Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп спечелиха „Супер Вторник“ | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

 

Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън се очертаха като фаворити на Републиканската и Демократическата партия, сочат прогнозните резултати след първичните избори в десетина щата.

Тръмп спечели в седем щата, Хилъри също в 7, но все още съществуват пречки, преди двамата да достигнат необходимото абсолютно мнозинство от делегатите, за да бъдат номинирани като кандидати за борбата по пътя към Белия дом от собствените си партии.

Двамата кандидати постигнаха идентични победи, но реакциите на техните партии са напълно различни.

За републиканския елит това бе денят, от който те най-много се страхуваха: ексцентричният милиардер да се наложи като доминираща фигура в партията и най-сериозен кандидат за номинацията през юли. Той се утвърди като водеща фигура не в един или два щата, а вече и в национален мащаб.

И за да бъде драмата пълна на победния митинг на партията победителят Тръмп бе представен от един от най-отявлените си противници – губернаторът на Ню Джърси Кристи Кристи. Който изобщо не се опита да прикрие неудоволствието от това неприятно задължение.

След като се ками на сцената Тръмп се опита да се представи като най-добрият избор на републиканците за надпреварата за Белия дом.

„Аз съм обединител. Знам, че мнозина изпитват затруднение да повярват в това, но аз съм обединител. И имат по-голямо сърце от когото и да било“. – каза Тръмп.

 

Donald Trump: „It takes a lot of courage to run for president…but I felt we had to do it.“ https://t.co/08R9SEMJbi https://t.co/gVuGJuGGfu
— ABC News (@ABC) March 2, 2016

 

Държи ли Тръмп номинацията в джоба си?

Все още не. Но „наистина е почти неизбежно“, осмелява се да прогнозира Данте Скала, политолог в университета в Ню Хемпшир. Бизнесменът и милиардер води в надпреварата за делегати за номинацията на републиканците. Едва 30% от тях бяха определени преди вторник по пропорционална система, често даваща бонус за победителя. След 15 март победителят в повечето от първичните избори печели всички делегати. В края на месеца ще бъдат разпределени 62% от делегатите. Колкото повече време минава, толкова по-трудно става за конкурентите на лидера да го достигнат.

От математическа гледна точка Тръмп все още моге да бъде спрян. Но реално номинацията е негова и няма кой за го спре да печели щат след щат.

Може и да звучи изненадващо, но бизнесменът милиардер бе доста подценяван и пренебрегван от анализаторите и политолозите.

Никой не вярваше, че кампанията му е сериозна. Но той го направи и започна да печели – от Айова, през Ню Хемпшир и сега до „Супер Вторник“ .

Ако Доналд Тръмп достигне абсолютното мнозинство от делегатите по това време (1237 от 2472 делегати), играта свършва и той ще бъде кандидатът на партията за президентските избори през ноември.

 

 

UPDATE: The GOP delegate count…so far: https://t.co/VlL32pedKm #SuperTuesday pic.twitter.com/mj8UY6Qzao
— CBS News Politics (@CBSPolitics) March 2, 2016

 

Серията от победи на Доналд Тръмп показва, че посланието му, насочено срещу статуквото, намира отзвук в сърцата на американците.Част от елита на Републиканската партия е загрижен, че евентуалната кандидатура на Доналд Тръмп би коствала на партията не само Белия дом, но и мнозинството в Сената. Въпреки социологическите проучвания, които предвиждат победа за Хилари Клинтън, ако се изправи срещу Доналд Тръмп, вече се прокрадват съмнения, че е възможно тъкмо той да седне зад бюрото в овалния кабинет.

Ако нито един кандидат не достигне този праг в края на първичните избори през юни, номинацията ще бъде определена на партийния конгрес в Кливланд през юли. Делегатите ще гласуват на първия тур за своя кандидат, без да бъде избран победител, което ще доведе до допълнителни турове, в които делегатите ще бъдат освободени от задължението да гласуват за своя първоначален кандидат. Битка за правилата, които регулират тяхното поведение, може да ескалира процеса.

 

Марко Рубио забавя темпото

 

Най-добрата надежда за републиканския истеблишмънт бе разочарован във вторник: сенаторът от Флорида Рубио остана втори или трети в повечето от първичните избори. Въпреки участието на десетки републикански избраници и фигури, той спечели само в Минесота след началото на 1 февруари. Тактиката му да отговаря на Доналд Тръмп в същия дух, със съмнителни алюзии и инсинуации, пропадна.

Марко Рубио обещава да продължи и се стреми към победа във Флорида на 15 март, но аргументът, че той е единствено способният обедини партията се стопява с всяко поражение.

