, че една статуетка е попаднала на търг след смъртта на носителя на наградата, Академията се старае да следи съдбата на „Оскар“-ите. На всяка статуетка има сериен номер, а лауреатите подписват споразумение, според което наградата или ще бъде завещана на наследниците, или на някоя организация с идеална цел.

При всички случаи статуетката не трябва да се продава без първо да е била предложена на Академията, която да я откупи на символичната цена от 1 долар. Въпреки това и до днес „Оскар“-и се появяват на различни пазари и търгове. Така през 1993 г. аукционната къща „Сотбис“ продаде на колекционер статуетката на Вивиан Ли за филма „Отнесени от вихъра“ за 563 500 долара. Режисьорът Стивън Спилбърг е придобивал от аукциони няколко статуетки на други актьори, за да ги спаси. Майкъл Джексън купува през 1991 г. един „Оскар“ за повече от 1.5 млн. долара, но след смъртта му съдбата на наградата е неизвестна. 

Член на Академията: 
 „Леонардо ди Каприо не заслужава „Оскар”Един от членовете на Американската киноакадемия, който пожела да остане анонимен, заяви, че Леонардо ди Каприо няма да получи „Оскар” през тази година. Леонардо ди Каприо ще се опита за шести път да получи заветната статуетка.Въпреки че актьорът вече спечели наградите БАФТА и „Златния глобус” за ролята си във филма „Завръщане” (The Revenant), според източника, няма да му се наложи да разчита на статуетката за главна мъжка роля. Освен това киноакадемикът нарича ролята на Лео във филма просто „нелепа”. Киноакадемикът е цитиран от сайта spletnik.ru.Историята с награждаването на Ди Каприо вече се разказва във вицове и дори в шеговита видеоигра, в която приличащ на него герой гони малка жива статуетка по червения килим.Въпреки популярността си и успешната си кинокариера, той все още не е печелил Оскар. Лео е номиниран заедно с Брайън Кранстън за „Тръмбо“ (Trumbo), Мат
Деймън за „Марсианецът“ (The Martian), Майкъл Фасбендер за „Стив Джобс“ (Steve Jobs) и Еди Редмейн за „Момичето от Дания“ (The Danish Girl).Наистина, пожелалият анонимност източник сочи, че и Кейт Бланшет не трябва да се надява на „Оскар”. Тя е номинирана за главната си роля в „Керъл” (Carol). За разлика от Ди Каприо, Бланшет вече има „Оскар”. Друга повторна носителка може да стане Дженифър Лорънс за „Джой“. Двете актриси с „Оскар“ ще се съревновават за наградата с Бри Ларсън за „Стая“, Сирша Ронан за „Бруклин“ и Шарлот Рамплинг за „45 години“. /

 

Вицепрезидентът Байдън ще представи Лейди Гага

Американският вицепрезидент Джо Байдън ще бъде специален гост на церемонията по връчването на Оскар и ще обяви изпълнението на Лейди Гага“ сподели представител на администрацията.

По този начин Байдън ще лансира инициатива за противодействие на сексуално насилие в университетите в САЩ.Официален представител, заяви, че вицепрезидентът ще представи изпълнението на Лейди Гага от песента „Тil It Happens To You“ , която озвучава документалния филм срещу сексуалното насилие в студентстите кампуси „The Hunting Ground“.Вицепрезидентът ще призове всички от публиката да посетят www.ItsOnUs.org, с което ще открие кампанията против сексуалното насилие“, каза служителят.

 

 

 

 

Кой за какво ще се бори

 

 Леонардо ди Каприо и създателите на филма „Завръщането“ ще се състезават в цели 12 категории. 

На второ място е лентата „Mad Max: Fury Road“ (Лудият Макс: Пътят на яростта“) с десет номинации и „The Martian“ („Марсианецът“) със седем.

88-та церемония по връчването на наградите „Оскар” ще се състои на 28 февруари в Dolby Theatre в Hollywood & Highland Center.

Водещ ще бъде Крис Рок.

 

   НОМИНАЦИИТЕ    
 

 

 

 

В категорията за най-добър филм ще се състезават

„The Big Short”,
“Bridge of Spies” („Мостът на шпионите“),
„Brooklyn“ („Бруклин“),
„Mad Max: Fury Road“ (Лудият Макс: Пътят на яростта“),
„The Martian“ („Марсианецът“),
„The Revenant“ („Завръщането“),
„Room“ („Стая“)
„Spotlight“.

За приза „Най-добра актриса“ ще се състезават

Кейт Бланшет за лентата „Carol“ („Карол“),
Бри Ларсън за „Room“ („Стая“),
Дженифър Лорънс за „Joy“ („Джой“),
Шарлот Рамплинг за „45 Years“ („45 години“)
Сирша Ронан за „Brooklyn“ („Бруклин“).

 

Номинираните за най-добър актьор тази година са

Браян Кренстън за „Trumbo“ („Тръмбо“),
Мат Деймън за „The Martian“ („Марсианецът“),
Леонардо Ди Каприо за „The Revenant“ („Завръщането“),
Майкъл Фасбендер за „Steve Jobs“ („Стив Джобс“)
Еди Редмейн за „The Danish Girl“ („Момичето от Дания“).

Номинираните в категория „Най-добър режисьор“ са

Адам Маккей за „The Big Short”,
Джордж Милър за „Mad Max: Fury Road“ (Лудият Макс: Пътят на яростта“),
Алехандро Инярито за „The Revenant“ („Завръщането“),
Лени Абрахамсън за „Room“ („Стая“)
Том Маккарти за „Spotlight“.

За най-добър чуждестранен филм ще се състезават

„Embrace of the Serpent“ от Колумбия,
„Mustang“ от Франция,
„Son of Saul“ от Унгария,
„Theeb“ от Йордания
„A War“ от Дания.

Дамите в категория „Най-добра поддържаща актриса“ са

Дженифър Джейсън Ли за „The Hateful Eight“ („Омразната осморка“),
Руни Мара за „Carol“(„Карол“),
Рейчъл Макадъмс за „Spotlight“,
Алисия Викандер за „The Danish Girl“ („Момичето от Дания“)
Кейт Уинслет за „Steve Jobs“ („Стив Джобс“)

Актьорите, които ще се борят за „Най-добър поддържащ актьор“ са

Крисчън Бейл за „The Big Short”,
Том Харди за „The Revenant“ („Завръщането“),
Марк Ръфало за „Spotlight“,
Марк Рилънс за “Bridge of Spies” („Мостът на шпионите“)
 Силвестър Сталоун за „Creed“ („Крийд“)

За приза „Най-добра анимация“ ще се състезават филмите

„Anomalisa“,
„Boy and the World“,
„Inside Out“ („Отвътре навън“),
„Shaun the Sheep Movie“ („Овцата Шон: Филмът“)
„When Marnie Was There“