Мадрид – кралска земя

15
Добави коментар
Megg
Megg

Мадрид е не само столица на Кралство Испания. Той е считан за главен финансов център на Пирeнейския полуостров и трети по население град в Европейския съюз.

Заради икономическото си развитие, стандарта на живот и търговските си отношения, Мадрид е един от най-важните градове на Стария континент. Освен безбройните великолепни дворци и чудеса на архитектурата, тук ежегодно се стичат милиони туристи, които искат да усетят на живо тръпката от спектаклите по корида и фламенко – двете емблематични за Испания мероприятия. В Мадрид витае типичната южняшка атмосфера, а нощният живот е като вихрушка, която неусетно повлича дори и по-лежерно настроените посетители. Посещавайки града ще усетите духа на отминалите векове, когато Мадрид е бил резиденция на няколко кралски династии и ще се потопите в една културна приказка, илюстрирана с паркове, фонтани и палати, всеки един от които е достоен да бъде наречен „произведение на изкуството”.

Разположение  

Мадрид се намира в Централна Испания, на 667 м. надморска височина, което го прави най-високата столица в Европа. Разположен е по поречието на река Мансанарес и е център на едноименния автономен регион, заключен между регионите Кастилия и Леон и Кастилия-Ла Манча. Мадрид е най-важният град на страната – тук се намират централното седалище на Правителството, на Публичната Администрация, резиденцията на испанското кралско семейство, както и главните офиси на огромни испански компании. Мадрид се дели на 21 района, разпределени в 128 квартала. Летище Барахас в града е петото по големина пътническо и деветото по големина товарно летище в Европейския съюз, освен това има добре устроен жп и градски транспорт.

История

Макар градът да съществувал още по времето на Римската империя, първите сведения за произхода му с името Мадрид датират от IX в., когато Мoхамед I,  емир на Кордоба (тогава под властта на маврите), заповядва на мястото, където днес се намира Паласио Реал, да бъде изграден малък дворец. Около него била издигната цитадела, която заради течащата наблизо река Мансанарес, получила името Маджерит (на арабски  al-Majrit означава „източник на вода”). От тук произлиза и днешното име на града – Мадрид.

През 1085 г., настъпвайки към Толедо, кралят на Кастилия Алфонсо VI превзема цитаделата, която през 1329 г. става седалище на Генералните кортеси (законодателната власт). През 1479 г. Арагон и Кастилия се обединяват в Кралство Испания, но Мадрид става негова столица едва през 1561 г., когато Фелипе II построява огромния дворец-манастир Ескориал на 40 км североизточно от града. Същинското развитие на Мадрид като значим политически и икономически център обаче започва с властта на Бурбоните в началото на XVIII в. Крал Фелипе V слага началото на мащабно строителство, а синът му Карлос III, прославил се като най-обичания кмет на града, придава съвременен облик на Мадрид.

През 1814 г. избухва война за независимост, в резултатът на която синът на Карлос IV – Фелипе VII, който бил главен инициатор на гражданския протест срещу съюзничеството с Франция в началото на века, поема властта. Гражданските протести и вътрешната нестабилност не пречат на Мадрид да се разраства през целия XIX в.

В периода 1936 – 1939 г. се води Испанската гражданска война, която започва с превземането на Мадрид от Франсиско Франко. Той управлява авторитарно до 1975 г., като през това време Мадрид разцъфва – развиват се много отрасли на тежката промишленост, строят се нови предградия, просперират търговските отношения. През 1975 г., след смъртта на диктатора Франко, Бурбоните си възвръщат властта в лицето на крал Хуан Карлос. Испания отново става конституционна монархия, а новият владетел успява да наложи многопартийна демократична форма на управление. Вече близо 35 г. крал Хуан Карлос ръководи страната, а Мадрид се е утвърдил като водещ политически, културен, промишлен, образователен и технологичен център с международно значение в цяла Южна Европа.    Забележителности