Обратно – Тед Круз, ултраконсервативен сенатор от Тексас и заклет враг на истеблишмънта – се задържа. Той победи Доналд Тръмп в три от първите 15 избора и призова Марко Рубио да се оттегли.

Партийният апарат може ли все още да спре Тръмп?

Много депутати, лидерите на Републиканската партия и знакови личности заплашиха никога да не подкрепят Доналд Тръмп, с риск да гласуват за Хилъри Клинтън. Други сочат възможността да се издигне трети кандидат на консерваторите.Но заплахата може да не бъде толкова явна.“Много ще подкрепят на думи Доналд Тръмп“, прогнозира Кристофър Артъртън, професор в университета „Джордж Вашингтон”.
Хилъри Клинтън твърдо на върха

 

В лагера на демократите въпросите са по-малко на брой и не толкова драматични. Към момента Хилъри Клинтън печели 426 кандидата, а Бърни Сандърс – 210. Хилари Клинтън е начело в Алабама, Арканзас, Джорджия, Тенеси, Тексас и Виджиния. Бърни Сандърс печели в крепостта си Върмонт и в Оклахома, води в Минесота и Колорадо. В Масачузетс борбата е оспорвана и резултатът не е ясен. 

„В края на тази вечер, ще сме спечелили стотици делегати“, каза пред привържениците си Бърни Сандърс, като отбелязва, че още 35 щата остават да кажат своята дума, след „Супер Вторника“.

Но посланието на сенатора от Върмонт за икономическото неравенство и срещу тайното споразумение между политическата класа и лобитата получава само много слаб отзвук сред малцинствата, които формират решаващата част от избирателите на демократите.

Над 80% от чернокожите гласуваха за Хилъри Клинтън в южните щати, сочат екзитпол проучванията. В Тексас, две трети от испаноговорещите от Демократичната партия са гласували за нея.

 

Clinton: „I believe what we need in America today is more love and kindness because you know what, it works.“ https://t.co/Jh91k1nee6
— ABC News (@ABC) March 2, 2016

 

Тя спечели със значителна преднина и гласуването сред жените, които редовно представляват повече от половината от електората на Демократическата партия.

Общо Хилари Клинтън печели 11 от 16-те първични гласувания до този момент и до голяма степен води в надпреварата за делегати. За разлика от републиканците, демократите стриктно се придържат към пропорционалния избор, което забавя календара им. Но динамиката е на нейна страна.

Според редица анализатори политическото разделение в САЩ бележи исторически пик. Някои го сравняват с времето на гражданската война. За едно обаче всички са единодушни – провеждащите се в момента първични избори са невиждани досега. Причината – “The Donald” – милиардерът шоумен, който обърна политиката с главата надолу. Джон Зогби, един от най-известните американски социолози коментира, че натрупалият се у хората дълбок гняв и чувство за дисфунционалност на системата се виждат в обществото отдавна. Анализаторите не са могли да предвидят, че този гняв ще се спои с “популярната култура”, и че “някой с атрактивност като тази на семейство Кардашиян” ще триумфира, така както го прави сега Тръмп. 

 

Ето и победителите по щати:

 

 

.@realdonaldtrump’s victory in Vermont brings him to seven #SuperTuesday wins. pic.twitter.com/ZblGOJ60oL
— USA TODAY (@USATODAY) March 2, 2016

 

Алабама

За Демократическата партия – Хилари Клинтън
За Републиканската партия – Доналд Тръмп

Арканзас

За Демократическата партия – Хилари Клинтън
За Републиканската партия – Доналд Тръмп

Джорджия

За Демократическата партия – Хилари Клинтън
За Републиканската партия – Доналд Тръмп

Масачузетс

За Демократическата партия – Хилъри Клинтън
За Републиканската партия – Доналд Тръмп

Оклахома

За Демократическата партия – Бърни Сандърс
За Републиканската партия – Тед Круз

Тенеси

За Демократическата партия – Хилари Клинтън
За Републиканската партия – Доналд Тръмп

Тексас

За Демократическата партия – Хилари Клинтън
За Републиканската партия – Тед Круз

Върмонт

За Демократическата партия – Бърни Сандърс
За Републиканската партия – Доналд Тръмп

Вирджиния

За Демократическата партия – Хилари Клинтън
За Републиканската партия – Доналд Тръмп

Американската част на архипелага Самоа

Първични избори само от демократите – Хилари Клинтън
Колорадо – само Демократическата партия – Бърни Сандърс.
Сандърс спечели и в Минесота.