Писма от Пастух :: СТАРИЯТ ГОТВАЧ

1
Добави коментар
sandon
sandon

СТАРИЯТ ГОТВАЧ
разказ от Константин Паустовски

                                         На Коста Иванов,Музикален гид,

                             Властелинът на Планините!

  

В една зимна вечер на 1786 година в околностите на Виена в малък селски дом умирал сляп старец – бившият готвач на графиня Тун.

Откровено казано, това бе даже не дом, а  дървена барака в дъното на  градината.  Градината бе покрита  с  гнили клони, съборени от вятъра. При всяка крачка клоните издаваха пукот и тогава вързаното на  верига куче започваше тихо да скимти в колибката си. То също умираше, както и стопанина му от старост  и вече не можеше да лае.

Преди няколко години говачът ослепя от  топлината на готварската печка. Управителят на  графинята  го засели тук в охранителната барака и от време на време му даваше по някой форинт. Заедно   с готвача живееше и неговата дъщеря Мария, осемнадесет годишна девойка. Цялото обзавеждане на бараката се състоеше от легло, амортизирани дървени скамейки и груба маса,  глинена посуда и накрая клавесин – единственото богатство на Мария. Клавесинът бе толкова  стар, струните му пееха  дълго и тихо в отговор  на всички появяващи се звуци около него. На шега готвачът  наричаше клавесина «пазач на дома». Никой не можеше да влезе в дома без клавесинът да го посрещне с  трептящо, старческо хриптене. Когато Мария  изми умиращия и му  облече  хладна, чиста рубашка, старецът каза:

– Никога не съм обичал свещениците и монасите. Не мога да извикам изповедник, но  трябва,  преди смъртта, да се изповядам.

– Какво да направя? – уплашено попитала Мария.

– Излез на улицата –казал старецът, – и помоли първия срещнат  да влезе   в нашия дом и да изповяда умиращия.Никой няма да ти откаже.

– Нашата улица е толкова пуста … – прошепнала Мария, наметнала  кърпа и излязла.

Тя прекосила през градината, с усилие отворила външната вратичка.

Улицата била пуста. Вятърът подкарвал  по нея нападалите листа, а от тъмното небе падали  хладни капки дъжд. Мария чакала дълго и се ослушвала. Накрая й се сторило, че  от далечината на оградата идва човек, който си тананика.

Направила няколко крачки в посоката на звука, сблъсала се с човека  и  тихо ахнала.

Човекът  се спрял и попитал:

– Кой е тук?

Мария го хванала за ръка и с треперещ глас му предала молбата на баща си.

– Добре, – казал човекът спокойно. – Макар, че аз не съм свещеник, но няма значение. Да тръгваме.

Влезли в дома.

На светлината на свещта, Мария видяла  слаб дребен човек. Той хвърлил на скамейката  мокрия  плащ. Човекът бил облечен  с изящност и простота –  на пламъкът на свещта проблясвал черното му сако с  кристални копчета.Той бил още много млад, този непознат. Седнал  на табуретка до леглото, внимателно  и ведро  се вгледал в лицето на умиращия.

– Говорете! – казал той. – може би с властта, която ми е дадена не от Бога,  а от изкуството, на което служа, аз ще облекча последните ви минути и ще снема тежестите от душата ви.

– Аз работих цял  живот  докато не ослепях, – прошепнал стареца – А който работи, няма време да греши. Когато заболя жена ми – наричаха я Марта –  и лекарят й предписа разни  скъпи лекарства и нареди  да се храни добре.  Поради  това  аз откраднах от сервиза на графиня Тун малко златно блюдо. Продадох го за лекарствата и храната.Сега ми е тежко да си спомня за постъпката си, която скрих и от дъщеря си.

– А някой от прислугата  на княгинята не пострада ли заради това? – попита непознатия.

– Кълна се, господине, никой. –  отговорил стареца и заплакал. – Ако аз знаех, че откраднатото злато няма да помогне на  моята Марта, нима бих откраднал!

– Как се казвате?

– Йохан Майер, господине.

– Ето какво, Йохан Майер,  – казал непознатия и  положил шепата си на слепите очи на стареца, – Вие не сте виновен пред хората. Това, което сте извършили не е грях и не е кражба, а напротив, може да  ви бъде зачетено като подвиг  в името на любовта.