Трудно е да се изброят всички забележителности на Мадрид. Градът е една от най-предпочитаните дестинации за всички любители на изкуството. Тук има над 100 музея, в които са изложени уникални творби на велики художници. Очарованието на старинните квартали, кралските градини, величествените постройки и просторните площади пък ви предлагат една изключително аристократична и културна разходка в миналото. Мадрид е и градът с най-много дървета в света – над 500 000, групирани във великолепни паркови пространства. Кралският дворец „Паласио Реал” е една от най-емблематичните сгради на Мадрид. Построен е в началото на XVIII в. по време на управлението на първия Бурбонски крал Фелипе V. Макар да се смята за официална резиденция на краля на Испания, държавният глава предпочита да обитава по-малък дворец в предградията на Мадрид, а „Паласио Реал” да се използва само при определени мероприятия. Сградата се намира в западната централна част на испанската столица, на изток от река Мансанарес и някои части от него са отворени за посетители. В двореца се пазят няколко кралски колекции с историческа стойност, сред които кралската оръжейница, оръжия от XIII в., единственият пълен струнен квинтет „Страдивариус”, забележителни колекции от мебели и порцелан, както и платна на Караваджо, Гоя, Веласкес и др. На запад от главната сграда се намират градините на „Campo del Moro”, на изток са площад  „Plaza de Oriente” и Кралският театър, а на юг – обширният площад „Plaza de la Armas”, заобиколен от тесните пристройки на двореца. В близост се намира най-новата катедрала в Мадрид „Nuestra Seniora de Almudena”.     

Националният музей „Прадо” задължително заслужава вниманието на гостите на Мадрид, защото в него е изложена една от най-богатите колекция от творби на Европейското изкуство, създадени в периода XII – XIX в. Освен живопис, тук можете да видите скулптури, монети, медали и други декоративни произведения на изкуството. Сградата е построена през 1785 г. с идеята да бъде дом на Музея на естествените науки. През 1819 г. обаче тук се разполага Музеят на живописта. Освен творби на испански художници, можете да видите и работите на италиански, фламандски, немски, холандски и френски майстори. За да разгледате безбройните експонати ще ви трябва повече от един ден, но със сигурност ще запомните тази културна разходка и ще можете да видите повечето велики художници събрани на едно място.

Музеят „Прадо” е част от т.нар. Златен триъгълник на изкуството.Центърът по изкуства Кралица София, където е изложена завърналата се в Испания след близо две десетилетия творба на Пабло Пикасо „Guernica” и Музеят Тюсен-Борнемика, показващ смесена частна колекция от творби, са разположени в съседство и също пазят впечатляващи експонати.

При посещението си в Мадрид не пропускайте да видите Университета, построен през 1508 г., Националния археологически музей, военния музей, морския музей и музея за съвременно изкуство. Храмовете и дворците от XII – XV в. са типичен пример за ренесансова и готическа архитектура, а на централния площад на града „Plaza Mayor” можете да се насладите на архитектурен ансамбъл от XVII в. Посетете бароковите храмове „Сан Хинес”, където се пазят стенописи на Ел Греко и А. Кано, и „Ермита де Сан Антонио де ла Флорида“ – с фрески на Франциско Гоя от XVIII в.,където се намира и гробът на знаменития художник. На площад „Испания” пък се издига величествено паметникът на Мигел де Сервантес, напомняйки за литературното наследство на испанците. Парк „Ретиро” е най-големият и най-известен парк в Мадрид, където ще се почувствате напълно изолирани от градския шум, обградени от зеленина и спокойствие. В сърцевината на зелената шир се е сгушило езеро, по чиято огледална повърхност можете да се плъзнете с наета лодка.

Забавления

Ако посетите Мадрид в периода март – юни със сигурност ще станете свидетели на честванията на патрона на града Сан Исидро и организираните ежедневни борби с бикове. Всъщност в Мадрид се намира най-големият площад за корида в Испания  „Las Ventas”, който побира около 25 000 души. Сезонът на коридата започва през март и завършва през октомври и се е превърнал в една от най-любимите атракции на туристите.

През деня ще имате толкова много възможности за забавление, че ще ви е трудно да решите откъде да започнете. Освен множеството забележителности се възползвайте от случая да разгледате Мадрид от кабинковия лифт, да посетите Парка за Развлечения, Биологичния Парк и Делфинариума. Ако е неделя, задължително посетете пазара „Растро”, където можете да намерите всичко, при това да го спазарите за нищожна цена. В края на май и началото на юни в Мадрид се организара Панаир на редките и старинни книги. Ако пък сте любители на спорта, не забравяйте да минете покрай дома на испанския футболен клуб „Реал Мадрид“ – стадион „Сантияго Бернабео“. Когато се спусне нощта, просто поемете по старинните улици на Мадрид –  дори без посока пак ще попаднете във вихъра на нощния живот. Местните жители знаят как да се забавляват и са се постарали да си осигурят подходящи за тази цел места. А те не са малко. Претъпканите клубове и дискотеки ще ви повлекат в ритъма на забавленията.

Мадрид – една страстна фиеста, от която, както гласи местната пословица, „По-хубави могат да са само небесата”.

 

21. 04. 2009 / Цвети Тошева