Златото хит тази година :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Специализираният за инвестиции в злато фонд SPDR Gold Shares е привлякъл от началото на годината 4.5 милиарда долара нови инвестиции и това е най-високият резултат сред всички останали фондове, търгувани на американската фондова борса, съобщи „Блумбърг”, пише Блиц.

 

 Експертите отбелязват, че това означава коренна промяна в настроенията на инвеститорите и припомнят, че през декември цената на златото е била на минималното си ниво за последните пет години.

 

Само два месеца по-късно нещата са се променили и все повече инвеститори се ориентират към покупка на ценния метал. От края на януари досега поскъпването на жълтия метал е с 9.3%, което е най-значителният ръст от 1979 година досега.

 

Прогнозите са до края на 2016 година златото да струва 1400 долара за тройунция, но това може да се случи само ако опасенията за икономическия ръст на световната икономика се запазят.

 

Сред експертите обаче няма единно мнение за цената на жълтия метал. Така например от Societe Generale SA и Goldman Sachs Group Inc. залагат точно на обратното- поевтиняването му и смятат, че инвестираните в злато пари няма да донесат печалба.