Оръжието е дар от Бога! | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОРИ
Оръжието е дар от Бога!
Щат Мисисипи разреши на свещениците да носят и да използат оръжие без специално разрешение

30 Март 2016 10:54
0

принтирай

|

текст

Сенатът (горната камара) на парламента в американския щат Мисисипи прие във вторник законопроект, който дава право на свещениците да употребяват оръжие при самоотбрана.Божиите служители ще бъдат освободени от наказателна и гражданска отговорност, ако ранят зложелател в случай на правомерна употреба на оръжието.Повод за облекчението на правилата стана трагедията, която се разигра в Чарлстън (Южна Каролина) миналото лято. Тогава 21-годишен престъпник уби с пистолет шест жени и трима мъже, сред които бе пасторът на църквата и сенатор от местната законодателна власт Клемента Пинкни.„Самоотбраната на църквата – това е право, дадено от Бога”, заяви представител на законодателите в Мисисипи.Според законопроекта църковните служители могат да издигат от състава на клира кандидати за доброволни охранители. Тези свещенослужители ще трябва да преминат пълен подготвителен курс за действие с оръжие.

Разрешава се да се носи огнестрелно оръжие в кобур и без специално разрешение. Досега в Мисисипи оръжието можеше да се носи само в ръчна чанта.

 

 

Законопроектът е предаден за разглеждане в долната камара. Ако бъде одобрен, Мисисипи ще стане деветият щат, в който ще може без разрешение да се пренася оръжие, което не е извадено на показ. Той вече предизвика спорове сред обществеността, защото включва и редица положения, които дават предимство на местни разпоредби над федералните закони на САЩ.

Зачестилите през последните години в САЩ многобройни инциденти със стрелба, много от които с човешки жертви, накараха част от американците и техния президент Барак Обама да поискат по-строги правила за търговията с леко стрелково оръжие и притежаването му. Но всички инициативи на администрацията на САЩ се натъкнаха на противодействие от страна на Републиканската партия в Конгреса.

Сериозен противник на евентуални промени е и Националната оръжейна асоциация, която е и главна организационна структура на „оръжейното лоби” в страната.