– Амин! – прошепнал стареца.

– Амин! – повторил непознатия,

– А сега ми кажете последната си воля.

 – Аз искам някой да се погрижи за нашата Мария.

– Аз ще направя това.  А още какво бихте пожелали?

Тогава умиращия се усмихнал и казал високо:

– Искам да видя още веднъж Марта, такава, каквато я  срещнах  в младостта. Да видя слънцето и старата градина, когато  цъфне през пролетта. Но това е невъзможно , господине. Не ми се сърди за глупавите думи. Болестта, явно съвсем ми  е  замъглила ума.

– Добре,-  казал непознатият и  станал.

– Добре – повторил той и се доближил до клавесина. Седнал на табуретката.

– Добре! – високо извикал за трети път, и в хижичката се разнесъл бистрия звън на клавесина, все едно на пода  са хвърлили стотици кристални балони.

– Слушайте, – казал непознатия.
    – Слушайте и гледайте.

Той засвирил. По-късно Мария си спомняла лицето на непознатия, когато първият  клавиш зазвучал под неговата ръка.Необикновена бледност покрила лицето му, а в потъмнелите му очи заиграло езичето на свещта. За пръв път от много години клавесинът засвирил с пълен глас. Със звуците си той изпълнил не само хижата, но и цялата  градина. Старото куче се показало от колибката, склонило глава на едната страна и настръхвайки, тихо помахвало с опашка. Започнал да вали мокър сняг,  но кучето само поклащало уши.

– Аз виждам, господине! – казал старецът и се приповдигнал   на леглото.

– Аз виждам деня, когато срещнах Марта и тя от смущение счупи каната с мляко.Това бе зимата,в планината. Небето бе прозрачно, като синьо стъкло и Марта  се смееше

– Смееше се,   – повторил  той, заслушан в пеещия звук на струните.Непознатият свирел, загледан в черното стъкло.

– А сега,-  попитал той,- вие не виждате ли нещо?

Старецът мълчал,заслушан.

– Нима не виждате, – бързо казал непознатият, не  преставайки да свири.

– Нима не виждате как нощта от черна стана синя, а след това гълъбова и как топла светлина се спуска отнякъде от високо, и на старите вейки цъфват бели цветове.Според мен  това  е ябълков цвят,макар че оттук, от стаята те приличат на едри лалета. Вие виждате: първият лъч огря каменната ограда, затопли я, и от нея се вдига пара. Сигурно съхне мъха, покрит с топящия се сняг. А небето се вдига все по- нависоко, става все по-синьо, все по-прекрасно и ята птици вече летят на север над нашата стара Виена.

– Аз виждам всичко това! – извикал старецът

В следващия миг клавесинът запял  тържестевно, все едно че пеел не той,а стотици ликуващи гласове.

– Не, господине,  – казала Мария, –  Тези цветове съвсем не приличат на лалета.

Ябълките са разцъфнали за една нощ.
– казал непознатия.

– Да, това са цъфнали ябълки. Аз виждам всичко. Отвори прозореца, Мария! – помолил старецът.

Мария отворила прозореца. В Стаята  нахълтал хладен въздух. Непознатият свирел тихо и бавно. Старецът паднал на възглавницата, дишал жадно  и шарил с ръце по одеялото. Мария се хвърлила към него. Непознатият спрял да  свири. Седял бъзмълвно до клавесина, като  унесен от собствената си музика. Мария извикала. Непознатият станал и се приближил до леглото. Старецът казал задъхано:

– Аз видях всичко така ясно, както бе преди много години. Но не искам да умра без да узная вашето име. Името ви!.

 

– Казвам се Волфганг Амадеус Моцарт, – отговорил непознатият.

 

Мария се отдръпнала от леглото  и ниско, почти докосвайки  пода, се поклонила пред великия музикант. Когато се изправила, старецът бил вече мъртъв. Зад прозорците грейнала зората и в нейната светлина се оглеждала градината, покрита с цветовете на мокрия сняг.

 

/Превел от руски език: Санде/

  

   

    https://www.youtube.com/watch?v=CVWqAKRJRuA