Изразяващ себе си :: България се срамува от Паисиевата история

20
Добави коментар
dgeorgieff
dgeorgieff

Постинг

21.09.2009 20:13 –
България се срамува от Паисиевата история

Автор: apollon
Категория: Изкуство
  

Прочетен: 2097 Коментари: 1 Гласове:

4

Последна промяна:
24.09.2009 15:24

Това е единствената причина трудът на Паисий да бъде върнат на гръцката страна, която няма правото и нуждата от притежанието на тази книга. Скандалното прекрояване на историята ни и пълното й оплитане в славянските схеми на панславизма, което устройваше имперската политика на Русия, владееща до преди време по преразпределението на Европа (циничната бележка на Чърчил) всички славянски страни.
За жалост България няма все още история. Всички ценни документи са изпратени по руски библиотеки. През годините на Вързраждането множество ценни ръкописи са пътували също в тази посока. Огромна част изниха в Атон, други бяха унищожени в Бачково (вече от самите гърци). По-малко гърци отколкото невежи българи са унищожавали български книжни свидетелства, както правят това сега с могили, старини и дори книги. Не говорим за фалшивата история. Говорим за истинската история.  Ето какво пише например за хан Севар – той бил четвъртия владетел на България. За да заобиколят събитията около непроучените факти на петнадесетгодишното управление на хана, ето какво пишат с тънък макиавелиански похват хората, нарекли себе си историци:Историците смятат, че той е последният владетел от рода Дуло. По време на неговото управление, продължило 15 години, няма сведения за сблъсъци с Византия.
За жалост нито едното, нито другото е вярно. Не може един петнадесет годишен период да се изчерпи с две изречения, заради историческо неведение. Това е истински срам и е непростимо. Но питам кой от историците ни днес има виза за посещение на папската библиотека, кой може да борави свободно с лингвистична материя. Севар не е последният хан от рода Дуло. Последните двама ханове от рода Дуло са Телериг и Кардам. А това че историците се опитват да са пророци в миналото и казват че няма сведения за значими сблъсъци не значи, че непримиримата могъща Византия е клекнала 15-години и гледала как царува хан Севар за неговите петдасет одини управление.
Дадох ви пример само с един хан с две големи исторически лъжи, с които се прикрива 15 години от историята на нашата страна и се лъже безочливо. Какво да говоря и защо да давам други примери, когато мен ме хваща истински срам от родните ми историци, които са ме учили на история.
Какво да кажа например за омаскаряването на Яне Сандански и Капитан Петко Войвода, единия от които бе реабилитиран с едноименен филм, а другия продължава да стои омаскарен.
България продължава да поддържа образа на Яне Сандански омаскарен от клевети нищо, че само признава цял един град на негово име – град Сандански, сама го обвинява в престъпник и го осъжда на смърт и на всичкото отгоре сама го опрощава.
Е кой ще иска да е герой в тази кървава лъжлива историческа баня. Даже героите ще хукнат в гората и ще се скрият от подобен маскарат, а за хановете да не говорим.
Ако пък не е вярно, че България се срамува от историята на Паисий, то нека да иска обратно в оригинал от гърците, защото лично аз не вярвам на нито едно копие. Книгата трябва да стои в български музей, не в гниещите гробници за книги на Атон.
Истината е, че заглавието на книгата е подменено и то не е „История Славяноболгарская“, а е „Царственик или История българска“  от първото и печатно издание през 1844 от Христаки Павлович. Ето защо по-честно е да наричаме историята на Паисий, Паисиева История. Затова четете в постинга: Коя е най-гнусната манипулация на Историята на Пайисий.
–––––––––––––––––––
Нещо което историците вече трети век не правят като обходят библиотеките на Европа и намерят истината, йеромонах Паисий го е сторил до 1762, събирайки Мавро Орбини и „Цезар Барони“. При това Паисий печели по-голяма битка, патриотичната пред историчната.
Истината е, че заглавието на книгата е подменено и то не е „История Славяноболгарская“, а е „Царственик или История българска“  от първото и печатно издание през 1844 от Христаки Павлович. Ето защо по-честно е да наричаме историята на Паисий, Паисиева История. При това Христаки Павлович е един от най-изтъкнатите книгоиздатели и образовани хора в поробена България. Само една година след това през 1845 той издава в Белград „Граматика славяно – българска“, като очевидно е знаел тънката разлика между Царственик с българската история и  неговата Граматика славяно-българска. Тази съществена разлика не му е дала основание да прекръсти оригинала на Паисий до който той самия е имал достъп в Атон собственоръчно на „История славянобългарская“, което можем да бъдем сигурни, че Христаки Павлович е постъпил истински и пратриотично.
Поне можем да бъдем спокойни, че първите българи, които са чели книгата на Паисиевата История, са я чели в оригинал. Това можем да кажем със сигурност.
Момем само да се питаме кой се гаври с честната и святата истина? И кой смени и поправи името на тази бъларска книга-светиня?
1765 – копие от първи препис
Изведнъж е станало така, че преписът по-горе е останал по-добър оригинал от самия оригинал.

1762-чернова
Но я няма беловата. И тук е най-неприятната част, защото няма кой да покаже оригинала.